Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ακτίνα αισιοδοξίας για την αγορά εκλεκτού οίνου σηματοδοτεί το πρώτο τρίμηνο του 2024

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. To Μάρτιο η ισχνή άνοδος 0,4%, του δείκτη προήλθε από κρασιά της Καλιφόρνια, Τοσκάνης και Ροδανού.

Mια αξιοσημείωτη στροφή προς την ανάκαμψη, σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 που χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και η προσδοκία μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων, δίνοντας μια ακτίνα αισιοδοξίας στους επενδυτές της αγοράς εκλεκτών οίνων. Στην έκθεση που κυκλοφόρησε ο επενδυτικός οίκος WineCap για την Αγορά Εκλεκτών Οίνων (Fine Wine Report) αναφέρεται σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων οικονομικών διακυμάνσεων, όπου οι κύριες αγορές επέδειξαν ανθεκτικότητα, ενισχυμένες από πολλά υποσχόμενους οικονομικούς δείκτες και προσδοκίες για προσαρμογές των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών έκλεισαν το τρίμηνο με θετικό τόνο, με τους επενδυτές να κοιτάζουν πιθανές ευκαιρίες εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

 

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σηματοδοτώντας μια πιο σταθερή τροχιά σε σύγκριση με την πτώση 4,2% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος σημείωσε μια μέτρια άνοδο, με τον δείκτη Liv-ex 100 να σημειώνει άνοδο 0,4%, οφειλόμενος κυρίως στα κρασιά από την Καλιφόρνια, την Τοσκάνη και τον Ροδανό.

Περιφερειακές τάσεις και εξελίξεις:

  • Αναγέννηση του ιταλικού κρασιού: Η Ιταλία αναδείχθηκε ως φάρος ελπίδας στην αγορά εκλεκτού κρασιού, με την αυξανόμενη ζήτηση να αποδίδεται σε μια καταιγίδα νέων εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά αναγνωρισμένης Sassicaia 2021, η οποία συγκέντρωσε τέλεια βαθμολογία 100 πόντων.
  • Aναβίωση σαμπάνιας : Αρκετές ετικέτες σαμπάνιας που παρουσίασαν σταθερή πτώση το περασμένο έτος, όπως η Dom Pérignon και η Salon Le Mesnil, έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, σηματοδοτώντας μια πιθανή ανάκαμψη για την περιοχή.
  • Εστίαση σε Μπορντό-Βουργουνδία: Οι ειδικοί του οίνου σε περιεκτικές αναφορές για το Bordeaux 2014, έδωσαν πληροφορίες για την εξέλιξη των κρασιών από την περιοχή. Επιπλέον, οι βαθμολογίες σε μπουκάλι του Μπορντό 2021 έκαναν θόρυβο, ανοίγοντας το δρόμο για την επερχόμενη καμπάνια En Primeur. Εν τω μεταξύ, η καμπάνια τιμολόγησης της Βουργουνδίας 2022 En Primeur δείχνει πολλά υποσχόμενη, με επιλεγμένους παραγωγούς να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τιμών εν μέσω προκλήσεων της αγοράς.
  • Γεωπολιτικές εντάσεις: Η άρση των δασμών στο αυστραλιανό κρασί από την Κίνα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντασης σηματοδότησε μια κομβική στιγμή για την αυστραλιανή οινοποιία, ανοίγοντας πόρτες σε ανανεωμένες εμπορικές ευκαιρίες και επέκταση της αγοράς.

Στα επιτόκια και  στο Bordeaux 2023  τα βλέμματα των επενδυτών

Καθώς οι ειδικοί του οίνου και το εμπόριο προετοιμάζονται για τη γευσιγνωσία Bordeaux En Primeur 2023, η προσοχή στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι σε μεγάλο βαθμό στην κορυφαία αμπελουργική ζώνη. Η καμπάνια, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, προσκαλεί σε συγκρίσεις με προηγούμενες σοδειές και συχνά προκαλεί το ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά καθώς οι αγοραστές αναζητούν αξία. Φέτος, εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και υποτονικού κλίματος στην αγορά, η απόδοση του Μπορντό θα παρακολουθείται στενά. «Μπορεί το Bordeaux 2023 να δώσει νέα πνοή στην αγορά; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.», σχολιάζει ο επενδυτικός οίκος WineCap.

Εκτός από το Μπορντό, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επιτόκια, σταθμίζοντας τις επιλογές τους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Η αγορά εκλεκτού κρασιού, που ιστορικά προσφέρει σταθερότητα μαζί με σημαντικά κέρδη, έχει δείξει σημάδια κινητικότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ιταλία, η Καμπανία, η Καλιφόρνια και η Βουργουνδία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι τιμές στις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού έχουν «ηρεμήσει», σύμφωνα με τον οίκο iDealwine, ως αποτέλεσμα της διόρθωσης στην εν λόγω αγορά το 2023.

REPORTS

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να...

REPORTS

Οι φιάλες μάγκνουμ Domaine de la Romanée-Conti (DRC) από τη δεκαετία του 1970 ήταν τα αστέρια στην εναρκτήρια δημοπρασία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του...

REPORTS

Η Diageo, κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και την Ελλάδα, αποκαλύπτει τις πέντε γεύσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι - Umami,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...