Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς το μέγεθος μιας φιάλης επηρεάζει τις ιδιότητες του κρασιού

Φιάλη, magnum, διπλό magnum, όλα έχουν να κάνουν με το οξυγόνο. Ακόμα και πολύ καλά εμφιαλωμένο, το κρασί αναπνέει…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Ένα κρασί σε μέγεθος magnum είναι πάντα καλύτερο από ότι η φιάλη των 750ml! Ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη φράση; Είναι αλήθεια; Σαν απάντηση επανερχόμαστε στον ορισμό του «καλύτερου». Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα καλό κρασί; Εκτός από τα περίπλοκα και εκφραστικά αρώματα, όποια κι αν είναι αυτά, μαζί με μια ισορροπημένη δομή.

Από άποψη αυστηρά χημική, το κρασί είναι ένα μείγμα μορίων. Κάποια είναι αρωματικά ή γίνονται αρωματικά χάρη σε μια χημική αντίδραση: την οξείδωση. Αντιστοιχεί στον μετασχηματισμό μιας ένωσης από το οξυγόνο. Το άρωμα του κρασιού δεν είναι το μόνο που επηρεάζεται από το οξυγόνο, επηρεάζεται και το χρώμα του. Για παράδειγμα, με το πέρασμα του χρόνου, ένα ερυθρό κρασί παίρνει πορτοκαλί νότες που οφείλονται στην οξείδωση ενώσεων υπεύθυνων για το χρώμα του κρασιού.

Αλλά ποια είναι η σχέση με το μέγεθος της φιάλης; Όταν το κρασί εμφιαλωθεί, ο φελλός είναι υδατοστεγής αλλά διαπερατός στα αέρια. Το οξυγόνο θα παρεισφρήσει σιγά σιγά από την ατμόσφαιρα και διαμέσου του φελλού μέσα στο κρασί, προκαλώντας φαινόμενα οξείδωσης. Στην αρχή αυτό βελτιώνεται μέσα από αυτά τα φαινόμενα που δίνουν πολυπλοκότητα στη μύτη και αλλάζουν χρωματικές αποχρώσεις, αλλά στη συνέχεια «κουράζεται».

Η ροή του οξυγόνου είναι σχεδόν πάντα η ίδια, είτε πρόκειται για magnum, είτε για κλασική φιάλη, αλλά η ποσότητα του κρασιού διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος. Όταν λοιπόν ο όγκος του κρασιού είναι μικρότερος, τα φαινόμενα οξείδωσης θα μετατρέψουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες βελτίωσης σε επιδείνωση. Αλλά το να πει κανείς ότι το magnum είναι καλύτερο από τη φιάλη, αυτό εξαρτάται από το κρασί και τις αρχικές του ποιότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλαιώσει πιο αργά σε magnum, παρά σε φιάλη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα magnum δύναται να εκπλήξει, αρκεί να διατηρείται σε σωστές συνθήκες.

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...