Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

To Pinot Noir της Καλιφόρνια κατάφερε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο

Ο Paul Sloan ερωτεύτηκε για πρώτη φορά το Pinot Noir όταν δούλευε ως βοηθός σερβιτόρου. Αυτό έγινε πιο έντονο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έγινε βοηθός αγοραστή κρασιού στο εστιατόριο John Ash & Co στη Santa Rosa της Καλιφόρνια .

Εκεί ο Sloan δοκίμασε τα κλασικά Pinot της Καλιφόρνιας: Calera , Joseph Swan , Williams-Selyem , Dehlinger και Mount Eden. Όλαλα ήταν κρασιά με πάθος, μικρής παραγωγής, με έμπνευση τη Βουργουνδία . 

Όταν ένας πελάτης κάλεσε τον Sloan να δοκιμάσει το Domaine de la Romanée-Conti , που θεωρείται από τα καλύτερα κρασιά της Βουργουνδίας, εκείνος αποφάσισε να κάνει τον Pinot Noir το έργο ζωής του. 

«Το Pinot είναι το καλύτερο κρασί που έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά και το χειρότερο», λέει ο Sloan. « Τα εμβληματικά κλασικά κρασιά της Καλιφόρνιας ωριμάζουν όμορφα και συνδυάζονται καλά με το φαγητό, αλλά αυτό που παρατήρησα για τα υπέροχα γαλλικά κρασιά από τη Βουργουνδία ήταν μια διαφορά στη περιεκτικότητα. Τα καλύτερα κρασιά έχουν καλύτερη περιεκτικότητα. “ 

Αυτό οδήγησε σε μια ανακάλυψη. Για να καλλιεργήσετε και να φτιάξετε Pinot Noir μια μέρα, είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλέξετε το σωστό μέρος με τα σωστά εδάφη, αλλά και να στοχεύσετε σε μικρές αποδόσεις από υψηλότερες πυκνότητες, ευρωπαϊκού τύπου αμπελιών. 

Έτσι ξεκίνησε το Small Vines , το εμπορικό σήμα Sonoma Coast και το Russian River Valley Pinot Noir που λάνσαρε με τη σύζυγό του, Kathryn, το 1998. 

Ο Adam Lee και ο Matt Revelette

Χρειάστηκαν άλλα επτά χρόνια φύτευσης και υπομονής πριν ο Sloan και η γυναίκα του φτιάξουν μερικά βαρέλια από το πρώτο τους κρασί. Ήταν το 2005, έναν χρόνο μετά τη δημοφιλή ταινία Sideways , που βασίζεται στη βιομηχανία του κρασιού και αύξησε σημαντικά την δημοτικότητα του Pinot Noir της Καλιφόρνια και προκάλεσε ένα κατακλυσμό που θα άλλαζε τα πάντα.  

«Θα στεναχωριέμαι πάντα με το αποτέλεσμα που έφερε το Sideways στους ανθρώπους του χώρου», λέει ο Sloan. “Άλλαξε τα πάντα. Ήταν απίστευτο. Οι παραγωγοί Pinot Noir στην Καλιφόρνια πήγαν από 30 σε 300 κιβώτια με μπουκάλια κρασί, ενώ μερικοί καταξιωμένοι στο χώρο κατάφεραν να εκτοξευθούν από μια μικρή παραγωγή σε 20.000 κιβώτια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.” 

Για τους Sloans, η τεράστια αύξηση στην παραγωγή Pinot σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να αναδείξουν το προϊόν τους, να βρουν διανομείς για να συνεργαστούν μαζί τους ή να κερδίσουν έδαφος στα εστιατόρια. 

Όμως, παρά τις δυσκολίες, τα κατάφεραν και ανέπτυξαν το πελατολόγιο τους. Σήμερα, καλλιεργούν 45 στρέμματα Pinot και παράγουν 2.500 κιβώτια ετησίως. 

Ένας αργός και σταθερός ρυθμός ανάπτυξης και ενδιαφέροντος για το Pinot Noir της Καλιφόρνια  είχε ήδη ξεκινήσει, κάτι που οφείλεται εν μέρει στις πρωτοποριακές προσπάθειες της Calera και των συνεργατών της. 

Για χρόνια, ο ιδρυτής της Calera, Josh Jensen έψαχνε για ασβεστολιθικό έδαφος  στην Καλιφόρνια, εμπνευσμένο από τη Βουργουνδία. Βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε στο Όρος Χάρλαν στην κομητεία του Σαν Μπενίτο το 1974. 

Στο Russian River Valley, ο Joseph Swan άρχισε να φυτεύει Pinot Noir στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Burt Williams και ο Ed Selyem, λάτρεις των Pinot Noir της Βουργουνδίας και ιδρυτές του Williams-Selyem, βοήθησαν να φτιάξουν αμπελώνες με καθορισμένα Pinot στη Καλιφόρνια και να τα κάνουν σπουδαία από το πρώτο τους vintage το 1981. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός σομελιέ εστιατορίων λάτρευε το σταφύλι και τις ικανότητές του να ταιριάζει με τα τρόφιμα, γεγονός που βοήθησε επίσης να προκαλέσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Τα σταφύλια του Small Vines

Πολλοί από αυτούς τους οπαδούς του Pinot άρχισαν να τιμολογούνται από τη Βουργουνδία. Η παγκόσμια αγορά κρασιού Liv-ex αναφέρει ότι ο δείκτης Burgundy 150, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα πιο ενεργά εμπορεύσιμα κρασιά στην πλατφόρμα του, έχει αυξηθεί 445% τα τελευταία 16 χρόνια. 

Αυτή η διαφορά των τιμών αντικατοπτρίζεται στον οδηγό αγοράς του Wine Enthusiast καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να δεις ένα  Grand Cru Pinot Noir του 2018 από τη Βουργουνδία με τιμή που υπερβαίνει τα 300 $. Η υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το Pinot του 2018 από την Καλιφόρνια είναι 150 $. 

Οι αριθμοί που αναρτήθηκαν από το California Wine Institute ισχυρίζονται ότι μετά την κυκλοφορία του Sideways τον Οκτώβριο του 2004 , οι πωλήσεις του Pinot Noir αυξήθηκαν κατά 18% σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

Σήμερα, το Pinot είναι η Νο. 5 ποικιλία κρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τις πωλήσεις, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Nielsen για 52 εβδομάδες που έληξε την 1η Δεκεμβρίου 2019, όταν αντιπροσώπευε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. 

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα, το Sideways αποτέλεσε τεράστιο όφελος για τον Pinot Noir και προκάλεσε την πτώση των πωλήσεων του Merlot », λέει ο Adam Lee, παραγωγός του Siduri , που δημιούργησε με την Dianna Novy Lee το 1994. 

«Αλλά μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι οδήγησε σε τεράστια αύξηση της έκτασης καλλιέργειας του Pinot Noir», λέει. «Το 2004, όταν βγήκε το Sideways , υπήρχαν 22.645 στρέμματα που καλλιεργούσαν και μόλις 1.410 στρέμματα που δεν καλλιεργούσαν Pinot Noir. 

Ο Paul και η Kathryn Sloan

«Μέχρι το 2010, υπήρχαν 33.343 στρέμματα καλλιεργήσιμα και 3.947 στρέμματα που δεν καλλιεργούνταν με Pinot στην Καλιφόρνια, γεγονός που τελικά οδήγησε σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση», λέει ο Lee. “Τα οινοποιεία που δεν ασχολούνταν με την παραγωγή Pinot Noir αισθάνθηκαν ότι ήταν υποχρεωμένοι φτιάξουν ένα Pinot, και αυτό ήταν ένα πρόβλημα.” 

Το 2004, η ποσότητα του Pinot της Καλιφόρνια ήταν 70.062 τόνοι, ενώ το 2018, το σύνολο ήταν 313.824 τόνοι. 

Η μεγαλύτερη ποσότητα φυτεμένου Pinot στην πολιτεία κατά το 2018 ήταν στην κομητεία Sonoma με 12.735 στρέμματα, σύμφωνα με τις στατιστικές γεωργικής παραγωγής της Καλιφόρνια . Οι τιμές του Pinot κατά μέσο όρο ανερχόταν στα 4.000 $ ανά τόνο στη Sonoma. 

Κοιτάζοντας πίσω, ο Lee θυμάται τους τρύγους του 2003 και του 2004, που κυκλοφόρησαν την ίδια στιγμή με την ταινία, την πιο ζεστή περίοδο που είχε βιώσει ποτέ η. 

«Τα σάκχαρα ήταν υψηλότερα εκείνα τα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο τρύγο, γεγονός που οδήγησε τους ανθρώπους να περιμένουν κάτι πολύ διαφορετικό από το Pinot Noir από το αναμενόμενο», εξηγεί. 

Ο Lee πιστεύει ότι το πρόβλημα με το Pinot Noir είναι ότι έχει γίνει μια συνηθισμένη επιλογή. 

Οι άνθρωποι στην σημερινή εποχή δεν δοκιμάζουν νέα πράγματα, όπως έκαναν οι  παλιότεροι από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του ’90. 

«Υπάρχουν περισσότερα Pinot υψηλής ποιότητας από ποτέ, απλά το να ανεβάζεις τον πήχη και να πειραματίζεσαι είναι κάτι που λείπει σήμερα», λέει ο Lee. «Δεν έχουμε φτάσαμε στο τέλος. Τα όρια ποιότητας είναι απλώς τα όρια της φαντασίας μας, όχι τα όρια του σταφυλιού. “ 

Πηγή: winemag

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.