Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε κίνδυνο από φόμοψη τα αμπέλια της Ανατολικής Μακεδονίας

Κατόπιν ανακοίνωσης Τεχνικού Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων, απαραίτητοι κρίνονται την Μ. Εβδομάδα οι ψεκασμοί κατά της φόμοψης στα αμπλέλια της Ανατολικής Μακεδονίας.

Με τους αμπελώνες της περιοχής να βρσκονται ήδη στο στάδιο έκπτυξης οφθαλμών και τον κίνδυνο των ανοιξιάτικωνς παγετών να είναι σε εξέλιξη, προκαλείται ανάσχεση στν βλάστηση των αμπελιών.

Με τα δεδομένα αυτά, οποιαδήποτε ασθένεια- εχθρός του αμπελιού είναι δυνητικά ευκολότερο να προσβάλλει τα πρέμνα, προκαλώντας ζωτικής σημασία ζημιά σε μικρές και μεγάλες εκτάσεις.

Ως εκ τούτου, οι αμπελλουργοί κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσουν τους δύο ψεκασμούς, όπως διατυπώνεται στο Δελτίο Γεωγικών Προειδοποιήσεων και στις γενικότερες οδηγίες των γεωπόνων που συνταγογραφούν τα ανάλογα σκευάσματα.

Η Φόμοψη (Phomopsis viticola) αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή δύο προληπτικών ψεκασμών,
από τα κατάλληλα σκευάσματα, λαμβάνοντας υπόψην και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.

Η πρώτη εφαρμογή πραγματοποιείται ιδανικά με την έκπτυξη των οφθαλμών, ενώ ο δεύτερος με το σχηματισμό του πρώτου φύλλου(περίπου μία εβδομάδα αργότερα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, εφαρμόζεται και τρίτος ψεκασμός, που σχετίζεται και με την καταπολέμηση του ωιδίου.

Σημασία πρέπει να δίνεται:

1) Στα φυτοπροστατευτικά φάρμακα, τα οποία πρέπει να επιλέγονται από επίσημες λίστες Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, και σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που αφορά τη συνταγογράφηση των προϊόνων αυτών.

2) Στην πιστή εφαρμογή του κάθε σκευάσματος σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά και συμβουλευόμενη το ανάλογο φύλλο του ΥΠΑΑΤ. (https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul)

www.minagric.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...