Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντισυμβατικές προσεγγίσεις στο φετινό Οινόραμα που έριξε αυλαία

Πολλές και διαφορετικές προσπάθειες από πολλά και διαφορετικά οινοποιεία, νέα έκφραση της ρετσίνας, ανάδειξη του pet nat ως μίας τάσης που έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο αλλά και η ισχυρή παρουσία των μικρών οινοποιών είναι μερικά από τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό Οινόραμα.

Στο Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού της χώρας, που άνοιξε τις πύλες της αυτό το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο και ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετέχουν εκατοντάδες οινοποιεία απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να επισκεφθούν περί τα 10.000 άτομα, καταναλωτές και επαγγελματίες.

Το ελληνικό κρασί που αριθμεί 33 ΠΟΠ ποικιλίες και 114 ΠΓΕ, με το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να βρίσκεται Πελοπόννησο (29,3%) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα (20,16%), το 14,8% σε Μακεδονία και Θράκη. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεπαγγελματικής, η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται σε 2,46 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συνολική καλλιεργούμενη έκταση 64,9 χιλιάδες εκτάρια και 1.600 οινοποιεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Καλλιεργούνται κατά το 90% γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και κατά το 10% οι διεθνείς ποικιλίες.

Σε αυτό το τριήμερο ετήσιο ραντεβού των οινοποιών της χώρας με το οινόφιλο κοινό δοκίμασε ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει ο ελληνικός αμπελώνας, όπου περίπου 300 οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δειγμάτησαν πάνω από 2.300 κρασιά σε καταναλωτές και επαγγελματίες.

Μάλιστα, οι επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές δοκιμάσαν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2022) προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητα της συγκεκριμένης χρονιάς, που θεωρείται πολύ καλή, ερχόμενη μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά από εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.

Το Οινόραμα είναι η κατεξοχήν βιτρίνα του ελληνικού κρασιού, η ποιότητα του οποίου είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη με αποτέλεσμα και οι εξαγωγές του να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική  Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Ελλάδα εξάγει περίπου το 12% της οινικής της παραγωγής, αξίας 85 εκατ. ευρώ.

Αν και η Γερμανία παραμένει ο πιο μεγάλος πελάτης του ελληνικού κρασιού, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι απορροφούν προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, είναι πλέον η 2η σε σημασία αγορά για το ελληνικό κρασί, με μερίδιο 17%.

Στο Οινόραμα φέτος οι εκθέτες-οινοπαραγωγοί θα παρουσιάσουν πάνω από 300 κρασιά-νέες κυκλοφορίες, πολλά από τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας».

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής (συνήθως δυσεύρετα), κρασιά από αφανείς ή και ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου, κρασιά βιολογικής γεωργίας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Μάλιστα, τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία βρίσκονται στην ειδική αίθουσα, εκείνη των «Οινικών Αποκαλύψεων». Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν τα δέκα οινοποιεία της Κύπρου με 45 κρασιά.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...