Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεύση και τη δομή του κρασιού

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οινοποίηση είναι πολυάριθμες και ετερόκλητες. Ας ανακαλύψουμε πώς τα διαφορετικά περιβάλλοντα επηρεάζουν τα αγαπημένα μας κρασιά.

Από την έκθλιψη των οφθαλμών την άνοιξη μέχρι τον τρύγο το καλοκαίρι, το αμπέλι ακολουθεί ένα ταξίδι ανάπτυξης που διαρκεί περίπου 140 με 160 μέρες. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, η άμπελος παραμένει στο έλεος της φύσης, αλλά το κλίμα που χαρακτηρίζει κάθε περιοχή δίνει τη δυνατότητα στους αμπελουργούς να στηρίζονται σε γνωστά κλιματολογικά μοτίβα για να πάρουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά την καλλιέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όμως αυτούς τους γνωστούς ρυθμούς. Οι ψυχρές περιοχές έχουν γίνει πιο θερμές, ενώ οι θερμές περιοχές πιο ζεστές.

Πώς όμως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αγαπημένα μας κρασιά;

Στην Καμπανία, τρύγος νωρίτερα την τελευταία 30ετία για την Dom Perignon

Ο οινοποιός της Dom Perignon, Daniel Carvajal-Perez, στηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή στην περιοχή παρατηρήθηκε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. ”Με πιο υψηλές θερμοκρασίες, ο κύκλος της αμπέλου άρχισε να γίνεται πιο μικρός και αρχίσαμε να τρυγάμε πιο νωρίς κατά μέσο όρο. Μέχρι σήμερα, παρολ’ αυτά, το αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα κρασιά του οινοποιείου είναι θετικό, με υψηλότερη συγκέντρωση και ωριμότητα στο σταφύλι.”

”Όταν έχεις ένα πιο ευρύ παράθυρο (αναφερόμενος στον τρύγο) λόγω λιγότερης βροχής και πιο υψηλών θερμοκρασιών, προκύπτει η ανάγκη της κατανόησης όσον αφορά τα αρώματα, τα φαινολικά, και τα χρώματα του κρασιού”, πρόσθεσε.

Kάποιες χρονιές που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, το οινοποιείο δεν προχωράει σε τρύγο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι χρονιές 2001 και 2007.

Παρολ’ αυτά, ο Clovis Taittinger, γενικός μάνατζερ της εταιρείας, παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τα οφέλη από την κλιματική αλλαγή. ‘’Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα’. Παρολ’ αυτά ο πρώιμος τρύγος γίνεται σιγά σιγά κανόνας.

Πιο ‘’συνεπείς’’ χρονιές στη Γερμανία με καλύτερο Riesling

Στο Rheingau, μια μικρή γερμανική περιοχή συνώνυμη με το Riesling, οι υψηλές θερμοκρασίες χαρίζουν πλεονέκτημα για το μικρό βιοδυναμικό οινοποιείο Weingut Peter Jakob Kuhn.

Παλαιότερα, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980, λόγω των κρύων καιρικών συνθηκών, το σταφύλι δεν έφτανε στην επιθυμητή ωριμότητα, διηγείται ο οινοποιός.

Ο Kuhn προσθέτει ότι το Riesling θα γίνει πιο ντελικάτο και ίσως λίγο λιγότερο προκλητικό. Η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως σημαίνει ότι το σταφύλι θα γίνει πλουσιότερο, θα παρέχει πιο πολύ υφή και δομή στο κρασί, συμπληρώνοντας την οξύτητά του.

Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο δεν είναι καλή, αφού τα υπερβολικά σάκχαρα έρχονται εις βάρος της οξύτητας. Οι οινοποιοί παλεύουν για ισορροπία ανάμεσα σε ωρίμανση και οξύτητα. ‘’Αφήνουμε περισσότερα φύλλα που θα προστατεύσουν τις ράγες από την έκθεση στον ήλιο’’.

Οινοποιοί της περιοχής Nahe δηλώνουν ότι την τελευταία δεκαετία οι σοδειές είναι πιο ‘’συμπαγείς’’, δηλαδή δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τη μία χρονιά στην άλλη. Προς το παρόν, οι ‘’αδύναμες’’ σοδειές δεν υπάρχουν πια.

Στην Αυστραλία, στροφή σε πιο ψυχρά κλίματα

Στην Αυστραλία, η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πιο ζεστά και πιο ξηρά καλοκαίρια. Ευτυχώς, οι οινοποιοί μπορούν να αρδεύουν τα αμπέλια τους, κάτι που απαγορεύεται σε κάποιες περιοχές του Παλαιού Κόσμου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Οινοποιοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ακόμα τόσο εμφανή έτσι ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται στον αμπελώνα τους.

Παρολ’ αυτά το οινοποιείο Yalumba επενδύει εδώ και 30 χρόνια σε ψυχρές περιοχές με αρκετά αποθέματα νερού, όπως την Coonawarra, Wrattonbully και Tasmania. Πειραματίζεται επίσης πάνω σε διαφορετικά υποκείμενα που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ανεκτικότητα του αμπελιού στη ζέστη, την αλατότητα και άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.

Υπάρχουν κάποιες ήδη υπάρχουσες ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί καλά σε πιο ζεστά κλίματα. Για παράδειγμα το Grenache είναι ποικιλία πολύ ανθεκτική στη ξηρασία και καλλιεργείται στη Barossa εδώ και πάνω από 170 χρόνια. Η περιοχή έχει μάλιστα τα παλαιότερα κλήματα Grenache στον κόσμο!

 

Πηγή cnaluxury.channelnewsasia.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...