Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα για σπάνιες γηγενείς ποικιλίες στους Οίνους Πελοποννήσου

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την αιχμή του πελοποννησιακού αμπελώνα τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Εάν κανείς ακολουθήσει βήμα προς βήμα τη διαδρομή του πελοποννησιακού αμπελώνα από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα, αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι η πολυστάφυλος Πελοπόννησος των ομηρικών αναφορών συναντά την σύγχρονη πραγματικότητα της αμπελουργικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη καθότι ο αμπελώνας της αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα. Αυτό που αναδεικνύεται συνολικά αυτή τη περίοδο στην περιοχή και θα το δούμε εντονότερα μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι η έμφαση που δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες. Συνολικά 47 οινοποιεία – μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου παρουσίασαν εκατοντάδες ετικέτες που αποτελούν αντιπροσωπευτική έκφραση της οινικής δραστηριότητας της περιοχής, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Το Κτήμα Παπαϊωάννου δημιούργησε την πειραματική ποικιλία «Θανάσης Παπαϊωάννου»

Εξετάζοντας επιμέρους οινικές προσπάθειες το Κτήμα Παπαϊωάννου έδειξε της προθέσεις του για το προσεχές διάστημα, έχοντας προχωρήσει σε πειραματική οινοποίηση της ποικιλίας που έλαβε το όνομα «Θανάσης Παπαϊωάννου» προς τιμήν του ρηξικέλευθου αμπελουργού και οινοποιού που έφυγε από το ζωή το 2019 σε ηλικία 92 ετών. Η νέα αυτή ποικιλία προκύπτει από διασταύρωση του λευκού Gewurztraminer και μίας ουκρανικής ποικιλίας που προέρχεται από τη μείξη των ερυθρών Cabernet Sauvignon και Alicante Bouschet. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην αγορά η δεύτερη σοδειά που προέρχεται εμφιάλωση σοδειάς του 2019. Η ποικιλία αυτή που δημιουργήθηκε, προέρχεται από καλλιέργεια έκτασης ενός στρέμματος, επί της οποίας το Κτήμα Παπαϊωάννου πραγματοποιεί τους πρώτους πειραματισμούς και αντλεί τα αρχικά συμπεράσματα που αναδεικνύουν ένα κρασί παλαίωσης με ωρίμανση για δύο έτη σε γαλλικό βαρέλι και έντονη μύτη με ανθικά χαρακτηριστικά λόγω του Gewurztraminer που περιέχει.

Πρεμιέρα για το Κολινιάτικο σε συνοινοποίηση από τον Τσέλεπο

Aπό την πλευρά του το Κτήμα Τσέλεπου κάνει για πρώτη φορά εμφάνιση στην αγορά με την ποικιλία Κολινιάτικο, το οποίο συμμετέχει κατά 20% στην ανανεωμένη ετικέτα “Deux Collines” μαζί με Cabernet Sauvignon και Merlot (η ονομασία αποτελεί εκφορά της λέξεις Δύο Λόφοι στα γαλλικά), που αποτυπώνει τη συνέχεια της ετικέτας “Δίλοφος” και αποτελεί μέρος των φυτεύσεων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στη Μαντινεία. Στο πλάνο του Κτήματος Τσέλεπου για τα επόμενα χρόνια εκτός από τη συνοινοποίηση με άλλες έρυθρές ποικιλίες, είναι το Κολινιάτικο να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή μονοποικιλιακού κρασιού ερυθρού αλλά και ροζέ. Το Κτήμα Τσέλεπου προχώρησε στην αναβίωση της τοπικής ποικιλίας που προέρχεται από τις Κολλίνες Αρκαδίας, έχοντας φυτεύσει 12 στρέμματα κοντά στο οινοποιείο της Μαντινείας και εφαρμόζοντας τόσο γραμμικές όσο και κυπελοειδείς φυτεύσεις. Πρόκειται για μία ποικιλία που κατατάσσεται στις ήπιες ερυθρές ποικιλίες χωρίς έντονες τανίνες όπως είναι και το Merlot ή το Αγιωργίτικο. Η οινοποίησή του πραγματοποιήθηκε σε αμφορέα.

Εδανός Οινοποιητική: Ερυθρή οινοποίηση για την τοπική ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό

Από την πλευρά της η Εδανός Οινοποιητική, το μικρό οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται στο χωριό Καλαμιά Αιγιαλείας παρουσιάζει για πρώτη φορά ερυθρή οινοποίηση από την τοπική ποικιλία ΠΓΕ Αχαΐα Μαύρο Καλαβρυτινό εσοδείας του 2021, που παραμένει για περίπου 10 μήνες σε βαρέλι και στη συνέχεια παλαιώνει για έως και 3 μήνες σε αμφορείς από τερακότα. Οι αποδόσεις φτάνουν περίπου τα 700 κιλά ανά στρέμμα και παράγεται σε 20.000 φιάλες. Η εν λόγω ποικιλία καλλιεργείται σε ιδιόκτητους αμπελώνες που ευδοκιμούν σε υψόμετρο 700 μέτρων και αποτελεί την νεότερη προσπάθεια του αμπελουργού και οινοποιού, Γιώργου Λιγδόπουλου. Η Εδανός αξιοποιεί τα αμπέλια της που φύονται στα 80 ιδιόκτητα στρέμματα γης και αναπτύσσονται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Στη γκάμα της βρίσκεται ήδη μία ακόμα οιονοποίηση από Μαύρο Καλαβρυτινό και πρόκειται για ένα ροζέ κρασί, το οποίο ωριμάζει σε πήλινους αμφορείς για περίπου 3 μήνες. Η κίνηση αυτή προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα δεδομένου λόγω της μοναδικότητας της συγκεκριμένης ποικιλίας και της σπανιότητας που αυτή παρουσιάζει λόγω του τοπικού της χαρακτήρα.

Το Κτήμα Λαντίδη ετοιμάζει χώρο παλαίωσης για τις παλιές εσοδείες  και φέρνει στο προσκήνιο ροζέ από Cabernet και Merlot

Με καταβολές στον αμπελότοπο της Νεμέας, το Κτήμα Λαντίδη κυκλοφορεί φέτος για δεύτερη χρονιά την Άβυσσο που προέρχεται από 100% Ασύρτικο που ωριμάζει για 8 μήνες σε αμερικάνικο αλλά και σε δρύινο βαρέλι Αμερικής και για ακόμα 8 μήνες στη φιάλη. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα ροζέ που θα προέλθει από τη μείξη Cabernet Sauvignon και Merlot. Το νέο αυτό κρασί θα παρουσιαστεί εντός του 2023. Το Κτήμα Λαντίδη επενδύει σημαντικά στο Αγιωργίτικο που αποτελεί την κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής υπό την ομπρέλα της ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ Νεμέα. Τα αμπελοτόπια του συναντώνται σε ζώνες όπως ο Ασπρόκαμπος, το Κούτσι, το Ψάρι για τις ερυθρές ποικιλίες ενώ οι λευκές ποικιλίες βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Σκοτεινής Αργολίδας. Στον σχεδιασμό του Κτήματος είναι να παρουσιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια και κρασιά από παλαιότερες εσοδείες, γι’ αυτό και δημιουργεί έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης συστήνοντας μία κάβα με την προοπτική πώλησης στο οινόφιλο κοινό. Εξάγει το 40% της παραγωγής του με κυριότερες αγορές να αποτελούν η Αμερική, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ελβετία και συνολική ετήσια παραγωγή αγγίζει περί τις 300.000 φιάλες.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.