Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα κρασιά από τη Rioja και το Bordeaux δύο κοντινοί συγγενείς

Υπάρχει πλήθος σιδηροδρομικών γραμμών και σταθμών με μεγάλη εκτίμηση στον κόσμο του κρασιού. Ένας  από τους πιο αξιοσημείωτους, είναι το Haro στη Rioja της Ισπανίας.

Γύρω από αυτό το ανεπιτήδευτο τέρμα συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο επιφανή ονόματα στη Rioja: CVNE (Cune), Bodegas Bilbaínas, Gómez Cruzado, La Rioja Alta, Muga, Bodegas Roda, López de Heredia. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες γευσιγνωσίες για τον εορτασμό του Barrio de la Estación, όπως ονομάζεται η ομάδα.

H φήμη του Haro χτίστηκε μέσω της μοναδικής σχέσης του με το Μπορντό. Τουλάχιστον από τα μέσα του 18ου αιώνα, οι οινοπαραγωγοί της Rioja είχαν εμπνευστεί από πιο βόρεια. το 1860, για παράδειγμα, ο οινοποιός του Chateau Lanessan στο Medoc, Jean Pineau, προσλήφθηκε για να εισαγάγει τις μεθόδους του στη Rioja – αυτό έγινε μετά από συμβουλή του Camilo Hurtado de Amezaga, του Marqués de Riscal, ο οποίος εμπνεύστηκε από μια αναγκαστική παραμονή στο Μπορντό τη δεκαετία του 1830. Η σχέση μεταξύ της  Rioja και του Μπορντό έγινε ακόμη πιο στενή μετά την καταστροφή των γαλλικών αμπελώνων από τη φυλλοξήρα λίγα χρόνια αργότερα – μεταξύ 1865 και αρχές του 20ου αιώνα, καθώς η Ριόχα εξήγαγε εκατομμύρια λίτρα κρασιού στο Μπορντό, αφού οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πόλεων είναι μικρότερες από ότι με το Παρίσι, σχεδόν όλο από τον νεόκτιστο σιδηρόδρομο. Συνέπεια αυτού ήταν ο πλούτος του Haro, επιτρέποντας την ίδρυση των περισσότερων οινοποιείων στην πόλη, τα μισά περίπου να αποτελούν σήμερα το Barrio de la Estación.

Τη φετινή χρονιά, το Barrio είχε προσκαλέσει πολλά châteaux του Bordeaux – Smith-Haut-Lafitte, Léoville Barton και Langoa Barton, Rauzan Sègla, Lynch-Bages, Canon-la-Gaffelière και Petit-Village – για να προβάλλουν τα κρασιά τους δίπλα σε αυτά του της Ισπανικής γης.

Μερικές από τις διαφορές μεταξύ του Μπορντό και της Rioja ξεκινούν από το στυλ των κρασιών της Rioja, που έχει την έντονη επιρροή του Ατλαντικού ή της Μεσογείου– το βόρειο τμήμα της ονομασίας επηρεάζεται από τον Ατλαντικό, το νότιο από τη Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά, τακρασιά των δύο περιοχών εμφανίζουν πάρα πολλά κοινά, γεγονός που δεν συναντάται σε συγκρίσεις άλλων περιοχών της Ισπανίας με το Μπορντό, όπως για παράδειγμα το Priorat.

Τα blends από πολλούς αμπελώνες εξακολουθούν να είναι ο βασικός πυλώνας της Rioja, αλλά δεν αποκλείουν τη βαθιά εκτίμηση των μεμονωμένων αμπελώνων.

Ένας οινοποιός, ο David González στο Gómez Cruzado, προμηθεύεται σταφύλια από τρία μεγάλα εδάφη στη Rioja Alavesa και Rioja Alta, που κυμαίνονται από τα φτωχά εδάφη της επηρεασμένης από τον Ατλαντικό Sierra Cantabria στα βόρεια της ονομασίας, έως τις ψηλές πλαγιές του Alto Najerilla στο νότιο σημείο της Rioja Alta, όπου το κλίμα είναι αισθητά θερμότερο. Εάν ο Gonzalez χρειάζεται χρώμα και οξύτητα, μπορεί να κυμανθεί περαιτέρω, προμηθεύοντας το Graciano από την Tudelilla στη Rioja Baja, για παράδειγμα. «Έχω μια τεράστια επιλογή αμπελώνα και υψόμετρο και σταφύλι και έκθεση.

Αντίθετα, το Canon-la-Gaffelière, ένα St Emilion Premier Grand Cru Classé, έχει απλώς 19,5 εκτάρια αμπελώνα: Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon σε πηλό και ασβεστόλιθο στους πρόποδες της πλαγιάς που οδηγεί στην πόλη St Emilion. Το στυλ καθορίζεται από το Cabernet Franc, δίνοντας έμφαση στο terroir και την τοποθεσία.

Όταν η συζήτηση στρέφεται στην οινοποίηση, οι ομοιότητες μεταξύ των περιοχών γίνονται εμφανείς. Όπως και οι εκλεκτοί οινοποιοί σε όλο τον κόσμο, τα δρύινα βαρέλια χρησιμοποιούνται λιγότερο. Στην Canon-la-Gafelière θα χρησιμοποιούν 600l foudres καθώς και 225l βαρέλια. ενώ στη Larrea στο CVNE επιτρέπεται μόνο το μέγεθος των 225 λίτρων, πειραματίζεται με γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια και την ηλικία του ίδιου του ξύλου. Τα καθεστώτα εκχύλισης είναι πιο ήπια. Όλοι αναζητούν τη φινέτσα και την κομψότητα.

Τα κρασιά του Μπορντό τείνουν να έχουν ένα πλεονέκτημα στις τανίνες τους, μια πιο ασυμβίβαστη δομή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι τανίνες στη Ριόχα μπορεί να έχουν μια πιο πλούσια, ηδονική αίσθηση.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...