Χτισµένο εκεί που ανταµώνουν νοητά η σκιά ενός µαύρου βράχου µε την κοιλάδα του χείµαρρου Κρουσοβίτη, είναι το «Κτήµα Μελίδου», ένα µικρό οινοποιείο µε… βουκολικό παρελθόν, που έχει αρχίσει, πλέον, να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ειδικών και στο εξωτερικό, όπου συλλέγει βραβεία για την ποιότητα των οίνων του.
Το boutique οινοποιείο από το Σιδηρόκαστρο του νοµού Σερρών, µε τη ξεχωριστή τεχνική οινοποίησης, «τεστάρισε» τις δυνάµεις του σε δύο διεθνείς διαγωνισµούς οίνου, στο Βερολίνο και το Λονδίνο κι απέσπασε υψηλές διακρίσεις, για δύο κρασιά του.
Πετυχηµένα τα τεστ του οινοποιείου σε διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας
«Πρόκειται για το Μαύρο Βράχο, έναν ερυθρό οίνο, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο φετινό Berliner Wein Trophy και έναν λευκό οίνο της σειράς Λευκή Πόλη, που έλαβε το ασηµένιο µετάλλιο στο Decanter του Λονδίνου» εξηγεί η Ευαγγελία Μελίδου οινοποιός, αµπελουργός κι ιδιοκτήτρια του οµώνυµου Κτήµατος.
Ο Μαύρος Βράχος είναι ένας µονοποικιλιακός Syrah που εµφιαλώθηκε το 2019 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά φέτος, µαζί µε την «Κρυφή Κοιλάδα», ένα blend Syrah µε Cabernet Sauvignon, ενώ το έτερο κρασί που βραβεύτηκε είναι ένα λευκό 100% Ασύρτικο. Ανάλογες διακρίσεις στο Βερολίνο είχε το Κτήµα Μελίδου και το 2015, το 2017 και το 2018, ενώ πλέον σχεδιάζει να µετάσχει σε διαγωνισµούς στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.
Στη γκάµα των κρασιών του οινοποιείου, ανήκουν επίσης ένα ροζέ από Syrah κι ένα ερυθρό Cabernet Sauvignon, αµφότερα της σειράς «Λευκή Πόλη». «Στα σχέδιά µας είναι να λανσάρουµε και ένα µονοποικιλιακό Κόνιαρο. Θα είναι µια σχεδόν συλλεκτική έκδοση, αφού δεν θα υπερβεί καν τις 300 φιάλες, είπε η κ. Μελίδου και προσδιόρισε τη διάθεση του κρασιού στην αγορά στο δεύτερο µισό του 2021.
Μισή φέτος η σοδειά στο Merlot, το Chardonnay και το Cabernet
Σε σχέση µε το φετινό τρύγο του Κτήµατος, µε εξαίρεση τον Κόνιαρο, ο οποίος ωριµάζει αργά και πάει για τα µέσα Οκτωβρίου, οι υπόλοιπες ποικιλίες του αµπελώνα τρυγήθηκαν έως τις 20 Σεπτεµβρίου. «Η παραγωγή στο Merlot, δεν ήταν η αναµενόµενη. Τρυγήσαµε µόλις περίπου 400 κιλά το στρέµµα, όταν σε κανονική χρονιά η απόδοση είναι διπλάσια» τόνισε η αµπελουργός και εξήγησε πως «παρότι φέτος είχαµε µικρό τσαµπί και µικρή ρόγα, το σταφύλι είναι καθαρό και η ποιότητα άριστη». Στις Syrah και Ασύρτικο εκτός από ποιοτικό σταφύλι, καλά πήγαν κι οι στρεµµατικές αποδόσεις.
Όσον αφορά τη µέθοδο της οινοποίησης, το Κτήµα έχει επιλέξει να µη χρησιµοποιεί πιεστήριο. «∆εν θέλουµε να πιέζουµε την πρώτη ύλη. Παίρνουµε το µούστο ελευθέρας ροής. Ό,τι έχει αποδεσµευτεί εκείνη την ώρα. Είναι λιγότερο το ποσοστό, αλλά επειδή στοχεύουµε στην ποιότητα, θυσιάζουµε την ποσότητα για να το πετύχουµε», σηµείωσε η ίδια.
Από την κτηνοτροφία στην οινοποιία
Το µεράκι, άλλωστε όπως, εξηγεί η Ευαγγελία Μελίδου οινοποιός, αµπελουργός κι ιδιοκτήτρια του οµώνυµου Κτήµατος, ήταν αυτό που την έσπρωξε να ασχοληθεί µε την αµπελουργία και την οινοποίηση, αφού η οικογένεια ήταν κτηνοτροφική και δεν είχε καµία σχέση µε το χώρο. «Ξεκινήσαµε για να βγάζουµε το δικό µας κρασί. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 1998, η πρώτη παραγωγή το 2002 και η πρώτη εµφιάλωση το 2008, στο κτήριο που παλαιότερα στέγαζε τις αγελάδες του ο πατέρας µου και παρέµενε ανενεργό», περιγράφει η κ. Μελίδου και τονίζει πως σήµερα ο ιδιόκτητος αµπελώνας εκτείνεται σε 55 στρέµµατα, ενώ η ετήσια παραγωγή του κτήµατος είναι περί τις 20.000 – 25.000 φιάλες. Η διάθεση των κρασιών του Κτήµατος γίνεται κυρίως στην τοπική αγορά και σε ορισµένα επιλεγµένα καταστήµατα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ µικρές εξαγωγές γίνονται στη Γερµανία.