Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δώρο για τον αμπελουργό το Ξινόµαυρο τονίζει ο Απόστολος Θυμιόπουλος

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί εδώ και γενιές μία από τις κυριότερες γεωργικές ενασχολήσεις της οικογένειας Θυμιόπουλου. Παρ΄όλα αυτά, ο Απόστολος Θυμιόπουλος οινοποίησε πρώτος τα σταφύλια της οικογένειας, ενώ σπούδαζε ακόμη στο τμήμα Οινολογίας.

Το 2005 ο Απόστολος Θυμιόπουλος κυκλοφόρησε την πρώτη του ετικέτα με το όνοµα «Γη και Ουρανός». Ο ίδιος, ως θερµός υποστηρικτής της αειφόρου αµπελοκαλλιέργειας, παρεµβαίνει ελάχιστα στο αµπέλι και στη διαδικασία της οινοποίησης.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού του Τριλόφου Ηµαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερµίου, σε πλήρη αρµονία με το φυσικό περιβάλλον.

Βιολογική καλλιέργεια

Όλοι οι αµπελώνες του καλλιεργούνται βιολογικά, εφαρµόζοντας επιπρόσθετες βιοδυναµικές πρακτικές µετά από συνεχή καταγραφή της επίδρασής τους στο αµπέλι. Αυτές οι πρακτικές τον βοηθούν να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα στον αµπελώνα, η οποία είναι ζωτικής σηµασίας. Παράλληλα, η παρουσία άγριας χλωρίδας έχει ως συνέπεια την αύξηση τόσο της υπέργειας, όσο και της υπόγειας πανίδας. Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους και κατά συνέπεια του αµπελώνα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο «κάθε αµπελώνας αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό ποικίλουν σηµαντικά. Είναι ο αµπελουργός αυτός ο οποίος θα πρέπει να κατανοήσει πώς ένα συγκεκριµένο terroir θα εκφραστεί καλύτερα κατά τη διάρκεια των µοναδικών για την εκάστοτε χρονιά συνθηκών».

Αφοσίωση στο Ξινόµαυρο

Ο Απόστολος Θυµιόπουλος είναι αφοσιωµένος στο Ξινόµαυρο, τη διάσηµη γηγενή ποικιλία της Νάουσας, η οποία «έχει τη δυνατότητα να εκφράζει απόλυτα το terroir καθώς και τη δεξιοτεχνία του αµπελουργού». Ο αρωµατικός και γευστικός του χαρακτήρας είναι ξεχωριστός για τον κόσµο του κρασιού.

Γι’ αυτόν το Ξινόµαυρο αποτελεί ένα δώρο από τη φύση, του οποίου τις δυνατότητες νιώθει υποχρεωµένος να αποκαλύψει. Αυτό επιχειρεί και στην περιοχή της Ραψάνης, όπου έχει ιδρύσει από το 2015 το οινοποιείο Terra Olympus και εξερευνεί τη συνύπαρξη του Ξινόµαυρου µε τις άλλες δύο τοπικές ποικιλίες, Κρασάτο και Σταυρωτό.

∆ιεθνής παρουσία και η µεγάλη διάκριση

Έχοντας εξαρχής ως στόχο τη διάδοση του Ξινόµαυρου σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους του κρασιού ανά τον κόσµο, έπειτα από µακροχρόνιες και µεθοδικές προσπάθειες, οι χώρες στις οποίες εξάγονται τα κρασιά του Α. Θυµιόπουλου ξεπερνούν τις 30, µε ισχυρή παρουσία στο Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιαπωνία και άλλες.

Το σύνολο αυτών λοιπόν ήρθε να αναγνωρίσει το περιοδικό Decanter το 2022, απονέµοντάς του τη διάκριση του Rising Star και τοποθετώντας τον στο Decanter Hall of Fame, µία εκ των µεγαλύτερων διεθνών διακρίσεων που έχει λάβει αµπελουργός – οινοποιός από την Ελλάδα, προκαλώντας ακόµη παραπάνω το διεθνές ενδιαφέρον τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Ελληνικό αµπελώνα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....