Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναβίωση του αμπελώνα της κοιλάδας του Νέστου με έμπνευση από το Βυζάντιο

Το δικό του λιθαράκι στην αναβίωση του αµπελώνα της κοιλάδας του Νέστου, όπου, κατά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, όπως «µαρτυρούν» ιστορικές καταγραφές και αρχαιολογικά τεκµήρια, τα αµπέλια ήταν σε αφθονία, επιχειρεί να βάλει το κτήµα «Νέστου Γαία».

Με επίσηµο έµβληµα έναν αµφορέα της εποχής εκείνης, που βρέθηκε άθικτος στην περιοχή των Κοµνηνών Ξάνθης, το µικρό τοπικό οινοποιείο έχει αναπτύξει έναν ιδιόκτητο αµπελώνα έκτασης 35 στρεµµάτων, όπου έχουν φυτευτεί κυρίως κοσµοπολίτικες και λίγες ελληνικές ποικιλίες.

Εµπνευστές του εγχειρήµατος είναι ο Ιωάννης Τσεγγελίδης κι ο Ιωάννης Αθανασιάδης, δύο φίλοι από τον οικισµό Κοµνηνά του ακριτικού νοµού. «Έχοντας την προηγούµενη εµπειρία από την εµπλοκή τους στα κοινά και αφού διαπίστωσαν πως η περιοχή µαραζώνει, µετά το πλήγµα που δέχθηκε η καπνοκαλλιέργεια στη δεκαετία του 1990, έψαξαν να βρουν µια εναλλακτική κι αποφάσισαν να δοκιµάσουν την αµπελοκαλλιέργεια που είχε παράδοση στους βυζαντινούς χρόνους και σε αντίθεση µε τον καπνό ως τελικό προϊόν δίνει προστιθέµενη αξία», εξηγεί στην εφηµερίδα Agrenda ο Κωνσταντίνος Τσεγγελίδης, υιός ενός εκ των ιδρυτών του οινοποιείου.

Πρώτη φύτευση το 2004

H πρώτη φύτευση έγινε το 2004 σε έκταση 25 στρεµµάτων, µε ξενικές ποικιλίες όπως syrah, cabernet, sauvignon blank, chardonnay και από ελληνικές το ροδίτη και το ασύρτικο κι ακολούθησε δεύτερη το 2017 µε άλλα 10 στρέµµατα, µε ανάλογες ποικιλίες συν την Gewürtztraminer.

Tο 2020 το κτήµα έλαβε την τελική νοµική µορφή του και ένα χρόνο µετά προχώρησε στην πρώτη του επίσηµη εµφιάλωση, κάτω από την επωνυµία «Νέστου Γαία». «Έχουµε εµφιαλώσει τρεις ετικέτες. Μία λευκή από Ασύρτικο και Chardonnay, µια ερυθρή µε Shyra και Cabernet και µία ροζέ από Shyra και Cabernet, ενώ βγάλαµε χύµα και ένα blend από λευκό και ένα από ερυθρό κρασί», περιγράφει ο κ. Τσεγγελίδης, ο οποίος µετά τις σπουδές του σε Ελλάδα και 10 χρόνια στην Αυστρία στο τουριστικό Marketing επέστρεψε στη Ξάνθη και ανέλαβε υπεύθυνος για την οργάνωση και το marketing του οινοποιείου.

Στις 20.000 φιάλες η πρώτη παραγωγή

Η συνολική πρώτη παραγωγή, είναι γύρω στις 20.000 φιάλες, ωστόσο στο εµπορικό κοµµάτι τα πρώτα ουσιαστικά βήµατα για τη «Νέστου Γαία», γίνονται φέτος, καθώς την προηγούµενη διετία, λόγω κορονοϊού, το «λουκέτο» στην εστίαση δεν επέτρεψε να οργανωθεί ιδανικά το δίκτυο πωλήσεων. «Πρώτος στόχος µας είναι να σταθούµε γερά στα πόδια µας στην αγορά της Ξάνθης, κατόπιν στην υπόλοιπη χώρα και µεσοµακροπρόθεσµα θα επιδιώξουµε και να βγούµε σε αγορές του εξωτερικού µε εξαγωγές» επισηµαίνει ο κ. Τσεγγελίδης.

Στις προτεραιότητες του κτήµατος είναι να κατασκευαστεί και ένα νέο σύγχρονο οινοποιείο. «Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και περιµένουµε να ανοίξει ο αναπτυξιακός νόµος για να καταθέσουµε το φάκελο για την επένδυση, η οποία ευελπιστούµε να είναι έτοιµη να λειτουργήσει µέσα στο 2023», είπε ο συνοµιλητής µας και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το οινοποιείο σε πρώτη φάση να έχει δυναµικότητα περί τις 50.000 φιάλες µε πρόβλεψη, όµως, για επέκτασή του, σε δεύτερο στάδιο, έως 150.000 φιάλες».

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.

REPORTS

Και ξαφνικά, ένα φινετσάτο και πολύ ιδιαίτερο κρασί, κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι και τη ζωή μας: Vin Doux Naturel από λευκό μικρόρωγο...