Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Συστάσεις για αντιμετώπιση ζημιών από χαλάζι από το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας

Μετά τις χαλαζοπτώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι οποίες κατέστρεψαν περίπου 30.000 εκτάρια αμπέλου, ο Marc Fesneau, υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, αποκάλυψε μέτρα για να βοηθήσει τους πληγέντες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, εμπειρογνώμονες του Γενικού Συμβουλίου Τροφίμων, Γεωργίας και Αγροτικών Περιοχών ξεκίνησαν την «αποστολή φλας» για να εφαρμόσουν μέτρα στις 22 Ιουνίου και ο Fesneau τα ανακοίνωσε στις 3 Αυγούστου σε συνέντευξη Τύπου στην Ωβέρνη.

Ο Fesneau εξέφρασε την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την ανακούφιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες: «Γνωρίζω ότι αυτό το νέο επεισόδιο εξαιρετικής κακοκαιρίας, μετά από αρκετά χρόνια διαφόρων καταστροφών (ξηρασία και παγετός) και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει έντονα το ηθικό των αγροτών μας».

Ο Fesneau συνέχισε: «Αυτές οι επτά συστάσεις, που προκύπτουν από ανάλυση πεδίου, παρέχουν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για την υποστήριξη των αγροτών που πλήττονται από την εαρινή χαλαζόπτωση όσο και για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της γεωργίας μας…».

 

Οι επτά συστάσεις είναι οι εξής:

  • Ενεργοποιήστε τις κυψέλες έκτακτης ανάγκης του τμήματος για να αξιολογήσετε τη ζημιά και να εντοπίσετε τις περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Κινητοποιήστε τους ηγέτες των εθνικών δικτύων, από υπουργούς οικονομικών μέχρι τραπεζίτες, για να παρέχουν τοπική οικονομική υποστήριξη.
  • Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την αναγνώριση της «ανωτέρας βίας» στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επεκτείνετε τη διασκέδαση έκτακτης ανάγκης, που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των παγετών νωρίτερα φέτος, στα 40 εκατομμύρια ευρώ, με το όριο των 5.000 ευρώ ανά αγρόκτημα να αυξάνεται για όσους έχουν πληγεί περισσότερο.
  • Κινητοποίηση του κατασκευαστικού τομέα για την επισκευή/ανοικοδόμηση κατεστραμμένων αγροτικών κτιρίων.
  • Συλλέξτε σχόλια από όσους επηρεάστηκαν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων χαλαζοπροστασίας.
  • Επενδύστε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας εκπαίδευσης στη διαχείριση κινδύνου μεταξύ των αγροτών.
  • Σημειώνεται ότι οι προτάσεις είτε υλοποιούνται ήδη, είτε πρόκειται να γίνουν επί του παρόντος.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ορισμένοι αμπελουργοί περίμεναν απώλεια του 50% των σταφυλιών τους το 2023. Στο Λίγηρα, εκτιμάται ότι ένα τρίτο των παραγωγών έχασαν το 30-100% των σταφυλιών τους και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς τους αμπελώνες δεν ήταν ασφαλισμένοι. Ανησυχία εξέφρασαν επίσης όσοι στη Σαβοΐα καλλιεργούν δενδρύλλια για αμπελώνες σε όλη τη χώρα ότι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω ζημιών στα φυτά.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.