Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Lapostolle της Χιλής φύεται το παλαιότερο Cabernet Sauvignon

Παρά τη διεθνή δημοτικότητα του Cabernet Sauvignon, ο κόσμος έχει πολύ λίγους παλιούς αμπελώνες από την ποικιλία αυτή. Οι περισσότεροι αμπελώνες Cabernet ξαναφυτεύονται μετά από περίπου 30 χρόνια. Οι εξαιρετικοί αμπελώνες μπορεί να διαρκέσουν 50 χρόνια.

Έτσι, είναι θαυμαστό το  κρασί που κυκλοφορεί από το οινοποιείο «Lapostolle» της Χιλής: το La Parcelle 8, προερχόμενο από έναν μόνο αμπελώνα προφυλλοξηρικών αμπελιών που, θεωρητικά, χρονολογούνται στο 1800. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός είναι ο παλαιότερος αμπελώνας Cabernet Sauvignon στον κόσμο.

Το οινοποιείο δεν προτρέχει, μη γνωρίζοντας ακόμη με σιγουριά αν πράγματι έχει το «κύρος» του παλαιότερου αμπελιού της ποικιλίας. Ωστόσο, το Old Vine Register που διατηρεί ο Jancis Robinson απαριθμεί μόνο έναν πιθανό υποψήφιο, στην κοιλάδα Barossaανάμεσα σε εκατοντάδες αμπελώνες 20 χωρών. Υπάρχουν πολλοί σωζόμενοι αμπελώνες από το 1800, αλλά είναι από άλλες ποικιλίες σταφυλιού, ειδικά Carignane, Grenache, Zinfandel και Mission (País). Η Αυστρία έχει την Gruner Veltliner από τον ίδιο αιώνα. Η Γερμανία έχει το Riesling. Η Νότια Αφρική έχει έναν αμπελώνα που χρονολογείται από το 1700. Αλλά κανείς δεν κράτησε έναν αμπελώνα Cabernet Sauvignon για τόσο καιρό.

Ένα ερώτημα επίσης που χρήζει έρευνας για να απαντηθεί είναι κατά πόσο οι αμπελώνες της Γαλλίας είναι εξίσου παλαιοί με αυτόν στη Χιλή, καθώς οι Γάλλοι συνήθιζαν να φυτεύουν αμπέλια με παραφυάδες (marcottage), μια μέθοδο κατά την οποία κληματίδες της αμπέλου θάβονται στο έδαφος αναγεννώντας έτσι νέα πρέμνα. Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε πως αμπέλια στα Γαλλικά εδάφη ίσως εν τέλει να κρατούν από πιο πίσω στο χρόνο.

«Μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ένας αμπελώνας είναι 100 ετών;». είπε ο Charles De Bournet, γιος των ιδρυτών του οινοποιείου και τώρα γενικός διευθυντής. «Κάνουμε marcottage. Χάνουμε το 3 τοις εκατό των αμπελιών μας κάθε χρόνο. Έτσι μετά από 33 χρόνια, ολόκληρος ο αμπελώνας σας αναγεννάται. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι πάντα ενδιαφέρον όταν μιλάτε για το πόσο παλιό είναι ένας αμπελώνας.»

Ήταν λοιπόν εκπληκτικό για την Alexandra Marnier Lapostolle και τον σύζυγό της Cyril de Bournet να ανακαλύψουν τα ηλικιωμένα πρέμνα στην κοιλάδα Apalta ενώ αναζητούσαν μια τοποθεσία για το οινοποιείο που ήθελαν να ιδρύσουν στη Χιλή. Η κύρια επιχείρησή τους ήταν η Grand Marnier. κατείχαν επίσης το Château Sancerre, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν πουληθεί και τα δύο.

«Οι γονείς μου, όταν μπήκαν στην κοιλάδα και είδαν αυτά τα παλιά αμπέλια, ήξεραν αν αυτά τα κλήματα θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους εδώ, δεν υπήρχε άρδευση, αν τα αμπέλια μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, έχετε ένα πραγματικά ιδιαίτερο terroir όπου μπορεί να ζήσει το αμπέλι», είπε ο De Bournet .

«Apalta στην τοπική γλώσσα σημαίνει «κακό χώμα»», είπε ο De Bournet. “Δεν μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ, γι’ αυτό (οι ντόπιοι) άρχισαν να καλλιεργούν αμπέλια εκεί. Η Απάλτα είναι ένα μέρος όπου έχετε ίσως 50 εκτάρια αμπέλια από το 1920. Μερικά από το 1909» Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε μαρτυρίες από τους ντόπιους για τις ακριβείς χρονολογίες φύτευσης.

Η οικογένεια δημιούργησε αρχικά το Clos Apalta ως τη «ναυαρχίδα» της, ένα μείγμα τύπου Bordeaux, αλλά το Cabernet Sauvignon δεν ήταν ο κορυφαίος παίκτης. συνήθως έχει περισσότερο από Carmenere και Merlot. Το Clos Apalta ήταν το premioum κρασί του οινοποιείου περιέχοντας σταφύλια από το Parcelle 8.

Το 2013, ο De Bournet ανέλαβε το οινοποιείο από τους γονείς του και αποφάσισε ότι ήθελε να κυκλοφορήσει το κρασί Parcelle 8 ως Cabernet ενός αμπελώνα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε λίγες παρεμβάσεις», είπε ο León. “Χωρίζουμε (τα σταφύλια) από τα κοτσάνια. Κάνουμε πολύ απαλό σπάσιμο. Έχουμε ένα όμορφο οινοποιείο με μικρές γαλλικές δρύινες  δεξαμενές. Οι ζυμώσεις μας είναι αργές και προσπαθούμε να μην τις πιέζουμε χρονικά, αλλά να δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο. Προσέχουμε πάντοτε τη θερμοκρασία. Χωρίζονται άλλα σε νέα γαλλική βελανιδιά και άλλα σε πιο παλιά βελανιδιά. Μετά απλώς περιμένουμε.”

Η πρώτη κυκλοφορία αυτού του κρασιού είναι φέτος, και πρόκειται για σοδειά του 2015.

«Δεν βιαζόμαστε», είπε ο De Bournet. “Γι’ αυτό κυκλοφορούμε το ’15. Οι άνθρωποι δεν παλαιώνουν πια τα κρασιά. Νομίζω ότι αυτό το κρασί μπορεί να παλαιώσει όμορφα. Η Χιλή πάσχει από τη φήμη ότι τα κρασιά της δεν μπορούν να παλαιώσουν. Νομίζω ότι είναι λάθος. Νομίζω ότι αυτά τα κρασιά είναι η απόδειξη ότι αν κάνεις τα πράγματα σωστά, αυτά τα κρασιά μπορούν να παλαιώσουν όπως και κάθε πρωτοεμφανιζόμενο Μπορντό.”

Το κρασί είναι αρκετά πυκνό και επωφελείται από τη μετάγγιση ή τον χρόνο στο ποτήρι. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί χρειάστηκε η επιπλέον ηλικία: ακόμη και με ώριμα σκούρα φρούτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τανίνες είναι τρομερές. Έχει διάρκεια και μερικές ωραίες νότες βιολέτας και σχιστόλιθου στη μύτη. Οι δημιουργεί προτείνουν να μείνει στα κελάρια για μία πενταετία ακόμη μετά την αγορά.

«Μπορεί να κυκλοφορήσουμε του ’14 σε επόμενη φάση ή κάποια στιγμή του ’17», είπε ο De Bournet. “Είναι τόσο μικρή παραγωγή: λιγότερα από 12.000 μπουκάλια. Έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τα αμπέλια είναι παλιά και δεν παράγουν 8000 κιλά το χρόνο κάθε χρόνο. Το ’15 ήταν μια όμορφη χρονιά, αλλά το ’16, το ’17 και το ’18 δεν ήταν το ίδιο. Δεν έχουμε τόσο πολύ κρασί.”

ΠΗΓΗ: wine searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...