Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο προσκήνιο τα πολλά υποσχόμενα ξηρά λευκά από την Ουγγαρία

Ως χώρα με δροσερό κλίμα, η Ουγγαρία ήταν πάντα εξοπλισμένη για την παραγωγή ξηρών λευκών κρασιών. Αλλά με τις γλυκές εκφράσεις του Aszú που κλέβουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, τα πιο ξηρά στυλ κρασιού από τον τόπο αυτό δεν έχουν συγκεντρώσει πάντα την προσοχή που τους αξίζει.

«Δεν ήταν απλώς μια εξέλιξη, ήταν μια επανάσταση», λέει η Caroline Gilby MW, η οποία ειδικεύεται στα κρασιά από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Με το 70% της παραγωγής σταφυλιών της Ουγγαρίας να δίνεται σε λευκές ποικιλίες, ο Gilby λέει ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην ποιότητα των ξηρών λευκών της χώρας. Ειδικότερα, οινοποιείται πολύ η γηγενής ποικιλία Furmint, καθώς και το Hárslevelű και το Olaszrizling, το πιο ευρέως φυτευμένο λευκό σταφύλι της Ουγγαρίας.

Τα σταφύλια της Ουγγαρίας διακατέχονται από χαρακτηριστικές υψηλές οξύτητες. «Το Tokaj, για παράδειγμα, είναι περιοχή που δίνει ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες στα σταφύλια, γι’ αυτό και έχει ειδικευτεί ιστορικά στην παραγωγή γλυκών κρασιών, ισορροπώντας έτσι αρμονικά τα δύο αντίθετα χαρακτηριστικά αλλά και πολύ ταιριαστά.

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοπαραγωγοί της χώρας έχουν εξελιχθεί ραγδαία στη διαχείριση της οξύτητας των λευκών κρασιών της, παράγοντας προϊόν που σιγά σιγά εκτοξεύεται. Το Tokaj βρίσκεται στην κορυφή εκατοντάδων εξαφανισμένων ηφαιστείων, που είναι και εκείνο  που δίνει στο έδαφος τα χαρακτηριστικά του επίπεδα pH. Με τις ρίζες των αμπελιών σε ένα τέτοιο, ηφαιστειογενές έδαφος, τα κρασιά έχουν το προνόμιο να διακρίνονται έντονη φρεσκάδα , αγνότητα και ορυκτότητα.

Πολλοί παραγωγοί από το Tokaj στρέφουν τώρα όλο και περισσότερο την εστίασή τους σε πιο ξηρά στυλ, σε βαθμό που η περιοχή είναι πλέον η μεγαλύτερη στην Ουγγαρία για την παραγωγή ξηρών λευκών κρασιών, παρά την αστρική φήμη της για γλυκείς οίνους. Και αυτά τα ξηρά κρασιά αρχίζουν να αποκτούν παρουσία στη διεθνή σκηνή. «Έχω δει την αγορά να αλλάζει χρόνο με το χρόνο, ακόμη και μήνα με τον μήνα», λέει ο Istvan Balassa, ιδρυτής του Balassa Winery, σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση για ξηρά στιλ από την περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τους λευκούς οίνους της Ουγγαρίας και οι μεγάλοι λιανοπωλητές του Ηνωμένου πλέον διαθέτουν στα ράφια τους λευκά ξηρά κρασιά από την Ουγγαρία.

Ενώ το Tokaj έχει τη μερίδα του λέοντος στα αμπέλια που είναι αφιερωμένα στην παραγωγή ξηρών στυλ (συμπεριλαμβανομένων 3.317 εκταρίων Furmint), πολλές άλλες περιοχές έρχονται στο προσκήνιο με τα αρωματικά λευκά τους, όπως το Eger στο βόρειο τμήμα της χώρας και η Matra, γνωστή για το νεότερη γενιά πειραματικών οινοποιών συγκεντρωμένη στο υψηλότερο υψόμετρο της χώρας.

Όσον αφορά τους συνδυασμούς με τη γαστρονομία, η  ζωηρή οξύτητα των ουγγρικών λευκών τα κάνει ιδανικό ταίρι για την πικάντικη κουζίνα, αλλά, αφού κυμαίνονται από φρέσκο ​​και φρουτώδες έως πιο ατσάλινο στυλ Chablis, τότε και τα στρείδια, σίγουρα θα αποτελούσαν μια ιδανική συνοδεία.

 

Πηγή: The Drinks Business.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.