Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού οίνου σε μια κάθετη δοκιμή έως το 1993

Το Amethystos Cava αποτελεί ένα κρασί σύµβολο για το σύγχρονο επώνυµο ελληνικό κρασί.

Γράφει η ομάδα του Winetrails

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Από την πρώτη εµφάνισή του, τριάντα και πλέον χρόνια πίσω, ως και τις µέρες µας συνεχίζει να τοποθετεί τον ποιοτικό πήχη κι όχι να τον ακολουθεί. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί το πλούσιο και στιβαρό ύφος του διανθίζοντάς το µε επίκαιρες αρωµατικές και γευστικές προεκτάσεις που συµβάλλουν έντεχνα στην επιπλέον πολυπλοκότητά του, δηλαδή στην επιπλέον ευχαρίστηση οινόφιλων κι επαγγελµατιών.  Όσο εύκολο είναι να γραφτεί η συνταγή του, τόσο δύσκολο είναι να εκτελείται χρόνο µε το χρόνο. Με τέτοιο τρόπο που να µετουσιώνονται οι όποιες διάφορες κάθε σοδειάς σε απλές λεπτοµέρειες. Μια συνταγή που συναντά κανείς σε όλα τα σπουδαία κρασιά του πλανήτη και δεν είναι άλλη από την επιµονή στη λεπτοµέρεια σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Ώριμα αμπέλια της Δράμας

Από κλήματα μεγάλης ηλικίας των αμπελώνων του Κτήματος στη Δράμα, φυτεμένα σε αργιλώδες, πετρώδες έδαφος. Παλαιώνει για 18 μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια και για τουλάχιστον άλλους τόσους στη φιάλη.

AMEΘΥΣΤΟΣ CAVA

Από το 2008 solo σταφύλι είναι το Cabernet Franc δίνοντας επιπλέον φρούτο στο στιβαρό και πλούσιο  δοµικά Amethystos Cava. Επιλογή που δικαιώνει τους ανθρώπους του Κτήµατος.

ΜΟΝΑ∆ΙΚΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ

∆ΥΝΑΜΗ, ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΙΝΕΤΣΑ 

Για αρχή κρίνουµε σκόπιµο να αναφερθεί πως η ιδέα για την κάθετη δοκιµή του εµβληµατικού Amethystos  Cava ξεκίνησε τον περασµένο Ιούνιο όταν βρεθήκαµε για τρίτη συνεχόµενη φορά µέσα σε έξι µήνες αντιµέτωποι, ανάµεσα σε άλλες ετικέτες, µε τις σοδειές του 2001 και του 2004. Η φρεσκάδα και η δύναµη και των δύο κρασιών σε συνδυασµό µε τον ξεκάθαρο χαρακτήρα κάθε χρονιάς λειτούργησαν απλά ως καταλύτης. Έτσι, οι σοδειές του 2020, του 2019 και του 2014 εκπροσώπησαν την περασµένη δεκαετία δείχνοντας ταυτόχρονα το νεαρό της ηλικίας τους και τη φωτεινή προοπτική για το µέλλον. Σαφώς το 2014 δείχνει ξεκάθαρα σηµάδια σχηµατισµού σε σχέση µε τα νεαρότερα αδέρφια του, ωστόσο η δύναµη του φρούτου αναµφίβολα θα επιβραβεύσει τους πιο υποµονετικούς. Η φράση «συµπαγής χείµαρρος» χαρακτηρίζει τη δυναµική εξωστρέφεια της σοδειάς του 2019 ενώ η σοδειά του 2020 συνδυάζει µε εξαιρετική ισορροπία δύναµη, ένταση και φινέτσα δείχνοντας επιπλέον διαστάσεις πολυπλοκότητας.

ΣΟ∆ΕΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟ 2008

ΤΟ ΧΥΜΩ∆ΕΣ Cabernet Franc 

Τα  επόµενα δύο δείγµατα τυχαίων εσοδειών  από τη δεκαετία του 2000 αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισµα για µια παρατεταµένη και άκρως  ενδιαφέρουσα συζήτηση.  Οι σοδειές που βγήκαν από την κληρωτίδα ήταν το 2006 και το 2009.  Εδώ αξίζει να σηµειωθεί πως το 2008 ήταν σοδειά-σταθµός για τη συγκεκριµένη ετικέτα, καθώς το Cabernet Sauvignon παρέδωσε άρδην το ανοικτήρι στο Cabernet Franc.  Στην καθιερωµένη κι αναµφίβολα ξεπερασµένη ερώτηση «γιατί;» η απάντηση ήρθε από τα ποτήρια, καθώς αυτό που διαφοροποιούσε το 2009 από το εξαιρετικό 2006 ήταν µια επιπλέον «χυµώδης» διάσταση. Τέτοιες αλλαγές συµβαίνουν όταν και µόνο όταν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, βαθιά γνώση των εµπλεκόµενων αντικειµένων, ορθή ενορχήστρωση  και κυρίως αντίληψη για το πού θα οδηγηθούν τα  πράγµατα στην παγκόσµια οινική σκηνή σε συνδυασµό µε την απαραίτητη αποφασιστικότητα.

ΕΛΑΜΨΑΝ 1993 & 1999

ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΕΤΑ  

Η δοκιµή και ταυτόχρονα εξαιρετική εµπειρία, την οποία συστήνουµε ανεπιφύλακτα σε κάθε οινόφιλο κι επαγγελµατία, ολοκληρώθηκε  µε δύο σοδειές από τη δεκαετία του 1990.  Το 1999 και το 1993 έλαµψαν στα ποτήρια χαρίζοντας µας εξαιρετικά πολύπλοκα αρωµατικά και γευστικά µπουκέτα που αν και στηρίζονταν σε τριτογενείς βάσεις  ο ποικιλιακός χαρακτήρας δήλωνε το παρών µε ώριµη περηφάνεια. Αναµφίβολα το 1993 ήταν ένα έτοιµο κρασί που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα  τόσο κατά την καταναλωσή του στο παρόν, όσο και στο άµεσο µέλλον. Αντίστοιχα,  το 1999  διατηρεί µια δοµική φρεσκάδα που του δίνει τα εφόδια να κλείνει το µάτι σε πολλά  ποικιλιακά ξαδέρφια του από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.