Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στόχος για το κτήμα Agrovision η αναβίωση του ακάνθιου οίνου στην Ιερισσό

Δύο νέες μικρές οινοποιήσεις, τις πρώτες στην ιστορία του με λημνιό, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η ποικιλία για την παραγωγή του φημισμένου ακάνθιου οίνου, αλλά και με βιδιανό που ταιριάζει… κουτί στις ξηροθερμικές συνθήκες του Ξηροποτάμου όπου είναι ο αμπελώνας του, δοκιμάζει φέτος το «Κτήμα Agrovision», στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

του Λεωνίδα Λιάμη

Η boutique οινοποιητική επιχείρηση, που εξάγει σχεδόν το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της στη Γαλλία, πειραματίζεται ταυτόχρονα και μια υποβρύχια κάβα, ανοικτά της νήσου Αμμουλιανής, για να μελετήσει την επίδραση των υποθαλάσσιων συνθηκών τόσο στην ωρίμανση, όσο και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων της.

«Είναι δύο από τα στοιχήματα που έχουμε βάλει», εξηγεί στην Agrenda ο γενικός διευθυντής του Agrovision, Άγγελος Ζαμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 2010 κι έκανε την πρώτη εμφιάλωσή του το 2016, είναι στημένο στη λογική του «zero waste» και προσπαθεί να λειτουργεί με όρους κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να έχει μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις δύο νέες οινοποιήσεις, θα πρόκειται για premium κρασιά σε πολύ μικρές εκδόσεις. Για το Λημνιό, που όπως τονίζει ο κ. Ζαμάνης, «είναι κατεξοχήν ποικιλία της Χαλκιδικής», τα σχέδια του Κτήματος είναι μεγάλα.

«Αν και για την ώρα έχουμε μόλις 3 στρέμματα στον αμπελώνα μας, το λημνιό αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα. Και αυτό επειδή στην αρχαία Άκανθο, δηλαδή τη σημερινή Ιερισσό, βάσει ιστορικών αναφορών, με λημνιό παραγόταν ο ακάνθιος οίνος. Οπότε θέλουμε να αναβιώσουμε την ποικιλία σε όλο της το μεγαλείο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «για εμάς και για τον ιδιοκτήτη του κτήματος, έναν Έλληνα μετανάστη στη Γαλλία από τα 20 έτη του, θα είναι μεγάλη περηφάνια να κυκλοφορήσει στη γαλλική αγορά ένα λημνιό από το δικό μας οινοποιείο και για αυτό θέλουμε να κάνουμε κάτι εξαιρετικό».

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί, η φετινή πρώτη οινοποίηση με λημνιό θα οδηγήσει σε έναν premium οίνο, με λιγότερες από 1.000 φιάλες, ενώ υπάρχουν σκέψεις να παραχθεί και ένα ροζέ από ποικιλία λημνιό, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί προς το τέλος του έτους.

Από γαλλικό και αμερικάνικο βαρέλι το σχεδόν συλλεκτικό βιδιανό

«Το βιδιανό προέρχεται από αμπελοτόπι 2 στρεμμάτων. Η ζύμωση θα γίνει σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και η ωρίμανση, που δεν θα υπερβεί τους 2 μήνες, θα πραγματοποιηθεί σε αμερικάνικο βαρέλι, για να δούμε την επίδρασή του», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Κτήματος και πρόσθεσε πως «η ετικέτα από το βιδιανό θα κυκλοφορήσει σχεδόν συλλεκτικά, σε κάτω από 500 φιάλες».

Εφόσον το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι ικανοποιητικό, τότε οι ποικιλίες λημνιό και βιδιανό, θα επιλεγούν στην αναδιάρθρωση του ιδιόκτητου αμπελώνα του Agrovision, ο οποίος καλύπτει 70 στρέμματα στην περιοχή Ξηροπόταμος και είναι φυτεμένος με γαλλικές ποικιλίες όπως Sauvignon Blank, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και άλλες.

Υποβρύχια κάβα για πειραματική παλαίωση και τουριστική ατραξιόν

Από το καλοκαίρι του 2021, εν τω μεταξύ, το Κτήμα Agrovision έχει σε εξέλιξη έναν πρωτότυπο πειραματισμό, που αποσκοπεί και στο να συνδέσει τον αμπελοοινικό τομέα με τον τουρισμό. «Έχουμε κάνει μια υποβρύχια κάβα, στα ανοικτά μεταξύ Αμμουλιανής και Ουρανούπολης, η οποία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι σε βάθος 20 μέτρων και εκεί παλαιώνουν φιάλες σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και χωρίς οξυγόνο. Στο δεύτερο επίπεδο, στα 7 μέτρα βάθος, έχουμε βάλει φιάλες σε έναν ύφαλο όπου μια τοπική εταιρεία οργανώνει καταδύσεις και μπορούν να τις βλέπουν όσοι καταδύονται και το τελευταίο επίπεδο είναι γύρω στα 4 μέτρα, όπου υπάρχουν κασετίνες οίνων βυθισμένες ώστε το πλοιάριο της περιοχής που έχει γυάλινο δάπεδο να περνά από επάνω και να τις βλέπουν οι τουρίστες. Στην ίδια λογική έχουμε φτιάξει και ένα θεματικό πάρκο στην περιοχή Τράπεζος, εκεί που κατά την παράδοση ο βασιλιάς Ξέρξης έστησε το θρόνο του για να εποπτεύει τις εργασίες διάνοιξης της διώρυγας για να περάσει το στόλο του, κατά την εκστρατεία του κατά τον Ελλήνων», μας εξήγησε ο κ. Ζαμάνης.

Τα ερυθρά κρασιά της υποβρύχιας κάβας θα μείνουν εκεί για ένα έτος, ενώ οι φιάλες με ροζέ κρασιά για τέσσερις μήνες. Κατόπιν πρόκειται να ανασυρθούν και να μελετηθεί πως θα έχουν επιδράσει οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών. Ήδη, πάντως, όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Κτήματος, υπάρχουν από τώρα παραγγελίες για τα συγκεκριμένα κρασιά από τη Γαλλία.

Στις 25.000 φιάλες η παραγωγή φέτος. Στόχος οι 60.000 σε 5 χρόνια

Αναφορικά με τις υφιστάμενες ετικέτες του Κτήματος, αυτή τη στιγμή υπάρχει η «Τράπεζος», ένα λευκό από μοσχάτο Αλεξανδρείας, η σειρά «20» που αποτελείται από ένα λευκό μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc, από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο, ένα ροζέ (από Cabernet Sauvignon και Merlot) και ένα ερυθρό (από Cabernet Sauvignon και Merlot), το «Ieris οίνος» ένα ερυθρό χαρμάνι από Cabernet Sauvignon, merlot και λίγο Syrah, τριών ετών παλαίωσης, ενώ φέτος έχει δημιουργηθεί και η ετικέτα «ΑΜΟΥλιανή», ένας ροζέ οίνος προς τιμήν της Αμμουλιανής.

Συνολικά φέτος αναμένεται να παραχθούν γύρω στις 25.000 φιάλες, εκ των οποίων ποσοστό 98% εξάγεται κατά βάση στη Γαλλία και εσχάτως σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, κυρίως λόγο των τουριστών που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην προ του Άθω περιοχή και δοκιμάζουν τα κρασιά του Κτήματος. Το business plan της επιχείρησης, ωστόσο, είναι φιλόδοξο και στόχος είναι να υπερδιπλασιάσει, στις 60.000 φιάλες, την ετήσια παραγωγή του στα επόμενα 5-7 χρόνια. Ήδη έχει αγοράσει περισσότερα από 400 στρέμματα γης στην περιοχή του Ξηροποτάμου, αλλά πολλά θα κριθούν από το αν θα βρεθούν και οι απαραίτητες άδειες φύτευσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...