Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πρώτο Malbec «Μονόλογος» από τα Δύο Ύψη, επενδύσεων συνέχεια για την Βιβλία Χώρα

Μία premium ΠΟΠ Γουμένισσα παλαίωσης από αμπελοτόπι ηλικίας 15 ετών της Βιβλίας Χώρας. Ένας πολυδιάστατος επενδυτικός σχεδιασµός βαίνει προς ολοκλήρωση για το Κτήµα Βιβλία Χώρα φέτος µε κυρίαρχη την έναρξη λειτουργίας του νέου οινοποιείου «Μικρή Θήρα», στη Θηρασιά, το νησάκι στα δυτικά της Σαντορίνης.

του Γιώργου Λαμπίρη

Ο πολυσυλλεκτικός αυτός χαρακτήρας της Βιβλίας Χώρας µε βιολογικά αµπελοτόπια και οινοποιεία σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύει τις ποικιλόµορφες εκφράσεις του εγχώριου αµπελώνα, αποτυπώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την οινική φιλοσοφία των οινολόγων και οινοποιών, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή.

Όπως αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής του Κτήµατος, Βασίλης Τσακτσαρλής, προσεχώς θα κυκλοφορήσει µία premium Γουµένισσα παλαίωσης µε παραµονή για ένα χρόνο σε βαρέλι και ένα χρόνο στη φιάλη από το Μικρό Κτήµα Τίτου. Η συγκεκριµένη ΠΟΠ Γουµένισσα παλαίωσης αναµένεται ότι θα κυκλοφορήσει έως το 2025, µε οινοποίηση από ξινόµαυρο και νεγκόσκα. Θα προέρχεται από επιλεγµένο αµπελοτόπι ηλικίας 15 ετών του Κτήµατος στη Γερακώνα Κιλκίς. Το νέο κρασί θα έρθει να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα Γουµένισσα του Κτήµατος Τίτου, η οποία παλαιώνει για δώδεκα µήνες σε δρύινα βαρέλια µε δυνατότητα να καταναλωθεί είτε φρέσκια, είτε σε µεταγενέστερο χρόνο. Στο πλάνο είναι επίσης η οινοποίηση ενός ροζέ οίνου από ξινόµαυρο και νεγκόσκα. Επιδίωξη των Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή είναι να αναδείξουν εκτός από το ήδη προβεβληµένο ξινόµαυρο και τη νεγκόσκα. Το Κτήµα Βιβλία Χώρα µετά την απόκτηση του Μικρού Κτήµατος Τίτου προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ µε ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη δηµιουργία επισκέψιµων χώρων και ανανέωση του οινοποιείου µε την προσθήκη νέων οινοποιητών, πιεστηρίου και ψυκτικών θαλάµων.

Στο Κτήµα ∆ύο Ύψη στην παραθαλάσσια περιοχή Σκαφιδιά Ηλείας, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής, όταν απέκτησαν το οινοποιείο και τις εγκαταστάσεις του Χρήστου Κόκκαλη, οι διαθέσιµες εκτάσεις προς καλλιέργεια ήταν 30 στρέµµατα Cabernet Sauvignon και Syrah. Οι δύο οινολόγοι και οινοποιοί επένδυσαν στην επέκταση των καλλιεργειών στην περιοχή, φτάνοντας σήµερα τα 120 στρέµµατα, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς οι συνολικές εκτάσεις θα ανέλθουν στα 150 στρέµµατα. Σ’ αυτές συνυπάρχουν και ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγεται το περιορισµένης παραγωγής έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας µε την ονοµασία «Κτήµα ∆ύο Ύψη». Φυτεύτηκαν επίσης ποικιλίες όπως Κυδωνίτσα, Malbec, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη και Βερτζαµί.

Φέτος κυκλοφόρησε πρώτη φορά Malbec από το Κτήµα ∆ύο Ύψη µε την ετικέτα «Μονόλογος». Συν τοις άλλοις η Βιβλία Χώρα έχει αποκτήσει 50 στρέµµατα καλλιέργειας στη θέση Πολλά Νερά, τα οποία ανήκαν στον Χρήστο Ταλαρά, ο οποίος διατηρεί 20 στρέµµατα γης, προχωρώντας σε συνοινοποίηση. Θυµίζουµε ότι η συγκεκριµένη κίνηση ουσιαστικά εισήγαγε το Κτήµα Βιβλία Χώρα και στη ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας µε σκοπό την παραγωγή βιολογικών κρασιών από αµπέλια χαµηλών στρεµµατικών αποδόσεων. Μέσα από τη συνεργασία αυτή θα προκύψει στο προσεχές διάστηµα µία Νάουσα µε επιβλέποντα γεωπόνο στον Χρήστο Ταραλά.  

Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ στο Κοκκινοχώρι για Καβάλας

Στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Κτήµατος Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, οι Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλής επένδυσαν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για αποθηκευτικούς χώρους υλικών συσκευασίων.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.