Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα νέο κόκκινο κρασί λανσάρει η Βρετανία για να ανταγωνιστεί το Beaujolais Nouveau

Στα χρόνια που πέρασαν, οι Βρετανοί έμποροι κρασιού έκανα αγώνα για να διασφαλίσουν τα αποθέματά τους σε Beaujolais Nouveau. Αλλά τώρα το νέο κόκκινο κρασί του Ηνωμένου Βασιλείου, το English Nouveau κάνει την εμφάνισή του και παράγεται κοντά στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας.

“Δεν είναι ένα κρασί που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά, είναι ένα διασκεδαστικό ποτό, που ακολουθεί το πνεύμα του Beaujolais Nouveau”, εξήγησε ο οινοποιός Simon Day στον αμπελώνα του στο Ledbury, κοντά στο Hereford. 

Μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που έχει φέρει η πανδημία, είπε ότι ελπίζει πως το κρασί αυτό θα αποτελέσει «μικρή ακτίνα φωτός για να κλείσουμε αυτή τη χρονιά». 

Όπως συνηθίζεται το “English Nouveau“, όπως και το πιο διάσημο γαλλικό ομώνυμο κρασί, κυκλοφόρησε την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. 

Τα κόκκινα σταφύλια από τον αμπελώνα Herefordshire έχουν αρώματα από κεράσι, βατόμουρο και κράνμπερι, καθώς και εξωτικά φρούτα, σύμφωνα με τον Day. 

Υπενθύμισε πώς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Βρετανοί έμποροι κρασιού ήταν οι πρώτοι που αγωνίστηκαν για να φέρουν στην χώρα τους το Beaujolais Nouveau απευθείας από τους παραγωγούς. 

Επέστρεψαν από τη Γαλλία «οδηγώντας όσο πιο γρήγορα μπορούσαν» μέσα σε σπορ αυτοκίνητα γεμάτα κιβώτια κρασιού, συμπλήρωσε. 

“Ήταν μια μεγάλη εκδήλωση με πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν  πολύ διασκεδαστικό”, εξήγησε ο οινοποιός, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το καλό αγγλικό κόκκινο κρασί θα μπορούσε επίσης να γιορτάσει. 

Η κλιματική αλλαγή  

Ο τρύγος του 2020 από τον αμπελώνα Herefordshire είναι ο δεύτερος που πραγματοποίησε ο Day από τότε που ο οινοποιός έγινε ο πρώτος που παρήγαγε ένα primeur κόκκινο κρασί στην Βρετανία. 

Η συνολική παραγωγή θα ανέρχεται σε 2.500 μπουκάλια και θα πωληθεί στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose για 11,99 £ (13,36 ευρώ). 

Η τιμή είναι πιο ακριβή από ό, τι στο Beaujolais Nouveau, τα περισσότερα από τα οποία πωλούνται μεταξύ 5 και 10 ευρώ στη Γαλλία. 

Αντί για την παραδοσιακή ποικιλία σταφυλιού Gamay που χρησιμοποιείται στο Beaujolais, ο Άγγλος οινοποιός χρησιμοποιεί το Pinot Noir. 

Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία οινοποίησης παραμένει η ίδια, χρησιμοποιώντας ανθρακική διαβροχή για την εξαγωγή της γεύσης και του χρώματος από το σταφύλι χωρίς την έντονη γεύση των τανινών. 

Όλο και περισσότερος χώρος δίνεται στους αμπελώνες στο Herefordshire, κυρίως σε βάρος των οπωρώνων δέντρων για την καλλιέργεια μήλων που έχει γίνει λιγότερο κερδοφόρα. 

Το 2019, η Βρετανία είχε 3.500 εκτάρια (8.650 στρέμματα) αμπελώνων – τέσσερις φορές περισσότερη έκταση σε σύγκριση με το 2000. 

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Wine GB, η επαγγελματική ένωση αμπελουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά ότι η γη που χρησιμοποιείται για αμπελώνες έχει αυξηθεί κατά 150 % . 

Σήμερα στην Βρετανία υπάρχουν 770 αμπελώνες, με σχεδόν τα τρία τέταρτα (72 %)  να παράγουν αφρώδεις οίνους. 

Ο Day είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας παράγοντες ανάπτυξης της Βρετανικής οινοποιίας. 

Ως ένας από τους λίγους οινοπαραγωγούς δεύτερης γενιάς της χώρας, έχει παρατηρήσει ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται, κατά μέσο όρο, δύο έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι στην αρχή της καριέρας του. 

Μια μεγάλη ιστορία 

Στην αρχή της διαδικασίας της αναβίωσης του κρασιού της Βρετανίας στη δεκαετία του 1970, ο πατέρας του Day έφτιαχνε κρασί σε κοντινή απόσταση από το σημείο που εργάζεται σήμερα. 

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γονέων μου να με κάνουν να βρω μια σωστή δουλειά, το κρασί με είχε ήδη κερδίσει, ήθελα πραγματικά να φτιάξω κρασί», είπε. 

Εργάστηκε στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη και τη Γαλλία πριν επιστρέψει στο Ledbury. 

Ο αμπελώνας του έχει το πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τους άλλους στην περιοχή, ότι αποφεύγει τη βροχή που προέρχεται από τα δυτικά, δημιουργώντας αυτό που ο Day περιγράφει ως «σχετικά ξηρό κλίμα». 

Το έδαφος επιτρέπει επίσης στα αμπέλια να δημιουργήσουν βαθιές ρίζες. 

Η οινοποίηση στην περιοχή της νότιας-κεντρικής Αγγλίας, η οποία έχει μια μακροχρόνια φήμη για τον μηλίτη της, πηγαίνει πίσω στο χρόνο παραπάνω από δύο γενιές. 

Τα γραπτά που χρονολογούνται από το 1276 από τον Επίσκοπο του Hereford περιλάμβαναν εντολές για φύτευση αμπελιών στις κοντινές πλαγιές. 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το κρασί από τους αμπελώνες στάλθηκε στον Πάπα εκείνη την εποχή. «Άρα είχε ήδη εξαχθεί τότε», είπε ο Day. 

Σήμερα, το 90% των αγγλικών κρασιών πωλούνται τοπικά αλλά και στη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. 

Πηγή: france24

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ 2024» αν μη τι άλλο αποζημίωσε όσους βρέθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα...

REPORTS

Η καινοτομία στην επωνυμία και τη συσκευασία των κρασιών καθίσταται κρίσιμη στρατηγική, καθώς οι παραγωγοί επιδιώκουν να προσελκύσουν νεότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν τη...

REPORTS

Η Κομισιόν ζήτησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου επίσημα διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα...

REPORTS

Η spiritsEUROPE παρουσίασε τον χάρτη πορείας «Objective 2030» για μια ανοικτή εμπορική πολιτική της ΕΕ που θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...