Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Που οδεύει η αγορά εκλεκτού κρασιού ενόψει του φθινοπώρου του 2022

Υπήρξαν ενδείξεις ότι η δυναμική των τιμών στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να μειωθεί, αλλά οι έμποροι του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ισχυρή αγοραστική ζήτηση φέτος και ο κλάδος είναι γνωστός για την ανθεκτικότητά του στην οικονομική αβεβαιότητα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η αγορά εκλεκτού κρασιού ξεκινά το φθινόπωρο του 2022 μετά από μια ιδιαίτερα ισχυρή περίοδο κερδών, αν και υπήρξε μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες.

Αρχικά, στη Liv-ex, μια παγκόσμια αγορά για το εμπόριο, ο δείκτης Liv-ex 100 υποχώρησε 0,3% τον Ιούλιο του 2022, αλλά ανέβαινε κάθε μήνα για δύο χρόνια πριν από αυτό.

Ο έμπορος Bordeaux Index με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε πρόσφατα τις τιμές στην αγορά αυξημένες κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τη Βουργουνδία να αυξάνεται κατά 26% κατά μέσο όρο.

Η έντονη δραστηριότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών LiveTrade οδήγησε σε αύξηση 37% των εσόδων του Bordeaux Index τους έξι μήνες έως τις 30 Ιουνίου, στα 80 εκατομμύρια £ (97 εκατομμύρια δολάρια).

Οι πλούσιοι συλλέκτες και επενδυτές αναζητούσαν ολοένα και περισσότερες ετικέτες κορυφαίας κατηγορίας, είτε για να δοκιμάσουν, είτε για να τις χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

«Τα σύννεφα καταιγίδας που μαζεύονται δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές κρασιού ή ουίσκι προς το παρόν», δήλωσε ο Matthew O’Connell, Διευθύνων Σύμβουλος της LiveTrade, τον Αύγουστο.

Παράλληλα, μαζί με το blue-chip Burgundy, τα κύρους Champagne cuvés από κορυφαία ονόματα όπως οι Krug, Dom Pérignon και Cristal είχαν επίσης καλή απόδοση.

«Η αγορά είναι πολύ επώνυμη και σπάνια καθοδηγείται από παραγωγούς αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι λογικό δεδομένης της επέκτασης της κατανάλωσης πολυτελείας και των νεοεισερχόμενων στην αγορά, τόσο συλλεκτών όσο και επενδυτών, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με γνωστά ονόματα και μάρκες», ανέφερε ο O’Connell.

Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε λέγοντας, ότι πίστευε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά τους επόμενους μήνες ή τουλάχιστον ότι το κρασί θα συνεχίσει να είναι «εξαιρετικό απόθεμα αξίας».

Έπειτα, η Liv-ex δήλωσε τον Αύγουστο ότι το Liv-ex 1000 της σημείωσε άνοδο κατά 11,6% από έτος μέχρι σήμερα στα τέλη Ιουλίου και κατά περίπου 36% σε διάστημα δύο ετών. Η Βουργουνδία και η Καμπάνια έχουν οδηγήσει σε κέρδη τιμών, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες τραύλισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Τον Ιούλιο, ο Liv-ex 50, ο οποίος παρακολουθεί την πρώτη ανάπτυξη του Bordeaux έπεσε 0,9%, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 0,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Liv-ex.

Η έκθεση της Liv-ex για την αγορά Αυγούστου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια σταθερή κατεύθυνση για την αγορά στην πιο ήσυχη καλοκαιρινή περίοδο συναλλαγών, αλλά πρόσθεσε ότι μια ελαφρά πτώση ορισμένων δεικτών τον Ιούλιο «δείχνει ότι οι πιέσεις των ευρύτερων παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών αρχίζουν να βαραίνουν σε ένα βαθμό το εκλεκτό κρασί».

Ορισμένοι παράγοντες του κλάδου βλέπουν μια ψύξη της δυναμικής, αν και υπάρχει προσδοκία ότι η αγορά θα παραμείνει ανθεκτική.

Ο Will Hargrove, επικεφαλής του εκλεκτού κρασιού στην Corney & Barrow, είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί αγοραστές και άνθρωποι που θέλουν να πουλήσουν. «Η επιτάχυνση της αγοράς έχει ηρεμήσει», είπε. «Σίγουρα έχει χαλαρώσει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει καλή ζήτηση».

Ο Miles Davies, από το χρηματιστήριο συναλλαγών Wine Owners, ανέφερε ότι τον Αύγουστο είναι σημαντικό να εξετάσουμε την αγορά πέρα ​​από τα κορυφαία ονόματα των blue chip και η αβέβαιη μακροοικονομική εικόνα προσφέρει πολλούς λόγους για προσοχή.

«Αισθάνομαι πολύ πιο ουδέτερος αυτή τη στιγμή παρά ανοδικός ή πτωτικός», είπε. Πρόσθεσε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να δουν ένα στενότερο εύρος συναλλαγών τα επόμενα ή δύο χρόνια.

Ωστόσο, είπε ότι δεν πίστευε ότι η αγορά ήταν κάπου κοντά σε σημείο κρίσης.

Εν συνεχεία, ο οίκος δημοπρασιών Zachys δήλωσε στην πρόσφατη ενδιάμεση ανασκόπησή του ότι αναμένει ότι ορισμένες τιμές θα σημειώσουν υψηλές τιμές τους επόμενους έξι μήνες. «Πιστεύουμε ότι, για τα περισσότερα κρασιά που πουλάμε, η αγορά θα ισοπεδωθεί (αλλά θα αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες). Για τη σπανιότερη Βουργουνδία, η αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται.»

Ένα ασθενέστερο νόμισμα της στερλίνας έναντι του δολαρίου μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση αυτό το φθινόπωρο, καθιστώντας τα κρασιά πιο προσιτά για τους αγοραστές των ΗΠΑ και ορισμένους συλλέκτες με έδρα την Ασία.

«Η αδυναμία της στερλίνας είναι σίγουρα μια θετική τάση για τις συναλλαγές στις ΗΠΑ και όταν το δολάριο ενισχύεται, βλέπουμε ότι η αγορά του Μπορντό ωφελείται ιδιαίτερα», δήλωσε ο O’Connell στον δείκτη Bordeaux.

Ο Σεπτέμβριος μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το κλίμα της αγοράς. Πολλά διεθνή εκλεκτά κρασιά πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσω της Place de Bordeaux και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η άφιξη του St-Emilion’s 2022 Classification την επόμενη εβδομάδα θα προκαλέσει πρόσθετες συναλλαγές.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...