Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Bιώσιμες επιλογές στην παραγωγή οίνου από το σταφύλι ως στο μπουκάλι

Τα οινοποιεία αναζητούν τρόπους να ξεχωρίσουν σε μια πολυσύχναστη αγορά, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενιών.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών είναι η βιωσιμότητα, επειδή συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις — και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα. Ενώ οι μισοί από τους καταναλωτές αλκοόλ στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη έρευνα της IWSR είπαν ότι η βιωσιμότητα μιας εταιρείας ή οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά τις αποφάσεις αγοράς τους, πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών Generation Z και Millennial σε μια έρευνα της IFIC πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών από άλλες γενιές.

Τα οινοποιεία μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές σε ολόκληρη την αλυσίδα από το σταφύλι στο μπουκάλι. Όπως όλες οι άλλες περιβαλλοντικές αποφάσεις, η χρήση πιο βιώσιμων ετικετών θα είναι πιο αποτελεσματική εάν ένα οινοποιείο αναπτύξει επίσης καμπάνιες επωνυμίας και μάρκετινγκ για να μοιραστεί τα νέα με τους καταναλωτές του.

«Οι πληροφορίες αειφορίας δεν παρουσιάζονται πάντα ξεκάθαρα στους καταναλωτές κρασιού», λέει ο Adam Moffitt, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την Αμερική για την UPM Raflatac, ηγέτη στη βιώσιμη επισήμανση. «Έτσι, μια ετικέτα κρασιού που λέει: «Σώζουμε ωκεανούς» ή «Μάθετε για το πρόγραμμα βιωσιμότητας μας», υποδηλώνει ότι το οινοποιείο σας κάνει τη διαφορά».

Τα οινοποιεία μπορούν να αυξήσουν τη βιωσιμότητα της ετικέτας ενισχύοντας την αναλογία ανακυκλωμένου υλικού στις συσκευασίες τους και γνωστοποιώντας την υποστήριξή τους στην κυκλική οικονομία στους καταναλωτές.

Η UPM Raflatac επινόησε έναν τρόπο να φτιάχνει πολυπροπυλένιο – μια εντελώς διαυγή μεμβράνη – με ξύλο από δάση με βιώσιμη διαχείριση αντί για παρθένα πλαστικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη δημιουργία πολυπροπυλενίου. Το Forest Film™ συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα ενός οινοποιείου.

«Συλλαμβάνουμε επίσης πλαστικό δεσμευμένο στον ωκεανό σε ποτάμια και ρυάκια προτού χτυπήσει στον ωκεανό», λέει ο Moffitt. «Παίρνουμε αυτό το υλικό, το αναλύουμε και το επαναχρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους ετικετών με κόλλα για να τοποθετήσουμε σε μια ποικιλία υποστρωμάτων συσκευασίας».

Οι ευαίσθητες στην πίεση ετικέτες Renewal® της εταιρείας έχουν επίσης χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι ίνες στο χαρτί συνδυάζουν υποπροϊόντα από τις ταχέως ανανεώσιμες βιομηχανίες κάνναβης και σιταριού με απόβλητα μετά την κατανάλωση. Αυτή η περιβαλλοντικά ευαίσθητη εναλλακτική λύση εξαλείφει την ετήσια πρακτική των σιτοκαλλιεργητών να καθαρίζουν χωράφια καίγοντας εκατομμύρια στρέμματα άχυρου σιταριού, δημιουργώντας οξύ καπνό και εκπομπές άνθρακα. Εκμεταλλεύεται επίσης την ταχέως αναπτυσσόμενη κάνναβη, η οποία έχει κύκλο από σπόρο έως συγκομιδή 90 ημερών σε πολύ μικρότερο χώρο από ό,τι θα απαιτούσε ένα δάσος με κύκλο συγκομιδής 20-30 ετών.

«Τα γυάλινα μπουκάλια είναι το τελευταίο βήμα στη βιομηχανία κρασιού για βιωσιμότητα  και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο, με το 18-30% των εκπομπών να προέρχονται από γυάλινα μπουκάλια», εξηγεί ο McNamara. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στη βιομηχανία κρασιού να κάνει το τελευταίο βήμα  χρησιμοποιώντας επαναγεμιζόμενα μπουκάλια και ετικέτες που ξεπλένονται».

 

πηγή: Wine Industry Network. com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

REPORTS

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων και ποτών στην Ιταλία, επιστρέφοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι καιροί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι για πολλούς από τους αμπελουργούς της Καλιφόρνια που έρχονται αντιμέτωποι με τις συχνές πυρκαγιές, την ξηρασία, τις...

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...