Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Peloponnese Wine Festival Athens 2022 είχε μακρά επίγευση

Το Peloponnese Wine Festival, που αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Πελοποννησιακού αμπελώνα, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Royal Olympic, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της αυθεντικότητας, του πλουραλισμού, αλλά και της μοναδικότητας του πελοποννησιακού terroir.

του Ζήση Πανάγου

Πάνω από 400 ετικέτες κρασιών αντιπροσωπευτικών του Πελοποννησιακού αμπελώνα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες που κατέκλισαν την Δευτέρα την έκθεση Peloponnese Wine Festival Athens 2022. Τα 43 μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου συναντήθηκαν ξανά μετά απουσία δύο ετών λόγω των απαγορεύσεων της πανδημίας και όπως δήλωναν εκπρόσωποι του κλάδου ήταν σαν να μην είχαν λείψει ποτέ, ενώ τα στάνταρ ήταν ιδιαίτερα υψηλά την φετινή χρονιά.

Εν συνεχεία, η εκδήλωση που συγκέντρωσε κορυφαίους παραγωγούς από τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συζητήσει μαζί τους και να δοκιμάσει κρασιά τους, τόσο από τη νέα εσοδεία όσο και από παλαιότερες χρονιές. Σπουδαία κρασιά από γηγενή σταφύλια της Πελοποννήσου, κρασιά από διεθνείς ποικιλίες, πειραματικές οινοποιήσεις και νέες εμφιαλώσεις, όλα έρχονται και φέτος στο ποτήρια του Peloponnese Wine Festival δίνοντας σας μια ολοκληρωμένη εικόνα της αυθεντικότητας, της ποικιλομορφίας αλλά και της ιδιαιτερότητας του Πελοποννησιακού terroir.

«Η εκδήλωση, που συγκεντρώνει κορυφαίους παραγωγούς από τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συζητήσει μαζί τους και να δοκιμάσει κρασιά τους, τόσο από τη νέα εσοδεία όσο και από παλαιότερες χρονιές. Περισσότερα από 400 κρασιά από τα αμέτρητα γηγενή σταφύλια της Πελοποννήσου, καταξιωμένες εκφράσεις διεθνών ποικιλιών, πειραματικές οινοποιήσεις και νέες ετικέτες έρχονται και φέτος στα ποτήρια του Peloponnese Wine Festival, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της αυθεντικότητας, του πλουραλισμού, αλλά και της μοναδικότητας του πελοποννησιακού terroir», μας είπαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης.

Σημαντικά ονόματα γύρω από τον χώρο του κρασιού, όπως Σκούρας, Μπουτάρης, Τσέλεπος, Ρούβαλης, κτήμα Παλυβού και πολλοί άλλοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση και μας μίλησαν για τις νέες τάσεις του κρασιού, καθώς και για την φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας.

Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί ότι πολλές από τις ετικέτες των παραγωγών αποτελούνταν από παλαιωμένα παραδείγματα γεμάτου σώματος και αυξημένης αρωματικής έντασης, κάτι ιδιαίτερα μοναδικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος είχε την δυνατότητα να δοκιμάσει κρασιά από όλες τις χρονιές και να τα συγκρίνει. Κάτι, που βοηθάει την εξοικείωση του νεαρού κοινού με το κρασί.

Τέλος, το μόνο… παράπονο που θα μπορούσε να εκφράσει κάποιος από την έκθεση ήταν ότι διήρκησε μόνο μία μέρα!

Η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής για το Peloponnese Wine Festival:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Peloponnese Wine Festival 2022, μετά από δύο χρόνια στο ξενοδοχείο Royal Olympic τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. 740 επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες του κλάδου του οίνου, επισκέφθηκαν την εκδήλωση  της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, συναντώντας 43 οινοποιούς.  

Οι οινοποιοί και το οινόφιλο κοινό είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν ξανά μετά από δύο έτη, κάτι το οποίο βρήκε άπαντες ενθουσιασμένους. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους «θησαυρούς» του Πελοποννησιακού αμπελώνα και να συνομιλήσουν με τους αγαπημένους τους παραγωγούς. Η αντιπροσώπευση των ξεχωριστών οινοπεδίων της Πελοποννήσου ήταν καθολική. Στην έκθεση συμμετείχαν 19 παραγωγοί από την Κορινθία και την Αργολίδα, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ως βάση τους τον εντυπωσιακό αμπελώνα της Νεμέας. Η Αρκαδία συμμετείχε με 5 οινοποιεία με έδρα τους την ιστορική Μαντινεία και η Αχαΐα με τις τέσσερις ονομασίες προέλευσης και τα εντυπωσιακά ορεινά αμπελοτόπια με 11 οινοποιεία. Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία συμπλήρωσαν με 4, 2 και 2 οινοποιεία αντίστοιχα τον πλουραλισμό και το εντυπωσιακό φάσμα terroir και ποικιλιών που διαθέτει ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας.

Συνολικά 438 κρασιά από αυτόχθονες και κοσμοπολίτικες ποικιλίες ήταν διαθέσιμα προς δοκιμή από τους επισκέπτες σε έναν οινικό μαραθώνιο γευσιγνωσίας, ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης για την επόμενη μέρα. Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτήρισε τη φετινή έκθεση ήταν η έντονη παρουσία της νέας γενιάς καταξιωμένων οινοποιείων της Πελοποννήσου πίσω από τα stand αλλά και η συμμετοχή καινούριων και ποιοτικών οινοποιείων που ανέδειξαν το βάθος και τη συνεχή εξέλιξη του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

Ο κ. Αρίστος Σπανός Πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ δήλωσε: «Το Peloponnese Wine Festival 2022 ήταν μία εκδήλωση επιτυχημένη και ασφαλής. Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι ποιότητα των Πελοποννησιακών κρασιών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα κρασιά της Πελοποννήσου συνεχίζουν να πρωτοπορούν και να δημιουργούν τάσεις στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια οινική σκηνή».

Ο κ. Μανώλης Γιαμνιαδάκης, εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΟΑΠ δήλωσε: Η συνεργασία μας με τη Μαριάννα Μακρύγιαννη, Βάσω Κουτσοβούλου και Γρηγόρη Μιχαήλο, με κάνει περήφανο γιατί κάθε χρονιά ανοίγουμε νέους δρόμους προβολής για τα Πελοποννησιακά κρασιά, κρατώντας ψηλά την ποιότητα των εκδηλώσεων μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα προσωπικά και όλους τους οινοποιούς που συμμετείχαν.

Το Peloponnese Wine Festival θα ταξιδέψει στις 8 Απρίλιου στην Λεμεσό για να συναντήσει τους επαγγελματίες και τους οινόφιλους της Κύπρου και ανανεώνει το ραντεβού του με τον κόσμο του κρασιού της Αθήνας για τον Ιανουάριο του 2023.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: CORK HELLAS, ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, LABEL PRESS, EUROINOX.

Υποστηρικτής: Aqua Carpatica

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Winetuned σε συνεργασία με την Vinnovation».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...