Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ένα «σούπερ λευκό» κρασί λανσάρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα «σούπερ λευκό» κρασί κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρασκευάζεται από το σταφύλι Friulano και προέρχεται από το ιταλικό Collio DOC στην επαρχία Gorizia.

του Ζήση Πανάγου

Το κρασί ονομάζεται Luna di Ponca, και είναι ένα μείγμα 68% Friulano, 12,5% Chardonnay και 19,5% Malvasia από τον τρύγο του 2019 και προέρχεται από το οινοποιείο Borgo Conventi στο Collio, Friuli-Venezia Giulia. Η κυκλοφορία του κορυφαίου λευκού κρασιού ακολουθεί την απόκτηση το 2019 του κτήματος από την οικογένεια Moretti Polegato, η οποία κατέχει τη Villa Sandi στο Prosecco και τη μάρκα La Gioiosa.

Μιλώντας στο βρετανικό λανσάρισμα της Luna di Ponca στο 67 Pall Mall του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, ο Gabriele Gorelli MW, που είναι και ο πρώτος Master of Wine με έδρα την Ιταλία, περιέγραψε το κρασί ως ένα «εξαιρετικό λευκό» που μιμήθηκε αυτό που είχε γίνει στην Τοσκάνη, όπου οι παραγωγοί είχαν δημιουργήσει «Super Tuscans» αναμειγνύοντας διεθνή και αυτοφυή σταφύλια για να δημιουργήσουν εκλεκτά κρασιά που θα ξέφευγαν από τους κανόνες, όσον αφορά τα αρώματα και τις γεύσεις.

«Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε στο στυλ, γι ‘αυτό η Luna di Ponca έχει το Chardonnay, το Friulano και την Malvasia στο blend.» ανέφερε.

Το κρασί έχει φτιάξει ο οινοποιός Paolo Corso, στο Borgo Conventi, καθώς και ο Stefano Gava, ο οποίος ηγείται της οινοποίησης για όλα τα κτήματα της οικογένειας Moretti Polegato, μαζί με τον σύμβουλο κρασιού Riccardo Cotarella.

Λίγο περισσότερα από 6.000 αριθμημένα μπουκάλια του κρασιού έχουν παραχθεί στην πρώτη του σοδειά, με τον Gorelli να σχολιάζει, ότι το κρασί έχει παραχθεί σε παρόμοιο επίπεδο με τον κορυφαίο παραγωγό λευκών κρασιών του Μπορντό, Domaine de Chevalier, αν και η Luna di Ponca δεν χρησιμοποιεί Sauvignon Blanc στο blend.

Παράλληλα, ο παγκόσμιος διευθυντής εξαγωγών για τα οινοποιεία Moretti Polegato, Flavio Geretto, δήλωσε ότι η ομάδα θα παράγει Luna di Ponca μόνο σε μεγάλες συγκομιδές και θα συγκρατεί 1.500 μπουκάλια από κάθε σοδειά για να δει πώς εξελίσσεται το κρασί με την πάροδο του χρόνου.

Με προτεινόμενη λιανική τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο 65 λίρες, το Luna di Ponca είναι ένα από τα πιο ακριβά λευκά κρασιά που προέκυψαν από το Collio, αλλά και από την Ιταλία στο σύνολο της.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το μόνο πιο ακριβό λευκό κρασί από το Collio είναι το Terra Alte του Livio Felluga, το οποίο πωλείται για 77 λίρες στην κάβα Hedonism του Λονδίνου, ενώ το Jermann’s Vintage Tunina κοστίζει περίπου 50 £ και είναι ένα IGT Venezia-Guilia, ενώ για το Collio Chardonnay Grafin de la Villa Russiz, η τιμή του δεν ξεπερνά τις 37 λίρες.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένα οργανικό κρασί που παράγεται από αφοσιωμένους καθολικούς χριστιανούς σε ένα οικολογικό χωριό στην κοιλάδα του Λίγηρα επιλέχθηκε για τον εορτασμό του επανανοίγματος της...

REPORTS

H τεράστια προσέλευση του κόσμου του κρασιού στην φετινή έκδοση της Vinitech-Sifel (26-28/11) στο Μπορντό αν μη τι άλλο δείχνει δίψα για λύσεις βιωσιμότητας...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινοποιία Κάναβα Ρούσσος ταξιδεύει από την πανέμορφη Σαντορίνη στη μαγευτική Θεσσαλονίκη και σας προσκαλεί στην έκθεση ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ 2024. Ελάτε να ανακαλύψετε...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...