Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όψιμος ο τρύγος φέτος στη Λήμνο με αυξημένες ποσότητες σταφυλιών

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς.

Ο χειμώνας στη Λήμνο ήταν αρκετά κρύος, με καλές βροχοπτώσεις που δημιούργησαν επαρκές υδατικό απόθεμα για τα αμπέλια. Οι καιρικές συνθήκες  την άνοιξη και το καλοκαίρι  ήταν αρκετά ξηρικές, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν μυκητολογικές προσβολές.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από ήπιες θερμοκρασίες και ξηρασία,  συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ιδανικές και για τις δύο καλλιεργούμενες ποικιλίες , μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του τρυγητού. Η μεγάλη σχετικά ποσότητα βροχής που έπεσε εκείνο το χρονικό διάστημα  καθυστέρησε τη συγκομιδή των σταφυλιών αλλά δεν προκάλεσε την εμφάνιση ασθενειών, αντιθέτως συνέβαλλε θετικά στην ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών, ιδιαίτερα του Μοσχάτου.

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και  αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς , όσο και ξηρούς. Η φετινή εσοδεία όλων των τύπων οίνων που παράγει ο ΑΣ ΛΗΜΝΟΥ-Η ΕΝΩΣΗ αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να αναδίδει τον τυπικό πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου, δικαιολογώντας για μια ακόμα φορά τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 14-15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, πολύ καλό  αρωματικό δυναμικό και φαινολική ωριμότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα έχει η εξέλιξη της παλαίωσης Λημνιού ΠΟΠ εσοδείας 2022.

Η ποσότητα των σταφυλιών ήταν οριακά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζοντας την σταθερή αυξητική τάση των τελευταίων ετών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.