Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλαγή πλεύσης συνιστά η Κομισιόν στην βιομηχανία οίνου

Την ανάγκη της μεταστροφής της βιομηχανίας κρασιού σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και των τάσεων της αγοράς τόνισε ο διευθυντής βιωσιμότητας του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Pierre Bascou, προκειμένου ο ευρωπαϊκός οίνος να μπορέσει να βγει νικητής στην μάχη με τις παρούσες απειλές που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Οι παρατηρήσεις του Bascou αποτελούν προοίμιο της ετήσιας σύσκεψης της Κομισιόν στις 11 Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσει τις δυσκολίες που ταλανίζουν τον κλάδο του οίνου και θα αναζητήσει λύσεις για την μελλοντική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κρασιού, ώστε να μπορέσει να παραμείνει πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκηνή.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής βιωσιμότητας της Κομισιόν τόνισε ότι οι ευρωπαίοι οινοποιοί οφείλουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές των δυναμικών της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από την αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης, τα αυξημένα κόστη και την ανάγκη για εύρεση βιώσιμων λύσεων που, όπως τονίζει, δημιουργούν δομικά προβλήματα όσον αφορά την παρουσία αποθεμάτων, ενός προβλήματος που χρήζει άμεσης προσοχής.

Το ευρωπαϊκό κρασί αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής και οικονομικής κληρονομιάς της γηραιάς ηπείρου, όμως δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ανοσία στην τάση της αγοράς για μειωμένη κατανάλωση, με τον Bascou να τονίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες όπως την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές οίνου, την πανδημία του covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσαν αναταραχές στην παγκόσμια αγορά και οδήγησαν στην μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των πολιτών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζει ο Bascou είναι το απρόβλεπτο κλίμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, όπως το Μπορντό, την Τοσκάνη και την κοιλάδα Rhone, που έχουν επηρεάσει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα των κρασιών των παραδοσιακών αυτών δυνάμεων. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή έχει φέρει και την αλλαγή των δυναμικών της αγοράς με περιοχές της βόρειας Ευρώπης να παρουσιάζουν πλέον σημαντικές προοπτικές, που μπορούν να αντισταθμίσουν τα κενά που έχουν προκύψει στην αγορά.

Άξιο αναφοράς είναι και το ζήτημα της υπερπαραγωγής, αφού τα αυξημένα κόστη που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι αμπελουργοί σε συνδυασμό με τις διαταραχές της αλυσίδας παραγωγής, έχουν αφήσει σε ορισμένες περιοχές μεγάλες ποσότητες ερυθρού κρασιού που παραμένουν αδρανείς στα ράφια των οινοποιών.

Καλούμενη να αντιμετωπίσει της παραπάνω δυσκολίες η Κομισιόν καλείται να επενδύσει σε καινοτόμες βιώσιμες λύσεις, όπως η ακριβής αμπελουργία, τα συστήματα διαχείρισης νερού και η καλλιέργεια ποικιλιών σταφυλιού ανθεκτικών στις μεταβολές του κλίματος, χωρίς να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα τους.

Με πληροφορίες από Vinetur

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σημείο αναφοράς για την Cava Nektar τα προσωπικά και εταιρικά δώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με συνθέσεις που εντυπωσιάζουν αγαπημένα πρόσωπα και...

REPORTS

Οι ηφαιστειακοί αμπελώνες γοητεύουν οινοπαραγωγούς και λάτρεις του κρασιού. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ηφαιστειακού terroir, ένας συνδυασμός κλίματος, εδάφους και γεωλογικής ιστορίας δημιουργούν κρασιά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 7η χρονιά το Κτήμα Γεροβασιλείου κάνει το κρασί παιχνίδι και προσκαλεί το κοινό την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, για μια γευστική...

REPORTS

Οι αμπελώνες του boutique Οινοποιείου Οίνοι Αδάμ βρίσκονται στα ριζά του Χορτιάτη. Η φύτευση του αμπελώνα στα Αρχαία Καλίνδοια ξεκίνησε το 2002. Όλα άρχισαν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...