Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα σταφύλια της Χιλής στα οινοποιεία μετά από ποικιλία τρύγων

Μόλις πάνω από 6.400 χιλιόμετρα σε μήκος, η Χιλή είναι μια χώρα με μια συναρπαστική σειρά από terroirs. Αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως στην ποικιλομορφία των κρασιών της.

Επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από τα ρεύματα αέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και τις Άνδεις στα ανατολικά, όλες οι οινοπαραγωγικές κοιλάδες της Χιλής έχουν το δικό τους μικροκλίμα, καθώς και ξεχωριστή σύνθετη σύνθεση εδάφους. Αυτή η ποικιλία σημαίνει ότι μεμονωμένοι αμπελώνες βίωσαν τις συνθήκες συγκομιδής του 2022 με διαφορετικούς τρόπους.

Ήταν μια χρονιά που είδε τη συνέχιση μιας ιστορικά σφοδρής ξηρασίας που έπληξε τα νεύρα των αμπελουργών σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πράγματι, το φάσμα της περαιτέρω λειψυδρίας στο μέλλον φαίνεται μεγάλο.

«Στον Ειρηνικό Ωκεανό, η θερμοκρασία του νερού ήταν χαμηλότερη. Όταν συμβεί αυτό, έχουμε λιγότερη βροχή», είπε ο Marcelo Papa, οινοποιός και τεχνικός διευθυντής στο Concha y Toro. «Η ξηρασία του 2021/2022 είναι αποτέλεσμα της θερμοκρασίας του νερού».

Γνωρίζοντας αυτό, οι Χιλιανοί παραγωγοί ήταν προετοιμασμένοι για μια δύσκολη σεζόν, αν και λίγοι φαντάζονταν ότι η ξηρασία θα ήταν τόσο έντονη. «Αυτή η συγκομιδή ήταν μεταξύ των πέντε πιο ξηρών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια», δήλωσε ο Francisco Baettig, επικεφαλής οινοποιός στο Errazuriz.

Ωστόσο, τώρα που τελείωσε ο τρύγος, οι οινοπαραγωγοί είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα των σταφυλιών που έχουν αποκτήσει. Επιπλέον, αυτές οι ευνοϊκές πρώτες εντυπώσεις υποστηρίζονται από τις πρώιμες ζυμώσεις.

Η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε με χαμηλά επίπεδα υπάρχοντος νερού στα εδάφη μετά από έναν ξηρό, παγωμένο χειμώνα. Από την Itata προς τα βόρεια, για παράδειγμα, η βροχόπτωση ήταν έως και 90% κάτω από το μέσο όρο. Υπήρχαν μόνο ελαφρές βροχές τον Αύγουστο, αν και κάποιες καθυστερημένες βροχές χιονιού βοήθησαν να αυξηθεί η τήξη του χιονιού που έγινε κρίσιμη για τα αποθέματα άρδευσης κατά τη διάρκεια ενός εξίσου ξηρού καλοκαιριού.

Οι θερμοκρασίες ήταν ένας άλλος παράγοντας που έπρεπε να παρακολουθείται στενά. Ο δροσερός, ξηρός χειμώνας ακολουθήθηκε από μια σχετικά δροσερή άνοιξη που καθυστέρησε την έναρξη του κύκλου ανάπτυξης. Η άνοιξη είδε επίσης αρκετούς όψιμους παγετούς στη νότια ακτή, την Καζαμπλάνκα και τη Λέιντα, με τα παγωμένα πρωινά να επηρεάζουν την ανάπτυξη των λευκών ποικιλιών, με αποτέλεσμα χαμηλές αποδόσεις για τα λευκά κρασιά.

Τουλάχιστον «η άνθηση και η καρπόδεση σημειώθηκαν σε τέλειες συνθήκες, με σταθερές θερμοκρασίες» σύμφωνα με τον Aurelio Montes στη Viña Montes. Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο ο αριθμός των συσσωρευμένων βαθμοημερών ήταν ακόμα κάτω από τον μέσο όρο και αυξανόταν μόνο αργά.

Τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν, επιταχύνοντας κάπως την ωρίμανση. Αν και το καλοκαίρι ήταν ακόμα δροσερό, προκαλώντας σταδιακή ανάπτυξη. Μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο οι θερμοκρασίες βοήθησαν τα σταφύλια να επιτύχουν τη σωστή ωρίμανση.

«Περίεργα, ο Ιανουάριος ήταν πιο δροσερός από τις προηγούμενες σεζόν, αλλά ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ήταν πιο ζεστοί», σχολίασε ο Gerardo Leal, διευθυντής αμπελουργίας στη Viña Santa Rita και τη Viña Carmen. «Αυτό σήμαινε ότι η ωρίμανση ήταν αργή, κυρίως στα κόκκινα σταφύλια, ενώ τα λευκά σταφύλια πέτυχαν το Brix πιο γρήγορα.»

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ελαφρές βροχοπτώσεις παρείχαν κάποια ανακούφιση σε διψασμένους αμπελώνες, αλλά όχι σε βαθμό που να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Ωστόσο, η ισχυρότερη βροχή στα τέλη Μαρτίου δημιούργησε έναν λογιστικό πονοκέφαλο με πολλά κόκκινα σταφύλια να περιμένουν να μαζευτούν.

«Ήταν μια ζεστή, ξηρή περίοδος συγκομιδής με χαμηλές αποδόσεις και πρώιμη ωρίμανση. Αλλά επειδή η ζεστασιά ήταν σταθερή, μπορέσαμε να τη διατηρήσουμε υπό έλεγχο», είπε ο Rafael Urrejola, οινοποιός στη Viña Undurraga. «Πράγματι είδαμε μείωση του αριθμού των κιλών που συγκομίστηκαν, με αποτέλεσμα λιγότερα λίτρα κρασιού.»

Ανάλογα με την εν λόγω κοιλάδα, η πτώση της απόδοσης κυμαινόταν μεταξύ 7% και 22% – αν και η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών είναι ένας αντισταθμιστικός παράγοντας για τους παραγωγούς που βρίσκονταν σε αγκίστρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενώ η αγωνία των οινοπαραγωγών, των γεωργικών μηχανικών και των παραγωγών ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρχε επίσης άπλετος ενθουσιασμός. Τώρα που τα σταφύλια είναι στα οινοποιεία, η ανακούφισή τους για την ποιότητα που βλέπουν είναι ξεκάθαρη.

«Περάσαμε έναν φανταστικό χειμώνα με άφθονη βροχή. Έτσι ξεκινήσαμε καλά», σύμφωνα με τον Leo Erazo, κορυφαίο οινοποιό στην Itata – μια περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από την ξηρασία φέτος. «Η άνοιξη ήταν καλή πριν χτυπήσει η ξηρασία και μετά τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Είδαμε φυτά να χάνουν τα φύλλα τους από το στρες πριν ωριμάσουν τα σταφύλια. Έπρεπε να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις. Αλλά χάρη στη δουλειά που κάνουμε στην αναγεννητική αμπελοκαλλιέργεια από το 2016 πετύχαμε καλά αποτελέσματα».

Οι Itata και Maule υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδόσεις, αλλά η ανθεκτικότητα των παλαιών αμπελιών του País και του Carignan εξασφάλισε συνολικά καλούς καρπούς.

Πηγή: Decanter. com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.