Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το νέο πρόσωπο ενός παλαιού αμπελώνα και οι έξι ιππότες του κρασιού στην Κεφαλονιά

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους ακούραστους οινοποιούς να ανοίγουν νέους δρόμους για το αμπέλι και το κρασί του τόπου.

Αποστολή Μαρία Γιουρουκέλη & Γιάννης Πανάγος

 

Είχαμε 20 χρόνια να επισκεφθούμε την Κεφαλονιά και αποδεχθήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόσκληση του Πέτρου Μαρκαντωνάτου (Gentilini), πρώτου προέδρου του νεοσύστατου Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλλονιάς (ΣΟΚ) για μια επίσκεψη και γνωριμία με την αμπελουργία και τον οινικό κόσμο του νησιού.

Δεν φανταζόμασταν βέβαια ότι η 3ημερη αυτή περιήγηση στους αμπελώνες και τα οινοποιεία του νησιού, θα εξελίσσονταν σε μια αποκάλυψη της ψυχής του Κεφαλονίτη και σε ύμνο της φιλοξενίας. Κι όλα αυτά, σε ένα μαγευτικό τοπίο, κάτω από την επιβλητική ματιά του Αίνου, με την θαλασσινή αύρα να θρέφει το αμπέλι και να κρατάει ζωηρό και δημιουργικό το ανθρώπινο πνεύμα.

Έτσι, ανεξάρτητα αν οι γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλονιάς είναι 43, όπως τις περιγράφει στα πονήματά της η Πρακτική Γεωργική Σχολή Παναγή Βαλλιάνου ή τουλάχιστον 26, όπως μας εκμυστηρεύεται το πρώτο απόγευμα της επίσκεψης στο νησί, ο Βλάδης Σκλάβος, το βέβαιο είναι ότι η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο, φέρνει στο φως και ακολούθως στο ποτήρι μας, το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών που είναι σίγουρο ότι σε ορατό χρόνο θα απασχολήσουν πολύ σοβαρά την διεθνή οινική κοινότητα.

Μέχρι πρότινος στο άκουσμα της λέξης Κεφαλονιά, ο νους πήγαινε στη Ρομπόλα και σε ένα κρασί μάλλον του συρμού, καθώς, το προϊόν που έφθανε στον πολύ κόσμο είχε ταυτισθεί με την πρώιμη εποχή λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (δεκαετία του ’80), τότε που η αριστεία γίνονταν θυσία στο βωμό της ισότητας.

Σήμερα, οι οινικές δημιουργίες που προσφέρει η Ορεάλιος Γη (σύγχρονη εκδοχή του συνεταιρισμού), παρακινούμενη σε πρώτη φάση από τα μικρά θαύματα των ιδιωτών οινοποιών του νησιού, είτε προέρχονται από την ταπεινή άλλοτε Ρομπόλα, είτε ζωντανεύουν ξεχασμένες για πολλά χρόνια ποικιλίες, όπως το Βοστιλίδι, το Τσαούσι, το Ζακυνθινό, η Μοσχατέλα και η παρεξηγημένη θεά Μαυροδάφνη (στην ξερή της φυσικά εκδοχή), γράφουν νέες σελίδες ιστορίας.

Βλάδης Σκλάβος και Γιώργος Ζησιμάτος, Χαρίτος, Κώστας και Ιωάννα Χαριτάτου, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, Πάνος Σαρρής και Νίκος Πετρακόπουλος, βάζουν αυτόν τον καιρό γερά θεμέλια στο αμπελουργικό δυναμικό της Κεφαλονιάς, κάνοντας το χρόνο να εργάζεται υπέρ της οινικής καταξίωσης του νησιού στη διεθνή σκηνή.

Sclavos Wines, Κτήμα Χαριτάτου, Gentilini, Sarris Winery και PetrakopoulosWines, μαζί με την ανανεωμένη από κάθε άποψη Ορεάλιο Γη, συγκροτούν σήμερα μια φρέσκια και ελπιδοφόρα δύναμη κρούσης, η οποία, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας υπόσχεται μικρές καθημερινές οινικές νίκες, σε δόξα της πλούσιας ιστορίας της Κεφαλονιάς.  Ενός τόπου που ξεχώριζε για το κρασί από τα ομηρικά χρόνια και κατάφερε να μπολιάσει τις αρετές του τόπου για το αμπέλι με την κληρονομιά που άφησαν οι Ενετοί και οι Γάλλοι. Οι σημερινοί Κεφαλλονίτες αμπελουργοί και οινοποιοί φαίνεται να έχουν αφομοιώσει για τα καλά τη γνώση που προσφέρει η μακραίωνη ιστορία του νησιού στον οινικό τομέα κάτι που προοιωνίζει καινούργιες δόξες και μεγάλα κρασιά.

 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο τεύχος του WineTrails, το Σάββατο 25/06, μαζί με την εφημερίδα Agrenda, στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

Με τα κύµατα της θάλασσας του Ιονίου Πελάγους να «ξεδιψούν» τις ακτές της, τη νυχτερινή αύρα να «σηκώνεται» σαν µαγικό πέπλο και να δίνει...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...