Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα ρομπότ στον αμπελώνα, θα τρυγάει μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας

Το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο BACCHUS έχει στόχο να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα για τον τρύγο.

Φανταστείτε ένα δίχειρο ρομπότ που κινείται με αυτονομία στον αμπελώνα και τρυγάει επιλεκτικά μόνο τα σταφύλια υψηλής ποιότητας καθορίζοντας την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί ή των σταφυλιών που θα έρθουν στο τραπέζι μας. Το ίδιο ρομπότ να κάνει καθημερινά τις περιπολίες του τρυγώντας σταφύλια, και σε άλλες περιόδους, να κόβει άρρωστους καρπούς ή να βοηθά τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά τα απτά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BACCHUS που έχει στόχο να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης.

Οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα, σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό. Έτσι το σύστημα θα αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν πρέπει να συλλέξει ένα καρπό ή όχι. Με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι μέρες του τρύγου στις οποίες μαζεύονται τα σταφύλια χωρίς να έχουν όλα ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ρομπότ που να μπορεί να βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και σε άλλους τομείς. Επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα» αναφέρει η Καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και Συντονίστρια του έργου, Ζωή Δουλγέρη, και επισημαίνει ότι «η ένταξη των ρομπότ στην αγροτική παραγωγή ωφελεί όχι μόνο την ποιότητα, αλλά βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων αμπελουργών».

Το ερευνητικό έργο BACCHUS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, HORIZON 2020. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία), καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

REPORTS

Το ξημέρωμα της Σάμου, έχει αυτό το εκπληκτικό χρώμα που λαμπυρίζει σε κάθε σταγόνα του υπέροχου σαμιώτικου ροζέ κρασιού «ΒΑΒΕΛοίνος».

REPORTS

Τα ισπανικά οινοποιεία και οι παραγωγοί τροφίμων εκφράζουν την ανησυχία τους για την τελευταία απειλή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου:...

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

REPORTS

Το ξημέρωμα της Σάμου, έχει αυτό το εκπληκτικό χρώμα που λαμπυρίζει σε κάθε σταγόνα του υπέροχου σαμιώτικου ροζέ κρασιού «ΒΑΒΕΛοίνος».