Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισθητά μειωμένος κατά 40% ο τρύγος στο Ηράκλειο Κρήτης

Η βλαστική περίοδος του 2022 διακρίνεται από έντονες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα ο χειμώνας ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο κρύος αλλά ήπιος, η Άνοιξη όμως του 2022 ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ξεκινώντας τον μήνα Μάρτιο με αρκετές χιονοπτώσεις, ενώ στην συνέχεια ήταν ήπια με σχετική ξηρασία κατά τόπους. Τέλος το Καλοκαίρι ήταν πολύ παράξενο με εντόνους θυελλώδεις άνεμους κατά τόπους με σχετική ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις προς το τέλος του καλοκαιριού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης σε συνδυασμό με τις συνεχείς χιονοπτώσεις οδήγησαν σε μια καθυστερημένη έναρξη της βλαστικής περιόδου με συνέπεια αρχικά να παρατηρηθεί καθυστερημένη έκπτυξη οφθαλμών, αλλά ακολούθως λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών ακολούθησε γρήγορη βλαστική περίοδος, κατά την οποία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα μυκητολογικά προβλήματα ,αντιθέτως όμως παρουσιαστήκαν φαινόμενα έντονης προσβολής από ευδεμίδα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερο έντονο κατά τόπους με συνέπεια πολλοί αμπελώνες σε συνδυασμό με τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου να υποστούν πλήρη καταστροφή . Οι παραγωγοί οι οποίοι εφάρμοσαν μερική αποφύλλωση των πρέμνων στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας και των άλλων ασθενειών της αμπέλου, καθώς δεν παρατηρήθηκαν καύσωνες που θα δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής θα είναι αισθητά μειωμένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην συγκομιδή. Φέτος παρατηρούνται υψηλότερες οξύτητες λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας σε σχέση με άλλες χρονιές και λίγο χαμηλότερος αλκοολικό τίτλο λόγω βροχόπτωσης, ενώ το αρωματικό δυναμικό παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Τα ερυθρά κρασιά έχουν χαμηλότερη χρωματική ένταση σε σχέση με τον περσινό τρύγο.

Οι καταναλωτές επιλέγουν κρασιά με κριτήριο την γεύση έναντι των άλλων παραγόντων. Ακολουθούν το άρωμα, η τιμή, η συνήθεια, η γλυκύτητα, ο τόπος προέλευσης και η ποικιλία. Οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάσθηκαν από τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες.

Οι περισσότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις δεν αύξησαν τις τιμές των σταφυλιών παρά την συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας λόγω ενεργειακής κρίσης και παρά τις απαιτήσεις των παραγωγών.

Η ΑΕΣ Ηρακλείου διατήρησε τις υψηλές τιμές στα μέλη της, που κατέβαλλε την προηγούμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματός τους.

Οι συνεχείς έντονες και ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στην Κρήτη επηρέασαν ,όπως αναφέρθηκε τη συγκομιδή η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη και αυτό εγείρει πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον ,λόγω της κλιματικής αλλαγής που κάθε χρόνο οι επιπτώσεις της, είναι βαθμιαία πιο έντονες.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.