Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τιμητική έκδοση «Οινάνθη», για την Σταυρούλα Κουράκου στα ΒορΟινά της Αθήνας

Ένα ευχαριστώ, όσο μεγάλο και να είναι, μοιάζει λίγο για μια γυναίκα που υπηρετησε για μισό αιώνα το ελληνικό κρασί στα διεθνή κέντρα αποφάσεων με κύρος, επιστημονική κατάρτιση και αποφασιστικότητα. Ο λόγος φυσικά για την Σταυρούλα Κουράκου.

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, 28 οινοποιεία και συνεταιριστικοί φορείς ανέλαβαν μαζί την πρωτοβουλία χορήγησης της τιμητικής έκδοσης “Οινάνθη”: Μια συλλογή από 50 κείμενα από το αρχείο της Σταυρούλας Κουράκου, μια περιήγηση στην πολύτιμη εργογραφία της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κρασιού, με έναν συμβολικό τίτλο που παραπέμπει στα “εύοσμα άνθη της άγριας αμπέλου”.

Μαζί με το βιβλίο των εκδόσεων Φοίνικας, συστήνουν στο κοινό ανεπιφύλακτα να ακολουθήσουν και τη σελίδα Οινάνθη στο Facebook, με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό και μικρές ιστορίες από το μεγάλο έργο της Σταυρούλας Κουράκου.

H επίσημη παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα  30/1/2023 στις 18:00-19:00 (Αίθουσα Royal), στο Ξενοδ. Μεγάλη Βρετάννια, στο πλαίσιο των «ΒορΟινών της Αθήνας».

Η Σταυρούλα Κουρκάκου, μέσα από την έρευνα και μελέτη της αρχαίας γραμματείας αλλά και της συνακόλουθης λατινικής και βυζαντινής, ερμηνεύσει πληθώρα αμπελοοινικών θεμάτων συνεισφέροντας στην γνώση του παρελθόντος και στην ανάδειξη της διαχρονικότητας ορισμένων αξιών οινικού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό,, εμπλουτισμένο με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό, συγκεντρώνει κείμενα από το ευρύ και πολυδιάστατο πεδίο θεμάτων που πραγματεύεται στο πολύτιμο έργο της, κείμενα που συνδυάζουν αρμονικά  τεχνική γνώση και κλασική παιδεία και συγκροτούν την «μυθολογία» του οίνου ως πολιτισμικού αγαθού.

 

Η έκδοση του βιβλίου έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Η Σταυρούλα Κουράκου, το τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της Malvasia, o περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα (Εκδόσεις Φοίνικα 2020), το προσέφερε σε ορισμένους οινοποιούς με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας, με την αφιέρωση: «Στα 92 μου χρόνια καταθέτω την πένα μου και με αυτό το κύκνειο άσμα μου σας εκφράζω…»και εξέφρασε στον καθένα αυτά που ήθελε να πει.

Η φράση αυτή συγκλόνισε ορισμένους παραλήπτες, οι οποίοι την εξέλαβαν – όπως και ήταν – ως αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό. Τους έκανε να νοιώσουν ότι η μούσα του ελληνικού οίνου, αυτή που τον υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή έκλεισε τον κύκλο της. Έτσι αποφάσισαν να επιχορηγήσουν μια έκδοση προς της τιμή της με κείμενα από το πλούσιο αρχείο της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.