Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μεγάλο στοίχημα του οινοτουρισμού μαγνητίζει τους οινοποιούς της Νεμέας

Το μεγάλο στοίχημα του οινοτουρισμού αναλαμβάνουν τα οινοποιεία της Πελοποννήσου, με τον κλάδο να αξιολογεί ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας τις απαιτούμενες επενδύσεις αλλά και την υιοθέτηση της αναγκαίας αντίληψης, ώστε να καταστούν οι μονάδες της περιοχής ορμητήρια επισκεπτών από όλον το κόσμο, που θα μπορούσαν στο μέλλον να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ελληνικού οίνου.

του Πέτρου Γκόγκου

Θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς τρεις κρίσιμες ενδείξεις που μαρτυρούν τη σημαντική βαρύτητα που αποκτά το πεδίο της επισκεψιμότητας, έπειτα από τις συζητήσεις -on stage αλλά και στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν στο περιθώριο- του 3ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού που έγινε το περασμένο Σάββατο 2 Απριλίου στη Νεμέα, στο οινοποιείο Λαφαζάνη. Το φιλόξενο οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές, έγινε ένας χώρος θεσμικών και επιχειρηματικών ζυμώσεων. Πολλές από τις παράλληλες δράσεις, όπως το σεμινάριο γισ τη Νεμέα υπό τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση ή η φύτευση αμπελώνα λίγο έξω από το χωριό Άγιος Βασίλειος, στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού σε αμπελοτεμάχιο του κτήματος, αλλά και η συνολικότερη υποστήριξη των αναγκών ενός μεγάλης εμβέλειας συνεδρίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μαρτυρούν το πόσο ώριμες είναι ορισμένες από τις μονάδες, όπως η Οινοποιία Λαφαζάνη για την ανάληψη του φιλόδοξου εγχειρήματος του οινοτουρισμού.

 

Στην ουσία του συνεδρίου λοιπόν, οι περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το πεδίο του οινοτουρισμού, φαίνεται ότι αναγνωρίζουν την ωφελιμότητα της διαδικασίας για τις τοπικές κοινότητες, ιδίως των ορεινών και ημιορεινών και ετοιμάζονται διαρκώς για νέες μεγαλύτερες ή και πιο μικρές επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά, στο κτήμα Τσέλεπου στις Ρίζες της Τεγέας, που ήδη έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προς το κομμάτι τις επισκεψιμότητας και της φιλοξενείας, σε κοντινό ορίζοντα γίνονται ενέργειες για την μετατροπή του μύλου που ανακατασκεύασε ο Γιάννης Τσέλεπος στην περιοχή Κοκκινόμυλος, ώστε να μετατραπεί σε χώρο οινογευσίας και κάβας που θα φιλοξενεί εταιρικά events και άλλες εξορμήσεις.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χάρτη το οινοποιείο Σεμέλη στο Κούτσι, με την επένδυση ανακατασκευής ύψους 4,8 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες, να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τον κλάδο όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αφού το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει, κοντράρεται στα ίσια με αντίστοιχες προσπάθειες σε Ιταλία και Γαλλία. Σημειώνεται ότι το οινοποιείο που υπογράφει μια από τις πιο τυπικές και premium εκφράσεις του Αγιωργίτικου με την ετικέτα Νεμέα Grand Reserve, δραστηριοποιείται στο κομμάτι του οινοτουρισμού από το 2004 και υποδέχεται επισκέπτες σε μια τοποθεσία που επιβλέπει ένα επιβλητικό τοπίο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το ορόσημο της Τοσκάνης. Εν προκειμένω ο πήχης είναι τοποθετημένος ψηλά και «ιντριγκάρει» θα έλεγε κανείς, αρκετούς ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα, σηκώνοντας παράλληλα στις πλάτες τους το δύσκολο εγχείρημα της αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής, όσο μαγνητίζουν χιλιάδες επισκέπτες στα χωριά που περιβάλλουν τα οινοποιεία. Ο πρώτος λοιπόν άξονας έχει να κάνει με το ανανεωμένο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και των μονάδων του κλάδου.

Μέσα σε αυτήν την έντονη πλέον τάση, εντοπίζεται και το δεύτερο στοιχείο, εκείνο της αλλαγής αντίληψης των ίδιων των οινοποιών. Όπως θα παρατηρήσει ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Semeli Estate, που υποδέχτηκε την Κυριακή 4 Απριλίου αρκετούς εκ των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, ενώ κάποτε ο οινοποιός απέρριπτε την ιδέα «του σερβιρίσματος» υποστηρίζοντας απόλυτα πως δουλειά του τελειώνει με την εμφιάλωση, πλέον αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει ο οινοτουρισμός σε όλες τις πτυχές της επιχείρησής του, από την συνολική εικόνα που βγάζει προς το κοινό μέχρι και τις πωλήσεις.

Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει και με την αλλαγή αντίληψης στην πλευρά των αμπελουργών. Πλέον, στη ζώνη της Νεμέας και της Μαντινείας, όλο και περισσότεροι αμπελουργοί προσεγγίζουν προσεγμένα το κομμάτι της παραγωγής. Διαχωρίζουν τα αμπελοτεμάχια βάσει σύστασης εδάφους, έκθεσης και υψομέτρου. Μετατοπίζονται -με άλλα λόγια- από τη λογική της πληθωρικής και φλύαρης παραγωγής προς μια προσεγμένη καλλιέργεια που στρώνει το έδαφος για την παραγωγή Μεγάλων Κρασιών αλλά και εν γένει ποιοτικού οίνου.

Οι πόρτες του οινοποιείου του Γιώργου Σκούρα άνοιξαν για να υποδεχτούν το συνέδριο το απόγευμα της Παρασκευής 1 Απριλίου, με τον οινοποιό να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του αφού η ημέρα εκείνη ήταν η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που ο χώρος γεμίζει με επισκέπτες. Η διάθεση λοιπόν των πρωταγωνιστών του όλου εγχειρήματος υφίσταται, οι προθέσεις της πολιτείας να ενισχύσει από την πλευρά της τις προσπάθειες φαίνεται επίσης ότι υπάρχει, όπως διαβεβαίωσαν στους χαιρετισμούς τους οι επίσημοι από την περιφέρεια, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος.

Ενδιαφέρον υπάρχει και από τη νέα γενιά των οινοποιών, όπως είναι ο Άρης Τσέλεπος, ο Βασίλης Λαφαζάνης, η Ευαγγελία Παλυβού, ο Δημήτρης Σκούρας και η Μαρία Μαλτέζου, ώστε να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις εκφράσεις της Νεμέας, να πειραματιστούν με νέες οινοποιήσεις αλλά και να διαφυλάξουν το στοιχείο του ΠΟΠ, αφού σε κάθε περίπτωση, η κυρίαρχη ενασχόληση των οινοποιείων, προφανώς είναι η παραγωγή οίνου. Αυτός είναι άλλωστε που θα τραβήξει και τους επισκέπτες στις μονάδες.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τo 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού «Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο»

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τo 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού “Πελοπόννησος: Ενα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Μέσα από το “ταξίδι” αυτό, είχαν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες -κυρίως Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως και ειδικοί στα του οίνου-, να γνωρίσουν τοπικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, να ξεναγηθούν σε επισκέψιμα οινοποιεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να φυτέψουν το δικό τους αμπέλι, αλλά και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα τον οινοτουρισμό, οι οποίες είχαν -κατά γενική ομολογία- εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οπως τονίστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου, η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και να εμπλουτίσουν το portfolio των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πελοπόννησος, όπως επισημάνθηκε, έχει κάθε εφόδιο για να αναπτυχθεί και στον τομέα του οινοτουρισμού, με πρώτο τη δυναμική της στην καλλιέργεια (το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής) και δεύτερο το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι επαγγελματίες του οίνου στην Πελοπόννησο εργάζονται με μεράκι, αφοσίωση και σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον και δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η  υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, γνωστοποίησε ότι την έναρξη λειτουργίας, τις επόμενες ημέρες, επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου για τον οινοτουρισμό.

Εξ άλλου, από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος “Food and Drink” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνοντας τις σχεδιαζόμενες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνουν, νέα εικαστική ταυτότητα, γαστρονομικό φεστιβάλ, πιλοτική θεσμοθέτηση γαστρονομικών διαδρομών και χαρακτηρισμός ως European Region of Gastronomy.

Η τελετή έναρξης έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 1ης Απριλίου, στο κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νωρίτερα στο οινοποιείο. Την δεύτερη ημέρα – Σάββατο 2 Απριλίου- το πρωί, υπήρξε επίσκεψη στο Οινοποιείο Τσέλεπου στην Μαντινεία Αρκαδίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε workshop με τον master of wine Γιάννη Καρακάση στον πολυχώρο του Οινοποιείου Λαφαζάνη στη Νεμέα, όπου στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι εργασίες του συνεδρίου με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά των οινοποιών. Η τελευταία μέρα -χθες Κυριακή 3 Απριλίου- περιελάμβανε φύτευση αμπελώνα, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και επίσκεψη στο Οινοποιείο Σεμέλη.

Στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού χαιρέτισε διαδικτυακά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η πρέσβειρα της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patricia Falcinelli), ο ομόλογός της του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) και ο επιτετραμμένος από την Πρεσβεία της Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα (Sergiu Vremea), ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι βουλευτές Κορινθίας Κώστας Κόλλιας και Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Οικονόμου, Βασίλης Σιδέρης και Τάσος Γανώσης, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Στάθης Κούλης και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης,  η Alessandra Priante διευθύντρια της World Tourism Organization, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, εκπρόσωποι από τον χώρο του τουρισμού και του οίνου κά.

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.