Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα boutique οινοποιεία της Φθιώτιδας με εξειδίκευση σε μονοποικιλιακούς οίνους

Αναβιώσεις τοπικών ποικιλιών, στροφή στα μονοποικιλιακά κρασιά, με παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, κυρίως από μικρά οινοποιεία, που προσπαθούν να βγουν από τα στενά σύνορα της περιοχής είναι κάποια από τα στοιχεία που «φωτογραφίζουν» το παρόν και δίνουν και μια γεύση από το μέλλον του αμπελο-οινικού τομέα στην περιφερειακή ενότητα της Φθιώτιδας.

του Λεωνίδα Λιάμη

«Η περιοχή διαθέτει μακρά οινική ιστορία. Θα δούμε οινοποιεία που ξεκίνησαν από παππούδες, παππούδων και έφτασαν να έχουν μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και πολλά άλλα, συνήθως μικρότερα, τα οποία κινούνται εμπορικά μόνο εντός της τοπικής αγοράς» εξήγησε η γεωπόνος και sommelier, Δήμητρα Βλάχου, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.

Ο βαθμός εξωστρέφειας και το μέγεθος των επιμέρους οινοποιείων, ωστόσο, δεν είναι η μόνη ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει σήμερα τον αμπελουργικό κι οινοποιητικό τομέα της Φθιώτιδας. «Μεγάλη αντίθεση υπάρχει και στη φιλοσοφία που διακρίνει τον κλάδο. Από τη μια έχουμε οινοποιεία τα οποία προσεγγίζουν τη διαδικασία της οινοποίησης με τη μερακλήδικη ματιά του παππού, που συνεχίζουν από γενιά σε γενιά να εμπιστεύονται τις ίδιες ποικιλίες, τον ίδιο τρόπο για την οινοποίηση και να βγάζουν το ίδιο κρασί κι από την άλλη βλέπουμε και νεανικές ματιές, με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής κρασιών, που έχουν φανατικούς οπαδούς», τόνισε χαρακτηριστικά η νεαρή sommelier.

Στο σύνολο της Φθιώτιδας λειτουργούν σήμερα περίπου 25 οινοποιεία, μεταξύ των οποίων κάποια πολύ γνωστά όπως των Χατζημιχάλη, Γκανή και Παντρά, αλλά περί τα 10 από αυτά παράγουν αποστάγματα ή έχουν πολύ μικρές παραγωγές και «βγαίνουν από το κεντρικό κάδρο». Όσον αφορά στις ποικιλίες, μεταξύ άλλων καλλιεργούνται η μαλαγουζιά, το sauvignon, το cabernet, το syrah και ο ροδίτης, ο οποίος κυριαρχεί στα ροζέ, τα οποία, για κάποιο λόγο, συναντούν πολύ μεγάλη απήχηση στην τοπική αγορά. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, η προσοχή των οινοποιών έχει εστιαστεί και στην αναβίωση παλαιών ποικιλιών όπως το μαυρούδι και το κοντοκλάδι, οι οποίες, όπως είπε η κ. Βλάχου, είχαν σταματήσει για ένα διάστημα να καλλιεργούνται τοπικά.

«Την ποικιλία Κοντοκλάδι την αναβιώνει το οινοποιείο Ευσταθίου. Είναι μια ερυθρή ποικιλία από τη δυτική Φθιώτιδα, με αρώματα φράουλας και τομάτας, η οποία αξιοποιείται για την παραγωγή ροζέ κρασιού και ταιριάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή», εξήγησε για να προσθέσει πως ανάλογη προσπάθεια έγινε και με την ερυθρή ποικιλία μαυρούδι, η οποία δίνει ξηρούς οίνους, από οινοποιούς όπως ο Γκιρλέμης».

Παρατηρείται ακόμη ότι πολλοί οινοποιοί στρέφονται περισσότερο πλέον σε ξενικές ποικιλίες, όπως το sauvignon, το syrah ή το cabernet, αναζητώντας νέες εκφράσεις τους και όλα αυτά μονοποικιλιακά. «Ενώ είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε χαρμάνια κρασιών για πιο βελτιωμένες εκφράσεις, πιο γεμάτες εντάσεις και πιο γεμάτο στόμα, τώρα βλέπουμε ότι οι νέοι παραγωγοί, οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν την οινική παράδοση της Φθιώτιδας, ξεκίνησαν να δουλεύουν και μονοποικιλιακά κρασιά, με τις λευκές ποικιλίες κυρίως να κερδίζουν έδαφος, αλλά όχι μόνο», επισήμανε η ομιλήτρια. Συμπλήρωσε δε, πως το terroir της Φθιώτιδας εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε ποικιλία, το κλίμα τοπικά είναι ζεστό, ήπιο μεσογειακό, με αέρηδες που βοηθούν στην ανάπτυξη των αμπελιών και δίνουν πολυπλοκότητα στα αρώματα.

Εν κατακλείδι, υπογράμμισε με έμφαση πως στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια τεράστια προσπάθεια να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό νέοι άνθρωποι εισέρχονται στον κλάδο, επενδύουν σε σύγχρονα μηχανήματα, εκπαιδεύονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν και ξεκινούν νέες δουλειές και καινούριες ετικέτες, στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, να ξεφύγουν από τα στενά όρια του νομού και της Ελλάδας και να προσφέρουν κάτι νέο στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση των οίνων της Φθιώτιδας με την εστίαση, η κ. Βλάχου υποστήριξε πως τα κρασιά των τοπικών οινοποιείων σε μεγάλο βαθμό ακολουθούν τη Φθιωτική διατροφή και ως εκ τούτου, διακρίνονται για το γεμάτο σώμα και τα αρώματα που ταιριάζουν με την κρεατοφαγία, αλλά και με ζυμαρικά, βούτυρα και γαλακτοκομικά, προϊόντα, δηλαδή, στα οποία η περιοχή έχει επίσης μακρά παράδοση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.