Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν η έκθλιψη γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά με την έννοια της «διαχείρισης» στην οινοποίηση και επισήμανση του κρασιού.

H από κοινού χρήση εγκαταστάσεων συνηθίζεται στην οινοπαραγωγή και είναι εύλογη από απόψεως επιχειρηματικής διαχείρισης, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφαση του σχετικά με την υπόθεση της οινοποίησης και επισήμανσης του κρασιού (C-354/22).  Ένας οινοπαραγωγός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν η έκθλιψη (πάτημα) των σταφυλιών γίνεται στις εγκαταστάσεις κάποιου άλλου. Αυτό ισχύει υπό τον όρο ότι, κατά τη διάρκεια της απαραίτητης περιόδου, μόνο ο ομώνυμος οινοπαραγωγός χρησιμοποιεί το οινοπιεστήριο υπό ενοικίαση και ότι διαχειρίζεται το σταφύλι και το επιβλέπει στενά και διαρκώς.

Ένας αμπελουργός από τη γερμανική περιοχή Moselle χρησιμοποιεί τους όρους «Weingut» (αμπελώνας) και «Gutsabfüllung» (εμφιάλωση στον αμπελώνα) για το κρασί που παράγει από σταφύλια που προέρχονται από αμπελώνες υπό ενοικίαση περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από την ίδια του την καλλιέργεια. Σύμφωνα με ένα συμβόλαιο, οι αμπελώνες υπό ενοικίαση καλλιεργούνται από τον ιδιοκτήτη τους υπό τις οδηγίες του επώνυμου αμπελουργού. Στο τέλος του τρύγου, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται σε ένα οινοπιεστήριο είναι διαθέσιμος αποκλειστικά υπό ενοικίαση, για ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών, για την επεξεργασία των σταφυλιών που προέρχονται από τους αμπελώνες υπό ενοικίαση, σύμφωνα με τις οινολογικές πρακτικές του επώνυμου αμπελουργού. Αυτός, στη συνέχεια, μεταφέρει το παραγόμενο κρασί στις εγκαταστάσεις του.

Το Κρατίδιο του Rhineland-Palatinate θεωρεί ότι ο oμώνυμος αμπελουργός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις σχετικές ενδείξεις για το κρασί που παράγεται στις εγκαταστάσεις κάποιου άλλου αμπελουργού. Προκειμένου να χρησιμοποιούνται ορισμένες ενδείξεις που αναφέρονται σε έναν επώνυμο αμπελώνα, όπως το “Weingut,” η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί να παραχθεί το αμπελοοινικό προϊόν αποκλειστικά από σταφύλια που συγκομίζονται στους αμπελώνες που χρησιμοποιεί η εν λόγω εκμετάλλευση και ότι η οινοποίηση πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την εκμετάλλευση.

Ακούγοντας την υπόθεση, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο ζήτησε από το Δικαστήριο Δικαιοσύνης να διευκρινίσει αυτήν την τελευταία απαίτηση.

Καταρχάς, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι όροι που εξετάζονται, οι οποίοι στοχεύουν στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας, κατοχυρώνονται για τα προϊόντα αμπέλου που καλύπτονται από προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ). Είναι αρμοδιότητα του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου να καθορίσει εάν οι αμπελώνες υπό ενοικίαση, που βρίσκονται 70 χιλιόμετρα μακριά από τον επώνυμο αμπελουργό, καλύπτονται από ΠΟΠ ή ΠΓΕ της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, το Δικαστήριο θεωρεί ότι η έννοια της «διαχείρισης», και επομένως η χρήση των επίμαχων όρων, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη γη που ανήκει στον αμπελουργό ή βρίσκεται κοντά σε αυτόν. Μπορεί να εκτείνονται σε αμπελώνες υπό ενοικίαση και που βρίσκονται αλλού, υπό την προϋπόθεση ότι ο ομώνυμος αμπελουργός αναλαμβάνει την πραγματική διαχείριση, στενή και συνεχή επίβλεψη και ευθύνη για την καλλιέργεια και τη συλλογή των σταφυλιών.

Όταν αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται όσον αφορά την έκθλιψη σε έναν οινοποιείο που ενοικιάζεται για σύντομο χρονικό διάστημα από άλλο αγρόκτημα, και εφόσον διατίθεται αποκλειστικά στον ομώνυμο αμπελουργό, για την απαιτούμενη περίοδο, η οινοποίηση μπορεί να θεωρηθεί σαν να έχει πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου σε αυτό το αγρόκτημα.

Επιπλέον, οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν όταν το προσωπικό του αμπελώνα που ενοικιάζει τον οινοπιεστήριο πραγματοποιεί το πάτημα των σταφυλιών. Αυτή η λειτουργία πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επώνυμου αμπελουργικού αγροκτήματος. Αυτό το τελευταίο δεν μπορεί απλώς να επικαλείται τις οδηγίες της ομώνυμης αμπελουργικής εκμετάλλευσης που εκμισθώνει το οινοποιείο.

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (πέμπτο τμήμα) αποφαίνεται:

1)Το άρθρο 54, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής, της 17ης Οκτωβρίου 2018, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις αιτήσεις προστασίας ονομασιών προέλευσης, γεωγραφικών ενδείξεων και παραδοσιακών ενδείξεων στον αμπελοοινικό τομέα, τη διαδικασία ένστασης, τους περιορισμούς στη χρήση, τις τροποποιήσεις των προδιαγραφών προϊόντος, την ανάκληση της προστασίας, καθώς και την επισήμανση και την παρουσίαση, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/1375 της Επιτροπής, της 11ης Ιουνίου 2021,

έχει την έννοια ότι:

το γεγονός ότι η έκθλιψη των σταφυλιών που προέρχονται από μισθωμένους αμπελώνες πραγματοποιείται σε εγκατάσταση την οποία η ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση μισθώνει από άλλη αμπελουργική εκμετάλλευση για σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η οινοποίηση να θεωρείται ως εξ ολοκλήρου εκτελεσθείσα στην ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση, κατά την έννοια της εν λόγω διατάξεως, υπό την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση αυτή τίθεται στην αποκλειστική διάθεση της ομώνυμης αμπελουργικής εκμετάλλευσης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διαδικασία έκθλιψης και ότι η ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση αναλαμβάνει την πραγματική διεύθυνση, τον στενό και διαρκή έλεγχο καθώς και την ευθύνη της διαδικασίας.

2)Το άρθρο 54, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού 2019/33, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2021/1375,

έχει την έννοια ότι:

η οινοποίηση έχει εξ ολοκλήρου εκτελεσθεί στην ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση, κατά την έννοια της εν λόγω διάταξης, ακόμη και αν η διαδικασία έκθλιψης πραγματοποιήθηκε από εργαζομένους της αμπελουργικής εκμετάλλευσης η οποία εκμίσθωσε την εγκατάσταση πιεστηρίου στην ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμπελουργικής εκμετάλλευσης αναλαμβάνει την πραγματική διεύθυνση, τον στενό και διαρκή έλεγχο καθώς και την ευθύνη της εν λόγω διαδικασίας. Το γεγονός ότι η αμπελουργική εκμετάλλευση που εκμισθώνει την εγκατάσταση πιεστηρίου έχει ίδιον συμφέρον ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η έκθλιψη, μεταξύ άλλων λόγω συμβατικής ρήτρας η οποία προβλέπει προσαύξηση της τιμής ανάλογα με την απόδοση και την ποιότητα ανά εκατόλιτρο οίνου, δεν ασκεί επιρροή επί του ζητήματος αν η οινοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως εκτελεσθείσα στην ομώνυμη αμπελουργική εκμετάλλευση.

Δείτε εδώ την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...