Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Κτήμα Μιχαηλίδη εμφιαλώνει Μαυροδάφνη και φυτεύει Ξινόμαυρο και Βιδιανό

Σε λίγους μήνες από σήμερα βγαίνει στην αγορά η πρώτη εμφιάλωση Μαυροδάφνης του Κτήματος Μιχαηλίδη με έδρα τη Δράμα, μετά από παλαίωση 23 μηνών σε βαρέλι και περίπου 8 μήνες παραμονής στο μπουκάλι. Η μαυροδάφνη θα είναι blend με Cabernet Franc και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ η εμφιάλωση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες σε περίπου 800 φιάλες, ενώ οι επόμενες σοδειές ήδη παλαιώνουν θα κυκλοφορήσουν σε 1.300 φιάλες. Πρόκειται για κρασιά της σοδειάς του 2019.

Ταυτόχρονα ο οινοποιός, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αναφέρει ότι εξετάζει δύο νέες φυτεύεσεις σε Ξινόμαυρο και Βιδιανό, από τις οποίες θα προκύψουν το πιθανότερο δύο μονοποικιλιακές ετικέτες. Η πρώτη φύτευση που αφορά στο Ξινόμαυρο θα γίνει φέτος και η δεύτερη στο Βιδιανό θα πραγματοποιηθεί το 2024. «Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνονται οι ποικιλίες που θα παράγουμε, δεν μας ενδιαφέρει να παράγουμε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες, ούτως ώστε να είναι διαχειρίσιμη η παραγωγή».

Πολύ μικρές αποδόσεις έως 150 κιλά για την κορωνίδα του Κτήματος το Μαυροτράγανο

Το Κτήμα δουλεύει με αρκετά περιορισμένες αποδόσεις στα σταφύλια, όπου στην περίπτωση του Μαυροτράγανου που φέρει την ετικέτα «Λαγότοπος» και αποτελεί την κορωνίδα της οινικής του δημιουργικότητας, οι αποδόσεις στο σταφύλι είναι μόλις μεταξύ των 130 και 150 κιλών ανά στρέμμα .Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες σταφυλιού που επεξεργάζονται, οι μέσες εποδόσεις κινούνται περίπου στα 550 κιλά για τα πιο ηλικιωμένα αμπέλια και στα 800 έως και 900 κιλά για τα νεότερα. Οι ποικιλίες στις οποίες βασίζεται είναι ορισμένες ξενικές όπως το Cabernet Franc, το Cabernet Franc, το Syrah, το Sauvignon Blanc και το Gewurztraminer καθώς και αρκετές ελληνικές, καθότι τα τελευταία χρόνια άρχισε σταδιακά να στρέφεται εντονότερα σε γηγενείς ποικιλίες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το Μαυροτράγανο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο.  Είναι γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια του οινοποιείου, ο αμπελώνας βασίστηκε στις γαλλικές ποικιλίες, που ήταν αρκετά στη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο ο Μιχαηλίδης στην πορεία αντιλήφθηκε ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα αποκτήσουν τη δική τους δυναμική, γι’ αυτό και στράφηκε και προς τα εκεί.

To 70% της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το 30% στο εξωτερικό

Επί του παρόντος, το 70% της παραγωγής διοχετεύεται στην Ελλάδα και το 30% στη εξωτερικό. Η διανομή των κρασιών του Κτήματος Μιχαηλίδη στην εγχώρια αγορά γίνεται μέσω της Trinity Wines. Αυτή τη στιγμή διαθέτει συνολικά 8 ετικέτες, ενώ το σύνολο των σταφυλιών προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Ο αμπελώνας που διατηρεί το οινοποιείο αποφέρει από 70.000 έως και 95.000 φιάλες ετησίως αναλόγως τη χρονιά. «Η συνεργασία που διατηρεί με την Trinity έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και να μην περισσεύουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν και τη ζήτηση που υφίσταται για τις εξαγωγές. Οι πωλήσεις μας εκτός συνόρων πραγματοποιούνται σε χώρες όπως Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, ενώ αυτή την περίοδο ξεκινάει η διάθεση και στην κυπριακή αγορά».

Από φέτος ξεκινάει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας, ενώ θα βασιστεί σε ίδια κεφάλαια. Μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα προστεθεί καινούργιος μηχανολογικός εξοπλισμός, θα γίνει αναδιαμόρφωση του κτιρίου του οινοποιείου καθώς και των εξωτερικών χώρων. Πρόκειται επίσης να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος επισκέψιμος χώρος για γευσιγνωσίες κρασιών και την υποδοχή των οινόφιλων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επενδύσεις αυτές θα αγγίξει τις 400.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...