Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό συμφωνεί με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των αμπελώνων

Ένα χρηματοδοτικό πακέτο που αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης έχει συμφωνηθεί για να βοηθήσει την οινοβιομηχανία της περιοχής του Μπορντό να αναπτύξει τους αμπελώνες, ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της υπερπαραγωγής.

Το οινικό γραφείο του Μπορντό, το CIVB, επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνηθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία με την κυβέρνηση για να βοηθήσει τους οινοποιούς να αναπτύξουν χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων, όπως ανακοινώθηκε στην έκθεση Salon d’Agriculture στο Παρίσι.

«Αυτά τα εργαλεία μας φέρνουν σε θέση να βγάλουμε 9.500 εκτάρια αμπέλια στο [διαμέρισμα] Gironde», ανέφερε η CIVB. Η αμπελοοινική περιοχή του Μπορντό είχε περίπου 108.000 εκτάρια αμπέλου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του οινικού γραφείου.

Παράλληλα, η CIVB είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπερπροσφοράς, η οποία οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών.

Συνολική χρηματοδότηση 57 εκατ. ευρώ (50,6 εκατ. £) πρόκειται να διατεθεί για ένα πρόγραμμα «υγειονομικής» εκρίζωσης, δήλωσε η CIVB.

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει 38 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια είναι ήδη επιβεβαιωμένα, ανέφερε η CIVB. Στη συνέχεια, άλλα 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης θα παρασχεθούν από το CIVB, με την επιφύλαξη έγκρισης από το συμβούλιο του διεπαγγελματικού φορέα.

Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας, Marc Fesneau, του προέδρου της περιφέρειας Nouvelle Aquitaine, Alain Rousset, και του προέδρου και αντιπροέδρου της CIVB, Allan Sichel και Bernard Farges αντίστοιχα.

Ενώ, η CIVB έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιη για το μέλλον και για την ικανότητα προσαρμογής των οινοποιών, πιστεύει ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί η παραγωγή σε πιο βιώσιμες βάσεις.

«Εκτιμούμε ότι αντιμετωπίζουμε ετήσια υπερπαραγωγή 300.000 hl [40 εκ. φιάλες], στην οποία πρέπει να προστεθούν 200.000 hl που πωλούνται σε μη ανταποδοτικές τιμές», είπε ο Sichel στη γενική συνέλευση της CIVB τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, το γεωργικό επιμελητήριο της Gironde δήλωσε ότι το ένα τρίτο των αμπελουργών της περιοχής αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, με βάση πρόσφατη έρευνα. Είπε ότι πολλοί από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιθυμούσαν να συνεχίσουν στο κρασί, αλλά κάποιοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Τέλος, τα νέα για τη συμφωνία του προγράμματος εκρίζωσης έρχονται αφού η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο χρηματοδότησης 160 εκατομμυρίων ευρώ για την απόσταξη περίσσειας κρασιού σε όλη τη χώρα σε βιομηχανική αλκοόλη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας βραχυπρόθεσμης «κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.