Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άλλος κατέχει τη γη, άλλος το αµπέλι, άλλος την άδεια και άλλος το οινοποιείο

H πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το ελληνικό κρασί είναι αδιαµφισβήτητη, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου παραµένει σαθρή. Το µεγαλύτερο πρόβληµα βέβαια έχει να κάνει µε τον ελληνικό αµπελώνα.

του Γιάννη Πανάγου

Πιο συγκεκριµένα, εξετάζοντας σε βάθος την κατάσταση προκύπτει µε σαφήνεια ότι  δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άλλος έχει τη γη, άλλος έχει το αµπέλι, άλλος έχει την άδεια καλλιέργειας των οινοστάφυλων και άλλος έχει το οινοποιείο.

∆εν είναι µάλιστα υπερβολή να αναφερθεί ότι πολύ συχνά, αυτοί που θέλουν να µπουν δυνατά στην αµπελοκαλλιέργεια δυσκολεύονται στην αδειοδότηση (νέες άδειες φύτευσης), ενώ πολλοί από αυτούς που κατέχουν τις άδειες δεν έχουν καµιά διάθεση να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Κάπως έτσι και µε δεδοµένες τις ανάγκες προσαρµογής, όχι µόνο στα νέα κλιµατολογικά δεδοµένα αλλά και στις νέες τάσεις των αγορών, είναι φανερό ότι τέτοιου είδους ανακατατάξεις δεν µπορούν να γίνουν από αµπελουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και από αµπελουργικές εκµεταλλεύσεις χωρίς διαδοχή, εποµένως µε αβέβαιο µέλλον.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον είναι σχεδόν σίγουρο ότι το µεγάλο πρόβληµα που θα αντιµετωπίσει, αργά ή γρήγορα, ο κλάδος του κρασιού θα αυτό της πρώτης ύλης. Ήδη, την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο, µε βασική αιτία τις δύσκολες κλιµατολογικές συνθήκες που επικράτησαν ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού, υπήρξε πολύ µεγάλη µείωση της παραγωγής οινοστάφυλων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και το 50%. Η µεγαλύτερη µείωση παραγωγής προέκυψε βέβαια σε αµπελώνες µε πληµµελή φροντίδα. Οι αµπελώνες αυτοί δεν αποτελούν ευκαταφρόνητο µέγεθος, αντίθετα, επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό τόσο την επάρκεια σε πρώτη ύλη, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών που παράγονται στη χώρα µας.

Άλλωστε, η τεράστια αναντιστοιχία ανάµεσα στα στοιχεία των αδειοδοτηµένων και  µη αµπελώνων, την ταυτότητα των παραγωγών και τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σε κάθε αµπελοτεµάχιο, συνιστά την κύρια αιτία της εκτεταµένης «µαύρης αγοράς» σταφυλιών και οίνου (κατά βάση σε χύµα µορφή). Αυτή η κατάσταση, πέραν των στρεβλώσεων που επιφέρει στην αγορά, δεν αποτελεί και τον καλύτερο σύµβουλο για την ισχυροποίηση της ταυτότητας του ελληνικού οίνου διεθνώς.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν την ανάγκη επαναπροσέγγισης και µάλιστα σε βάθος του θεσµικού πλαισίου που διέπει τον αµπελοοινικό κλάδο, όχι µόνο για την αποσαφήνιση της κατάστασης µε βάση τα πραγµατικά δεδοµένα αλλά κυρίως για τη δηµιουργία µιας αξιόπιστης βάσης πάνω στην οποία θα θεµελιωθεί η νέα εποχή βιώσιµης ανάπτυξης για το ελληνικό κρασί.

Βρείτε το τεύχος 40 του WineTrails στα περίπτερα το Σάββατο 29 Ιουνίου μαζί με την Agrenda.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Η Πορτογαλία υποφέρει από την υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, την απότομη αύξηση της παραγωγής το 2023 και την πτώση των εξαγωγών, οδηγώντας της να ζητήσει...

REPORTS

Μακροζωία και βελτιωμένη ψυχική υγεία προσφέρει η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ανδρόγυνο, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

REPORTS

Με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιώργος Κυριακός αναλαμβάνει τα καθήκοντα του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...