Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναστατώνουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου οι αλλαγές για τις ετικέτες QR

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση των φιαλών κρασιού ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Οίνου-CEEV( Comité Européen des Entreprises Vins).

Εντούτοις, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης καθώς όλα τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου εξαιρούνται από τους νέους κανόνες επισήμανσης.

O νέος κανονισμός ΕΕ 2021/2117 που θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρει ότι τα κρασιά και τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα πρέπει να φέρουν λίστα συστατικών και θρεπτικής αξίας του περιεχόμενου τους, στην πίσω ετικέτα. Η νομοθεσία επιτρέπει στους παραγωγούς να παρέχουν πληροφορίες ψηφιακά προσβάσιμες μέσω της σάρωσης ενός κωδικού QR. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένα δεκαπενθήμερο πριν από την εφαρμογή της αλλαγής στην ετικέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε οδηγίες που πρότειναν ότι ο κωδικός QR έπρεπε να αναγράφεται στην ετικέτα με τον όρο «συστατικά» και ότι η ένδειξη «i» ήταν ανεπαρκής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να είχε προϊδεάσει για την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών σε μια συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. Ήδη, κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οινοπαραγωγών Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ήρθαν σε επαφή με την Κομισιόν για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την απροσδόκητη αλλαγή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της CEEV, Mauricio González, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της González Byass, «έχουν ήδη εκτυπωθεί αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ετικέτες, πολλές από αυτές ήδη στα ράφια» με έναν κωδικό QR με το σύμβολο «i». Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια νέα ερμηνεία, που δημοσιεύεται 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία θα συνεπάγεται, αφενός, την καταστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετικετών που έχουν ήδη εκτυπωθεί και, αφετέρου, την αδυναμία μας να εκτυπώσουμε νέες ετικέτες εγκαίρως για τη συμμόρφωση με τη νέα προθεσμία ρύθμισης. Ως εκ τούτου, ζητάμε από την Επιτροπή να τροποποιήσει επειγόντως τις κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο González, στο thedrinksbusiness.com. Αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας της CEEV, Ignacio Sánchez Recarte, πρόσθεσε: «Η ερμηνεία είναι καθαρή γραφειοκρατία. Αντιβαίνει στο πνεύμα του κανονισμού, θέτει σε κίνδυνο την ενιαία αγορά κρασιών και ερμηνεύει δυσανάλογα την ΚΟΑ και τους κανονισμούς για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα. Η ερμηνεία διαγράφει το κύριο πλεονέκτημα που φέρνει το ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης.».

Όλα τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου  εξαιρούνται από τους νέους κανόνες επισήμανσης

Σε επικοινωνία που είχε το drinkbusiness με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχολιασμό στους ισχυρισμούς της CEEV δόθηκε η ακόλουθη απάντηση από τον Olof Gill, εκπρόσωπο για το εμπόριο και τη γεωργία:  «Ο αμπελοοινικός τομέας έχει περάσει δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των νέων κανόνων επισήμανσης, τον Δεκέμβριο του 2021, στην πραγματική τους εφαρμογή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναγνώριση του κωδικού QR με το γράμμα «i» που μπορεί να αναφέρεται σε πολλά είδη πληροφοριών, μπορεί να θεωρηθεί ως απόκρυψη πληροφοριών που είναι υποχρεωτικές και δυνητικά παραπλανητικές για τους καταναλωτές. Οι ετικέτες που τυπώνονται και χρησιμοποιούνται ήδη στα εμφιαλωμένα κρασιά και στις φιάλες που διατίθενται στην αγορά δεν πρέπει να καταστραφούν, ούτε να επανασημανθούν τα εμφιαλωμένα κρασιά, καθώς όλα τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου εξαιρούνται από τους νέους κανόνες επισήμανσης. Για τα περισσότερα κρασιά, οι νέες διατάξεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με την παρεχόμενη ερμηνεία μόνο από τη συγκομιδή 2024.»

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς προσκαλεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το οινόφιλο κοινό που βρίσκεται στο νησί να δοκιμάσει τα ροζέ των οινοποιών μελών του...

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...