Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το νέο έτος τα ‘κανε «μούσκεμα» στον αμπελώνα της Καλιφόρνια

Πολλές έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν περιοχές της Καλιφόρνια και προκαλούν κατολισθήσεις αλλά οι αμπελώνες φαίνονται αβλαβείς μέχρι στιγμής, εντούτοις οι διάβρωσητου εδάφους είναι αυτό που ανησυχεί.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μετά από χρόνια ξηρασίας, μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια έχει σφυρηλατηθεί από χιόνι και βροχή από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμπεριλαμβανομένων έντονων βροχοπτώσεων από ισχυρά «ατμοσφαιρικά ποτάμια» και αναφορές για πλημμύρες, πεσμένα δέντρα, ισχυρούς ανέμους, διακοπές ρεύματος, εκκενώσεις , τρύπες καταβόθρων και λασποβραχίονες. Μέχρι στιγμής, 17 θάνατοι έχουν αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες στο Γκόλντεν Στέιτ. Ωστόσο, παρόλο που αρκετές αμπελοοινικές περιοχές έχουν επηρεαστεί, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της οινοβιομηχανίας θα αναδυθεί αλώβητο.

«Υπάρχουν καλά και κακά νέα», είπε ο Jason Haas από το Tablas Creek στο Paso Robles σε πρόσφατη δήλωση του. «Το καλό είναι ότι έχουμε ξεπεράσει τον ετήσιο μέσο όρο των βροχοπτώσεων το χειμώνα και μετά από διαδοχικούς τρύγους με μειωμένη ξηρασία, αυτό είναι ανακούφιση». Προσθέτει ότι οι καλλιέργειες στους αμπελώνες του είχαν δημιουργηθεί αρκετά για να περιορίσουν τη διάβρωση στο ελάχιστο, και η λοφώδης τοπογραφία και τα [πορώδη] ασβεστούχα εδάφη σημαίνουν ότι πραγματικά δεν υπάρχει ποτέ στάσιμο νερό γύρω από τα αμπέλια.

«Βέβαια, το κακό είναι ότι πολλοί από τους τοπικούς κολπίσκους κατακλύστηκαν από αυτή τη βροχή και έχουν πλημμυρίσει δρόμους. Ένας από τους κύριους δρόμους πρόσβασης προς εμάς και πολλά άλλα οινοποιεία, το Adelaida Road, φαίνεται ότι είχε ξεπλυθεί αρκετά άσχημα ώστε να  μείνει κλειστό για μήνες», πρόσθεσε.

Ευτυχώς, οι αμπελώνες είναι αδρανείς αυτή την εποχή. Απέχει αρκετές εβδομάδες από το σπάσιμο των οφθαλμών, όταν αναδύονται τα φύλλα και μπορεί να καταστραφούν από τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και μερικά στάσιμα νερά σε αδρανείς αμπελώνες συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, εκτός από τη διάβρωση. Δυστυχώς, η διάβρωση ανησυχεί το κοντινό Halter Ranch στο Paso Robles. Σύμφωνα με τη διευθύντρια μάρκετινγκ Gracie Nino, σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες μετά από βροχή, σε διάστημα δύο ημερών. «Οι λίμνες συγκράτησης ήταν εντελώς κατακλυσμένες και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ο αμπελώνας υπέστη πλημμύρες και βλέπουμε ζημιές από τη διάβρωση σε πολλά από τα τετράγωνα», είπε. «Και οι δρόμοι σε όλο το αμπέλι θα πρέπει να ξαναφτιαχτούν».

Εν συνεχεία, εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια βελανιδιά 275 ετών στη δημοφιλή αίθουσα γευσιγνωσίας V. Sattui της Napa Valley έπεσε. Εκτός από τα πεσμένα δέντρα, το κλείσιμο δρόμων και τις διακοπές ρεύματος, οι αμπελουργοί της Napa και της Sonoma δεν έχουν αναφέρει μεγάλη ζημιά σε οινοποιεία ή αμπελώνες. Ο φουσκωμένος Ρωσικός ποταμός, που έχει ιστορικό πλημμυρών, φαίνεται να υποχωρεί.

Όμως, είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά. Πρώτον, αναμένονται περισσότερες βροχές, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας πιθανές ξαφνικές πλημμύρες. Άλλο ένα ατμοσφαιρικό ποτάμι έφτασε σήμερα. Η υγρασία θα πέσει μπροστά από έναν μεγάλο κυκλώνα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις στη βόρεια Καλιφόρνια. Και τα εδάφη στην Καλιφόρνια είναι κορεσμένα.

Έπειτα, το κλείσιμο των δρόμων και οι βροχοπτώσεις δυσκολεύουν επίσης τη μετακίνηση και στους Καλιφορνέζους συνιστάται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με τον Joel Peterson, τον εκτελεστικό διευθυντή της Paso Robles Wine Country Alliance, “Στην ανατολική πλευρά του Paso, έκλεισαν το Cripple Creek, το οποίο τροφοδοτεί πολλούς αμπελώνες. Ο κολπίσκος Huer Huero κυριολεκτικά ρέει για πρώτη φορά που τον βλέπω και είμαι εδώ 21 χρόνια. Θα περάσουν εβδομάδες, ίσως και μήνες, προτού το έδαφος στεγνώσει αρκετά να παίρνουν τρακτέρ στα αμπέλια». Πρόσθεσε η Gracie Nino.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...