Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Wine bars προετοιμάζονται για τη νέα μεγαλούπολη της Σαουδικής Αραβίας

Το Neom, η μητρόπολη της Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον, θα έχει wine bar σύμφωνα με τα έγγραφα σχεδιασμού, παρά τους αυστηρούς νόμους της χώρας για την κατανάλωση αλκοόλ.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το Neom διατίθεται στην αγορά ως «βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη» στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, αυτό υποτιμά κάπως το μέγεθος αυτού που σχεδιάζεται. Μεταξύ των προτάσεων είναι ένας ουρανοξύστης ύψους 500 μέτρων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, γνωστός ως Mirror Line, που τρέχει σε ευθεία γραμμή για 75 μίλια και θα μπορούσε να φιλοξενήσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Η μεγα-πόλη υποτίθεται ότι θα περιλαμβάνει επίσης «κάθετες» φάρμες, ένα αθλητικό στάδιο πάνω από 300 μέτρα πάνω από το έδαφος και θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, παρά τη μεγαλοπρέπεια που έχει αποδοθεί από υπολογιστή του πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η πόλη, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πρώιμο σχέδιο για τον Tron, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η παρουσία μπαρ που σερβίρουν αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια που είδε η Wall Street Journal, θα υπάρχει ένα «premium wine bar, ένα ξεχωριστό κοκτέιλ μπαρ και ένα μπαρ για σαμπάνια και επιδόρπια κρασιά» στο νησί Sindalah, μόλις εξελιχθεί σε πολυτελές θέρετρο. Υποτίθεται ότι θα υπάρχει και κατάστημα πώλησης κρασιών εκτός εμπορίου.

Έπειτα, η χώρα, με το 93% του Ισλαμικού πληθυσμού της, έχει σκληρή γραμμή για την κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πιαστούν να πίνουν μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα, φυλάκιση, δημόσιο μαστίγωμα ή απέλαση. Η τιμωρία για την πώληση αλκοόλ στους Σαουδάραβες είναι συνήθως ακόμη πιο σκληρή. Μια αναφορά του BBC το 2015 διαπίστωσε ότι ορισμένοι μετανάστες κατέφευγαν στο να παρασκευάζουν το δικό τους ποτό μέσα σε σύνθετες ουσίες ως τρόπο να αποφύγουν τους νόμους.

Η Βοηθός Υπουργός Τουρισμού, Πριγκίπισσα Χάιφα μπιντ Μοχάμεντ, επέμεινε τον Μάιο ότι η χώρα επρόκειτο να «συνεχίσει με… τους ισχύοντες νόμους» σχετικά με το ποτό. Αλλά η ανάπτυξη στο νησί Sindalah θα μπορούσε να περιορίσει το θέμα της πώλησης οινοπνεύματος, καθώς είναι offshore.

Το Neom, και η συμπερίληψη χώρων που σερβίρουν αλκοόλ, είναι σύμπτωμα της επιθυμίας της Σαουδικής Αραβίας να ανοιχτεί στον κόσμο και να γίνει διεθνής κόμβος. Το βασίλειο άνοιξε για πρώτη φορά στους τουρίστες το 2019, με άτομα με υψηλή περιουσία να εισχωρούν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώθηκε ένα νέο σύστημα βίζας για να διευκολύνει την άφιξη ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο στόχος είναι να έχουν προσελκύσει 100 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι το 2030 σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της τρέχουσας οικονομίας με επίκεντρο το πετρέλαιο.

Βέβαια, αν και ορισμένοι νόμοι σταδιακά χαλάρωσαν, οι περιορισμοί, ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών, εξακολουθούν να είναι αυστηροί. Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας του Ινστιτούτου Cato για το 2021 κατέταξε τη χώρα ως την 161η από τις 165 θέσεις για τις προσωπικές ελευθερίες, με τη βαθμολογία για αυτήν την κατηγορία να μειώνεται στην πραγματικότητα την τελευταία δεκαετία.

Τέλος, η Σαουδική Αραβία δεν είναι το μόνο κράτος του Κόλπου που προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του στη Δύση. Εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA του φετινού χειμώνα, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι το αλκοόλ θα είναι διαθέσιμο σε «επιλεγμένες περιοχές» των σταδίων.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.