Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα κρασιά του Μπορντό από τον τρύγο του 22’ υπόσχονται πολλά

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για μια καλής ποιότητας σοδειά, ακόμα κι αν οι αποδόσεις περιορίζονται από μια «ιστορική χρονιά» ζέστης και ξηρασίας, δήλωσε το οινικό συμβούλιο του Μπορντό.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, για φέτος αναμένεται ένας «πολύ πολλά υποσχόμενος» τρύγος, δήλωσε το περιφερειακό συμβούλιο κρασιού (CIVB), καθώς η συγκομιδή του Μπορντό 2022 ξεκινά για τα κόκκινα.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε πλήρως και οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από ζέστη, ξηρασία και χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ωστόσο η CIVB ανέφερε «ελκυστικά, αλλά μικρά σταφύλια» και υγιείς συνθήκες αμπελώνα κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας και για τη συγκομιδή.

Η Ευρώπη έχει δει την πρώιμη έναρξη της συγκομιδής κρασιού το 2022 και η CIVB είπε ότι η συλλογή ξεκίνησε 15 έως 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό.

Η συλλογή για λευκά και αφρώδη κρασιά «Crémant» ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου, με τους καρπούς για ροζέ να έρχονται στα κελάρια από τις 26 Αυγούστου. Για τα κόκκινα, τα châteaux άρχισαν να φέρνουν Merlot από τα πιο ζεστά terroirs από την 1η Σεπτέμβρη.

Έπειτα, «οι βροχές από τα μέσα Αυγούστου έδωσαν νέα πνοή στα κόκκινα αμπέλια, που τονώθηκαν παράλληλα από την εναλλαγή ζεστών ημερών και δροσερών νυχτών», ανέφερε η CIVB.

«Με αυτές τις ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη της βέλτιστης ωρίμανσης, ο ερυθρός τρύγος ξεκίνησε ήρεμα στις αρχές Σεπτεμβρίου με το Merlot, την πρώτη ποικιλία ερυθρών σταφυλιών».

Ήταν μια «ιστορική χρονιά για το κλίμα», δήλωσε η CIVB.

Οι βροχοπτώσεις στο Μπορντό ήταν κάτω από τον μέσο όρο των 30 ετών σε κάθε μήνα του έτους μέχρι στιγμής, εκτός από τον Ιούνιο, όταν σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν ορισμένους αμπελώνες στις 20 και 21, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Ο Ιούλιος σημείωσε μόλις 3 χιλιοστά βροχής στο Μπορντό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο τριών δεκαετιών για τον μήνα των 49 χιλιοστών. Ήταν επίσης ένας ιδιαίτερα ηλιόλουστος μήνας, με 349 αθροιστικές ώρες ηλιοφάνειας έναντι μέσου όρου 256 ωρών.

Τα έκτακτα μέτρα επέτρεψαν στους παραγωγούς να ποτίζουν αμπέλια σε ορισμένες ονομασίες, συμπεριλαμβανομένου του Pomerol.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις της θερμότητας ήταν ειδικά για το terroir, αλλά η ξηρασία σε συνδυασμό με τους καύσωνες, γενικά οδήγησε σε μικρότερους καρπούς στους αμπελώνες, σημείωσε η CIVB.

Παράλληλα, «η καταπόνηση του νερού που παρατηρήθηκε είχε ισχυρό αντίκτυπο στο μέγεθος των σταφυλιών». «Στο ίδιο στάδιο του véraison [ωρίμανσης], το βάρος ήταν 15 έως 30% χαμηλότερο από τον προηγούμενο τρύγο και κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.» Η βροχή τον Αύγουστο αύξησε το μέγεθος των σταφυλιών σε ορισμένες τοποθεσίες.

Είναι ο συνδυασμός ζέστης και έλλειψης βροχοπτώσεων που οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερη ζήτηση νερού από τα αμπέλια το 2022, δήλωσε πρόσφατα ο Gregory Gambetta, καθηγητής αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Science (ISVV).

Αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν επίσης μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή του Μπορντό, συμπεριλαμβανομένου του Landiras στα νότια της πόλης.

Ο καπνός δεν αναμενόταν να είναι πρόβλημα, δήλωσε εκπρόσωπος της CIVB τον Αύγουστο, αναφέροντας αρκετούς παράγοντες, όπως η απόσταση πολλών αμπελώνων από τις πυρκαγιές και την κατεύθυνση του ανέμου. «Μερικά σταφύλια έχουν αναλυθεί και δεν έχει εντοπιστεί τίποτα», είπε. Οινοποιεία από την Αυστραλία και την Καλιφόρνια επικοινώνησαν με το CIVB τον Ιούλιο για να προσφέρουν επιπλέον τεχνογνωσία.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.