Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Επιμελή επιθεώρηση αμπελώνων για προστασία από μολύνσεις Ωιδίου στην Μακεδονία

Οι μολύνσεις στους αμπελώνες από το ωίδιο φαίνεται να ευνοούνται λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες.

Επιμέλεια: Ελένη Ράπτη

Το παθογόνο διαχειμάζει στους μολυσμένους οφθαλμούς του προηγούμενου έτους, όποτε η παρακολούθηση του αμπελώνα είναι σημαντική για την εύρεση της ασθένειας. Τοπικές επεμβάσεις στα προσβληθέντα σημεία του αμπελώνα θα καθορίσουν την εξέλιξη της ασθένειας, επισημαίνουν οι γεωπόνοι από την Θεσσαλονίκη.

H σχετική ενημέρωση από το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης:

ΩΙΔΙΟ ΑΜΠΕΛΙΟΥ (Uncinula necator Schwein Burrill)

  • Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.
  • Για την διαπίστωση μολύσματος που διαχείμασε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων. Κληματίδες με σκουρόχρωμες δικτυώσεις στην επιφάνεια είναι απόδειξη έντονης προσβολής κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
  • Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν από νωρίς με την έκπτυξη της νέας βλάστησης οι λεγόμενοι “βλαστοί σημαίες”. Είναι βλαστοί μικροί, που δεν αναπτύσσονται, με φύλλα «καρουλιασμένα» και καλυμμένα με μια γκρι σκόνη. Ύπαρξη τέτοιων βλαστών δείχνει ότι το παθογόνο υπήρχε στον οφθαλμό, όπου διαχείμασε, και μόλυνε το βλαστό κατά την έκπτυξη του οφθαλμού.
  • Χαρακτηριστικό του μύκητα είναι ότι μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (Rh 25%), ενώ η βλάστηση των κονιδίων και η εξάπλωση της ασθένειας συμβαίνει σε ευρύ θερμοκρασιακό εύρος (15oC- 32oC).
  • Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων.
  • Η διασπορά των κονιδίων δεν συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις, έτσι μία απόσταση 100 μέτρων θεωρείται ασφαλής για την προστασία του αμπελώνα από γειτονικούς μολυσμένους.
  • Να γίνει απαραίτητα επέμβαση στο στάδιο Ε (3 φύλλα, μήκος βλαστού τουλάχιστον 7 εκ.) σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες. Η επέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...