Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Beaujolais Nouveau κατέφθασε ζωηρό και φρουτώδες

Είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Τα Beaujolais Nouveaux έφτασαν! Αυτό είναι το σλόγκαν αυτού του δημοφιλούς και πλανητικού φεστιβάλ που εντάσσει διάφορα είδη κρασιών από διαφορετικά terroirs.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το 2021, πουλήθηκαν 18 εκατομμύρια μπουκάλια παγκοσμίως. Φέτος, θα μπορούσε να είναι λίγο λιγότερο. Η φύση ήταν σκληρή με τους αμπελουργούς και τους αμπελουργούς του Beaujolais, αυτής της μικρής οινοπαραγωγικής περιοχής στην ανατολική Γαλλία, που εκτείνεται από τα βόρεια της πόλης της Λυών έως τα νότια του Mâcon. Θα θυμούνται το 2022 ως ένα ιδιαίτερα δοκιμαστικό vintage λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλο τον βλαστικό κύκλο του αμπελιού.

Η Ημέρα Beaujolais Nouveau είναι μια γαλλική αργία που λαμβάνει χώρα την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Φέτος, γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου. Λόγω της γειτνίασής του με την Ημέρα των Ευχαριστιών, για αυτόν τον λόγο πολλοί στην Αμερική επιλέγουν αυτό το κατακόκκινο κόκκινο κρασί με μια δροσερή, φρουτώδη γεύση ως συνοδευτικό για το γιορτινό τους γεύμα.

Αρχικά, τα Βeaujolais έχουν κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Ίσως είναι η προσμονή για την κυκλοφορία τους, ίσως είναι ότι κουβαλούν τον βαρύ τίτλο του «πρώτου κρασιού της χρονιάς». Ίσως όμως και να είναι η διαφορετική τεχνοτροπία στον τρόπο οινοποίησής τους. Για την παραγωγή τους εφαρμόζεται η τεχνική «Carbonic Maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν συνθλίβονται και παραμένουν ως έχουν μαζί με τα τσαμπιά τους καθ’ όλη την διαδικασία. Ο χώρος της δεξαμενής γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα με σκοπό την εξάλειψη του υπάρχοντος οξυγόνου και οι φλούδες των σταφυλιών ραγίζουν σιγά σιγά απελευθερώνοντας τελικά τον χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα ενδοκυτταρικά. Έτσι, λοιπόν, μόλις δύο μήνες μετά τον τρύγο τους καταφέρνουν να εμφιαλωθούν αλλά και να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης και ζήτησης κάπου στα μέσα του Νοέμβρη.

Αυτό το καθιστά «nouveau» ή «vin de primeur», ένα κρασί που συγκομίζεται προς πώληση την ίδια χρονιά. Μάλιστα, οι αγρότες του Beaujolais γιόρτασαν για πρώτη φορά τη συγκομιδή τον 19ο αιώνα.

Το πρώτο των πρώτων, λοιπόν, ερυθρό κρασί της χρονιάς, το περίφημο «Beaujolais», προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας, κοντά στην πόλη της Λυών. Τα κρασιά αυτά αποτελούν μάλιστα ΑΟC (Appelation d’Origine contrôlée) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village». Η περιοχή χαρακτηρίζεται από γρανιτένια εδάφη και λόφους στα οποία καλλιεργούνται τα αμπέλια της ποικιλίας Gamay, η οποία είναι και η «υπεύθυνη» της ύπαρξης αυτών των λατρεμένων ερυθρών ετικετών.

Εν συνεχεία, παρόλο που η συγκομιδή του Beaujolais Nouveau γιορτάζεται εδώ και αιώνες, αυτό το τοπικό κρασί ήταν ελάχιστα γνωστό εκτός της περιοχής του μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπότε, στην αρχή κυκλοφορούσε προς πώληση κάθε χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου, η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (U.I.V.B.) έφερε την ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου 1951. Ίσως κανείς δεν έκανε περισσότερα για να γιορτάσει αυτό το νέο, ζωντανό κρασί από τον οινοποιό και επιχειρηματία Georges Duboeuf.

Στη δεκαετία του 1970, ο Duboeuf πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία για την προώθηση του κρασιού στην πατρίδα του, αιχμαλωτίζοντας τη γαλλική φαντασία με το σύνθημα «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Μέχρι το 1985, το Beaujolais Nouveau είχε γίνει τόσο δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη που η ημερομηνία κυκλοφορίας μεταφέρθηκε για την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου για να το φέρει πιο κοντά στο Σαββατοκύριακο. Στη δεκαετία του 1990, το κρασί πέρασε τον Ατλαντικό στην Αμερική και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία!

Τέλος, όσον αφορά τα κρασιά, το Beaujolais Nouveau είναι σίγουρα στη λιγότερο περίπλοκη πλευρά του φάσματος. Σύμφωνα με την κριτικό κρασιού Karen MacNeil, «Το να το πίνεις σου δίνει την ίδια ανόητη απόλαυση με το να τρως ζύμη μπισκότων». Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία: Το Beaujolais Nouveau είναι ουσιαστικά μια γιορτή συγκομιδής, με τον κύριο ενθουσιασμό να επικεντρώνεται στο πνεύμα της καινοτομίας…

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.