Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πρώτο αφρώδες κρασί στον κόσμο «παλαιωμένο στο αρκτικό νερό»

Για τον εορτασμό της 130ης επετείου τους, η Hurtigruten Norway σήκωσε 1.700 μπουκάλια του πρώτου αφρώδους οίνου στον κόσμο που έχει παλαιωθεί σε νερό της Αρκτικής από μια άκρως απόρρητη τοποθεσία στα ανοικτά των νορβηγικών ακτών.

Το έργο γνωστό ως «Havets Bobler» (Φυσαλίδες από τη Θάλασσα) αφορούσε τη συνεργασία με το διάσημο Κτήμα κρασιού Rathfinny στο Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποκλειστικά παραγόμενα, σφραγισμένα με κερί μπουκάλια τους βυθίστηκαν στα 34 μέτρα στο φημισμένο βόρειο γεωγραφικό πλάτος των 66 μοιρών, λίγο πιο μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο για έξι μήνες στον βυθό της θάλασσας, πριν από το φετινό καλοκαίρι στα πλοία της Hurtigruten Coast Express.

Οι ειδικοί του κρασιού στο Hurtigruten Norway πρότειναν ότι βυθίζοντας τα μπουκάλια σε αυτό το βάθος σε πιο κρύα νερά, όπου η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς Κελσίου, υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι τέλειες συνθήκες για την αποθήκευση και την ωρίμανση του αφρώδους οίνου. Από την έλλειψη φωτός έως την αυξημένη πίεση και τις σταθερές χαμηλές θερμοκρασίες, η ομάδα που ασχολήθηκε με αυτήν την πρώτη στιγμή στον κόσμο ήλπιζε να ανακαλύψει την απόλυτη κάβα αφρώδους κρασιού και να κατανοήσει περαιτέρω τα οφέλη αυτής της μοναδικής προσέγγισης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής άντλησης μπουκαλιών, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στο Sandnessjøen, η Hurtigruten κάλεσε τον Nikolai Haram Svorte νικητή του καλύτερου σομελιέ της Νορβηγίας 2023 να είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα δοκιμάσουν το κρασί. Μετά από ένα εορταστικό πέταμα του πρώτου μπουκαλιού και μετά από μια επαγγελματική γουλιά, σχολίασε: «Αυτή είναι η αρχή για κάτι πραγματικά συναρπαστικό και είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος! Μετά από μόλις έξι μήνες βύθισης στα νερά της Αρκτικής, αυτή η μέθοδος έχει εξασφαλίσει ότι το κρασί παραμένει αισθητά ζωντανό και σε εξαιρετική κατάσταση επιβραδύνοντας απαλά την ωρίμανση. Θα περίμενα να δοκιμάσω μια πιο στρογγυλή αίσθηση στο στόμα και πιο απαλές φυσαλίδες, αλλά προς έκπληξή μου, το κρασί έχει διατηρήσει περισσότερη φρεσκάδα από ό,τι περίμενα! Από τους αναζωογονητικούς τόνους των εσπεριδοειδών μέχρι ένα μεταλλικό αλμυρό φινίρισμα, όπως ένα στρείδι, είναι σαφές για μένα ότι αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα αποκάλυψε ένα μοναδικό περιβάλλον αποθήκευσης και παλαίωσης του αφρώδους οίνου.

Καθώς το Hurtigruten θέλει να βυθίσει περισσότερα μπουκάλια και για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ανυπομονώ να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Havets Bobler. Θα παρακολουθώ στενά αυτό το έργο και είμαι ενθουσιασμένος που ακούω τι σκέφτονται και οι επισκέπτες του Hurtigruten!»

Ο Tani Gurra, Διευθυντής Ποτών στη Hurtigruten Norway δήλωσε: «Μετά από πάνω από ένα χρόνο προγραμματισμού και έξι μήνες παλαίωσης, είμαστε απίστευτα περήφανοι για αυτήν την πρώτη στιγμή στον κόσμο. Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά για τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην παλαίωση του κρασιού, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στην εξερεύνηση μιας ενδιαφέρουσας νέας υποβρύχιας διαδικασίας. Μετά τις πρώτες μας συνομιλίες με τον Rathfinny το 2021, πιστέψαμε πλήρως ότι αυτές οι μοναδικές συνθήκες της Αρκτικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία κάτι ξεχωριστού, αλλά τελικά ήταν όλα εικασίες το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να χαλάσετε το κρασί! Τους επόμενους μήνες, θα σερβίρουμε τα μπουκάλια «Havets Bobler» ως μέρος των γαστρονομικών εμπειριών μας στην παράκτια κουζίνα της Νορβηγίας σε ολόκληρο τον στόλο μας στο Coastal Express. Έχοντας αυτό το μοναδικό προϊόν στα πλοία μας, θα προσφέρουμε μια γαστρονομική εμπειρία που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει. Τι θα μπορούσε να είναι ο πιο τέλειος τρόπος για τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 130ης επετείου μας;»

Τέλος, ο Mark Driver, συνιδιοκτήτης του Rathfinny Wine Estate, δήλωσε: «Η ομάδα μας ενθουσιάστηκε πολύ να δοκιμάσει αυτά τα αποκλειστικά κρασιά μετά από πολλούς μήνες παλαίωση στον βυθό της βόρειας Νορβηγίας. Είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που τα αφρώδη κρασιά του Rathfinny’s Sussex θα χυθούν στα πλοία Hurtigruten, ειδικά όταν πλέουν αναμφισβήτητα την πιο όμορφη ακτογραμμή στον κόσμο».

 

ΠΗΓΗ: traveldailymedia.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...