Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανέκαμψε η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα, αύξηση κατά 39,94% το 2021/2022

Στα κανονικά επίπεδα «επέστρεψε» η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα την αμπελοοινική περίοδο 2021/2022 (περίοδος από 1/8/2021 έως 31/7/2022), αφού σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου από την ΚΕΟΣΟΕ, για την εν λόγω περίοδο η κατανάλωση οίνου καταγράφεται στα 2.803 χιλιάδες hl.

Η κατανάλωση οίνου 2021/2022 παρουσιάζεται αυξημένη κατά 39,94% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2020/2021 (2.003 χιλιάδες hl), περίοδο κατά την οποία η επίδραση της πανδημίας covid 19, ήταν καθοριστική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, η κατανάλωση οίνου 2021/2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 65,32% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας και κατά 28,16% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας.

Το ύψος της ετήσιας ανθρώπινης κατανάλωσης εξάγεται από τον αλγεβρικό υπολογισμό των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου και ειδικότερα από τα αποθέματα αρχής περιόδου, από την παραχθείσα παραγωγή, από τις εισαγωγές, από τις αφαιρούμενες εξαγωγές οίνων, καθώς και τις βιομηχανικές χρήσεις, τις αποστάξεις και την αφαίρεση των αποθεμάτων τέλους περιόδου.

Σύμφωνα με το απόλυτο ύψος της κατανάλωσης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας υπολογίζεται στα 26,70 lt ανά κάτοικο, κατανάλωση που είναι ελαφρώς ανώτερη από το μέσο όρο κατανάλωσης οίνου στην ΕΕ (23 lt ανά κάτοικο).

Ακολουθεί πίνακας του διαχρονικού ισοζυγίου οίνου της Ελλάδας, καθώς και ο προκύπτων διαχρονικός πίνακας κατανάλωσης οίνου.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...