Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To ανατρεπτικό «garage winery» των Μεγάρων πειραματίζεται με Pet Nat οινοποιήσεις

Μία ανατρεπτική προσπάθεια που λόγω χαρακτήρα προσομοιάζει στην διαδικασία παραγωγής των garage wines βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία τριετία εντός των ορίων της Αττικής.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η φιλοσοφία παραγωγής των garage wines αρχικά έκανε την εμφάνισή της στο Μπορντό κατά τη δεκαετία του ’90 και αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ο οινοποιός, Χρήστος Κουλουριώτης το 2019 στην περιοχή των Μεγάρων με το οινοποιείο “The Knack Project”. Αυτό που κάνει είναι να παράγει κρασί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, με στόχο να αναδείξει το terroir της περιοχής του, συλλέγοντας τα σταφύλια του από υψόμετρο 300 έως και 600 μέτρων στις πλαγιές των Γερανείων ορεών. Η οινοποίηση γίνεται με ήπια παρέμβαση, καθώς χρησιμοποιούνται οι γηγενείς ζύμες, ελάχιστα θειώδη και τα κρασιά που παράγονται είναι αφιλτράριστα. To οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2019 και αυτή τη στιγμή διαθέτει 5 ετικέτες. Η συνολική του παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 5.000 φιάλες το χρόνο.

Ο Χρήστος Κουλουριώτης αποφάσισε καταρχάς να μάθει να δοκιμάζει το κρασί και στη συνέχεια να το παράγει, αξιοποιώντας τα παλιά αμπέλια της οικογένειάς του καθότι οι οικείοι του διατηρούσαν αμπέλια ιδίως κατά την προφυλλοξυρική περίοδο. Έτσι απέκτησε αρχικά τον τίτλο του Dip WSET – Diploma in Wine & Spirits Level 4 – και στη συνέχεια προχώρησε στη σύσταση του δικού του οινοποιείου. To όνομα του οινοποιείου προήλθε από το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα “Τhe Knack”.

Τα κρασιά του προέρχονται από ποικιλίες όπως το Μούχταρο, το Σαββατιανό από το οποίο εκτός από τον λευκό ξηρό οίνο παράγει και μία ρετσίνα. Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες ποικιλίες που οινοποίησε ήταν το Chardonnay, από την οποία συνεχίζει να προέρχεται μία από τις κύριες ετικέτες κρασιού του κτήματος.

Οινοποίηση από παλιά αμπέλια 40 ετών – Ετοιμάζει δύο κρασιά με εμφιάλωση Pet Nat

Το οινοποιείο αποτελεί ένα εγχείρημα δημιουργίας κρασιών από παλιά αμπέλια ηλικίας ακόμα και 40 ετών με πρακτικές βιοδυναμικής καλλιέργειας – σε πρώην βιολογικό αμπελώνα – από όπου παράγεται εκτός των άλλων το Μούχταρο ερυθράς οινοποίησης και ένα ερυθρό Μούχταρο ελαφρύ. Ο Χρήστος Κουλουριώτης διατηρεί συνολικά 13 στρέμματα καλλιέργειας όπου από 4,5 στρέμματα φέτος έλαβε 1,5 τόνο σταφύλια στο Chardonnay, ενώ οι αποδόσεις στο Μούχταρο ήταν 2,3 τόνοι στα 4 στρέμματα.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει και δύο κρασιά με την παραγωγική διαδικασία Pet Nat από τις ποικιλίες Chardonnay και Μούχταρο.  Η μέθοδος Pétillant-Νaturel (φυσικώς αφρώδης) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για κάθε αφρώδη οίνο που γίνεται με τη διαδικασία κατά την οποία το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η κυρίως ζύμωση και είναι συνήθως θολό στην όψη και αφιλτράριστο.

Σε ό,τι αφορά την φιλοσοφία του Garage Winery πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 1990 στο Mπορντό και αφορούσε σε κρασιά που παράγονταν συνήθως με βάση το Merlot, σε πολύ μικρές μονάδες – ενίοτε και στα γκαράζ των σπιτιών – σε αντίθεση με τα μεγάλα κτήματα της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης.

Σε αριθμούς

Ετήσια παραγωγή σε φιάλες: 5.000

Αποδόσεις Chardonnay: 1,5 τόνος από 4,5 στρέμματα

Αποδόσεις Μούχταρο: 2,3 τόνοι από 4 στρέμματα

Ετικέτες κρασιών: 5

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.