Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Αμπελουργία για οινολόγους» στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Γεωπονικού

Στα «μυστικά» μονοπάτια της σύνθετης αμπελοοινικής τέχνης σχεδιάζει να «μυήσει», προσεχώς, ενδιαφερόμενους αμπελουργούς, οινολόγους, οινοποιούς κι εργαζόμενους σε οινοποιεία εν γένει, οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντες των γνώσεων τους σε σχέση με το αντικείμενο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Μέσα από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης που διατηρεί και με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Οινολογίας, το ΓΠΑ ετοίμασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια σειρά μαθημάτων σεμιναριακού τύπου, τα οποία θα διδαχθούν εξ αποστάσεως, μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι εστιάζουν στους τομείς της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της μικροβιολογία οίνου, με σκοπό να παράσχουν, σε όσους τα παρακολουθήσουν, πολύτιμα εφόδια για την ορθή άσκηση της τέχνης της αμπέλου και του οίνου.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί, τιτλοφορείται «Αμπελουργία για οινολόγους» έχει χρονική διάρκειά του 55 διδακτικές ώρες και οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν, μεταξύ άλλων, για την ανατομία της αμπέλου, τις βασικές αρχές φυσιολογίας της αμπέλου, το εδαφοκλιματικό περιβάλλον, τις βασικές αρχές εγκατάστασης αμπελώνα, τα συστήματα διαμόρφωσης κλπ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, αμπελουργία διδάσκει ο Αναπληρωτής Καθηγητή του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, για το φυσικό περιβάλλον της αμπέλου ο καθηγητής Δ. Καλύβας, ενώ αμπελογραφία θα διδάξουν οι Κ. Μπακασιέτας και Α. Μπινιάρη.

«Μικροβιολογία Οίνου – Τεχνολογία Ζυμώσεων», ονομάζεται το έτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΓΠΑ, το οποίο έχει χρονική διάρκεια 44 ώρες. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει «χτιστεί» οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν μεταξύ άλλων για την εξέλιξη της μικροβιακής μικροχλωρίδας στην παραγωγική διαδικασία, για τις ζύμες και την αλκοολική ζύμωση, για τα μεταβολικά μονοπάτια παραγωγής δευτερογενών μεταβολιτών από τις ζύμες, για τη μηλογαλακτική ζύμωση και την επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου και τέλος για τις αλλοιώσεις στο κρασί που ευθύνονται σε μικροοργανισμούς. Επιστημονικός υπεύθυνος στο workshop είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, ενώ διδάσκουν η Μαρία Δημοπούλου δρ Οινολογίας από το πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία, με μεγάλη εμπειρία στην επίδραση των μικροοργανισμών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου και βιοτεχνολογία ζυμώσεων ο Σπύρος Παραμυθιώτης, Διδάκτορας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στην Μικροβιολογία Τροφίμων και Ποτών.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Τεχνολογία οίνου – Making good wines» και έχει διάρκεια 55 διδακτικές. Στην περίπτωση αυτή στους εκπαιδευόμενους θα παρασχεθούν επιστημονικές γνώσεις για τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών, την αύξηση ή μείωση του εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου και της οξύτητας, τη σημασία του αφομοιώσιμου αζώτου και τη διαχείρισή του κατά την αλκοολική ζύμωση, παραδείγματα ελληνικών ποικιλιών και τη διαχείρισή τους, στελέχη ζυμομυκήτων και την επίδρασή τους στο άρωμα, αλλά και για τη λευκή και ερυθρή οινοποίηση και τη διαχείριση της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Και σε αυτό το πρόγραμμα επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Γεώργιος Κοτσερίδης Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα διδάξουν και άλλοι καθηγητές, όπως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δεκαεννιά ποτήρια κρασί μαζί με περίτεχνα πιάτα μαγειρεμένα ώστε να «σηκώσουν» και να χωρέσουν όσο καλύτερα γίνεται όλο το φάσμα εκφράσεων και δημιουργικότητας που...

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.