Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περιβαλλοντικά οφέλη φέρνει η βοσκή προβάτων σε αμπελώνες σύμφωνα με έρευνα

Δεκαετής μελέτη επιβεβαιώνει πως βόσκηση προβάτων μπορεί να έχει περιβαλλοντικά οφέλη για τον αμπελώνα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η χρήση των ζώων βοσκής στους αμπελώνες αυξάνεται ως ένα ευεργετικό εργαλείο διαχείρισης ενσωματωμένο με πρακτικές μη άροσης και καλλιέργειες, καθώς και για τη συμβατότητά του με συστήματα βιολογικής, βιοδυναμικής και αναγεννητικής γεωργικής διαχείρισης. Η έρευνα δείχνει ότι η βοσκή των προβάτων μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευση άνθρακα και να βελτιώσει την υγεία του εδάφους, τη μικροβιακή βιομάζα και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στους αμπελώνες.

Το University of California Cooperative Extension (UCCE) και το UC Davis παρουσίασαν ένα διαδικτυακό σεμινάριο στις 18 Ιουλίου, με τίτλο “The Art and Science of Vineyard Grazing”, με διαχειριστές αμπελώνων, ειδικούς βοσκής, παρόχους κτηνοτροφικών υπηρεσιών και ερευνητές που μελετούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα οφέλη στο έδαφος της βοσκής σε αμπέλια.

Η ερευνήτρια αγροοικολογίας Kelsey Brewer έδωσε πληροφορίες από μια 10ετή μελέτη τεσσάρων διαφορετικών τοποθεσιών αμπελώνων της Βόρειας Ακτής, που συνέκρινε τις διαφορές στην αποθήκευση άνθρακα (C) στο έδαφος, στην υγεία του εδάφους και στα θρεπτικά συστατικά που μετρήθηκαν σε τρία βάθη για αμπελώνες με κανονική βοσκή προβάτων για 10 χρόνια σε σύγκριση με περιοχές ελέγχου χωρίς βοσκή προβάτων για την ίδια περίοδο. Παρέθεσε τα ακόλουθα συμπεράσματα από τη μελέτη:

  • Η συνολική δέσμευση οργανικού άνθρακα του εδάφους (SOC) αυξήθηκε κατά τη βοσκή προβάτων. Η σταθερή αποθήκευση οργανικού άνθρακα που σχετίζεται με ορυκτά ήταν σημαντικά υψηλότερη. Η αποθήκευση SOC γινόταν κυρίως σε υπέδαφος (περίπου 45 cm βάθη).
  • Οι δεξαμενές του ενεργού εδάφους C δείχνουν αυξημένη ροή C με τη βοσκή των προβάτων. Η μικροβιακή βιομάζα ήταν σημαντικά υψηλότερη.
  • Τα βοσκοτόπια είχαν υψηλότερο διαθέσιμο άζωτο (Ν) και φώσφορο (Ρ). Πιστεύεται ότι η κοπριά προβάτου και τα ούρα αύξησαν την αστάθεια και τη διαλυτότητα του C και αύξησαν τη διαθεσιμότητα N και P.
  • Η δομή του εδάφους του αμπελώνα δεν επηρεάστηκε από τη βοσκή των προβάτων.

Σκέψεις πριν από τη βοσκή ενός αμπελώνα.

Ο Morgan Doran, σύμβουλος ζώων και φυσικών πόρων του UCCE για τις κομητείες Napa, Solano, Yolo και Sacramento έδωσε συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αμπελώνων πριν βοσκήσουν έναν αμπελώνα. Γενικά, τα πρόβατα, που βόσκουν συχνότερα σε αμπελώνες από το χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης, όταν δηλαδή το ξεσπούν και τα πρώτα μπουμπούκια,  χρησιμοποιούνται για να «κουρέψουν» καλλιέργειες κάλυψης και γηγενή βλάστηση εδάφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρόβατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν την άνοιξη, για να ρουφήξουν από τα αμπέλια και τους φράχτες, τα περιττά φυλλώματα βλαστών. Ο καθαρισμός της αμπέλου και του δαπέδου μετά τη συγκομιδή μετά την έναρξη της πτώσης των φύλλων των αμπελιών είναι μια άλλη εποχιακή λειτουργία, εφόσον δεν βλάπτει τις νεοσπορισμένες καλλιέργειες. Ο Doran είπε, «Υπό ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατό να βόσκουν τα πρόβατα όλο το χρόνο, εάν χρησιμοποιείται μια μικρή ράτσα (όπως το πρόβατο Babydoll) ή σε αμπελώνες με συστήματα πέργκολων με υψηλό κορδόνι, για να αποφευχθεί η κατανάλωση του θόλου και της σοδειάς.» Ενώ, ο ίδιος παρέθεσε αρκετές σκέψεις για τη βόσκηση του αμπελώνα:

  • Υποδομή βόσκησης/αμπελώνων–Απαιτείται αρκετά μεγάλη περιοχή προσγείωσης και περιστροφής για την υποδοχή των προβάτων και την πρόσβαση σε μεγάλα φορτηγά/ρυμουλκούμενα που φέρνουν πρόβατα. Ένα μαντρί, ή χώρος για την ανέγερση ενός κινητού φράχτη, απαιτείται για την επεξεργασία και τη φόρτωση/εκφόρτωση των προβάτων. Εάν τα πρόβατα χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση, ο αμπελώνας θα πρέπει να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί με κατάλληλο χώρο και πέργκολα για να φιλοξενεί τα πρόβατα.
  • Γραμμές στάγδην άρδευσης–Τα πρόβατα θέλουν να περάσουν πάνω ή κάτω από τις γραμμές σταγόνων για να περάσουν ανάμεσα στις σειρές. Οι γραμμές στάλαξης θα πρέπει είτε να βρίσκονται στο επίπεδο του εδάφους ή να συνδέονται ψηλά στο επίπεδο του κορδόνιου στο καφασωτό.
  • Τα κλαδεμένα καλάμια που έχουν μείνει στον αμπελώνα μπορούν να μπερδευτούν με το ηλεκτρικό πλέγμα περίφραξης και καλύτερα να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών κλαδέματος.
  • Τα ζώα χρειάζονται νερό, επομένως πρέπει να μεταφερθούν στη θέση βόσκησης ή μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα/εγκαταστάσεις ύδρευσης για τοποθεσίες που βόσκουν τακτικά εάν είναι εφικτό.
  • Χώρος καταφυγίου Χρειάζεται άλλη περιοχή για τα πρόβατα όταν δεν είναι στον αμπελώνα. Σκεφτείτε τις γειτονικές εκτάσεις, τις απαιτήσεις για χορτονομή και περίφραξη.

Οι επιλογές για τους ιδιοκτήτες αμπελώνων είναι να χρησιμοποιήσουν μια συμβατική υπηρεσία βόσκησης όπως απαιτείται ή να κατέχουν και να εκτρέφουν κοπάδι. Ο Doran προειδοποίησε: «Εάν έχετε το δικό σας πρόβατο, τώρα είστε στην επιχείρηση προβάτων με όλες τις ευθύνες της υγείας των ζώων, της αναπαραγωγής, της διατροφής, της εμπορίας προϊόντων, των υποδομών, της βοσκής και του ελέγχου των θηρευτών».

Αντίθετα, ένας συμβασιούχος βοσκός αναλαμβάνει την ευθύνη για όλη τη μεταφορά, διαχείριση και βοσκή προβάτων ενώ βρίσκεται στον αμπελώνα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής και της ανέγερσης φορητής ηλεκτρικής περίφραξης, προστασίας από αρπακτικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχει νερό, δεξαμενές και γούρνες. Ο Robert Irwin, ένας συμβατικός πάροχος υπηρεσιών βοσκής με την Kaos Sheep Outfit στην Lake County, διατηρεί ένα κοπάδι έως και 3.000 προβάτων με έμφαση στους αμπελώνες στις κομητείες της Βόρειας Ακτής. Ο Irwin είπε, “Αναζητούμε την ιδιοκτησία του αμπελώνα πριν φέρουμε πρόβατα. Ψάχνουμε για χωροκατακτητικά είδη ζιζανίων που θα μπορούσαν να είναι τοξικά ή επιζήμια για τα πρόβατα.” Ορισμένα είδη καλλιεργειών είναι πιο συμβατά από άλλα. Ο Doran είπε ότι ορισμένα όσπρια, όπως το τριφύλλι Balansa δεν είναι γευστικά για τα πρόβατα. Ο Irwin σημείωσε επίσης προβλήματα καθώς οι αμπελώνες βρίσκονται όλο και περισσότερο στη διεπαφή αστικής/αγροτικής διασύνδεσης. Παρατήρησε, «Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να μετριάζουμε τους κινδύνους που οφείλονται στους ανθρώπους. Χάνουμε περισσότερα πρόβατα από δίποδα αρπακτικά παρά τετράποδα αρπακτικά.»

 

Παραγωγοί αμπελώνων

Το Navarro Vineyards στην κομητεία Mendocino διατηρεί το δικό του κοπάδι με 200 έως 300 πρόβατα. Δεν βόσκουν μόνο τα 90 στρέμματα αμπελώνων και τα 800 στρέμματα ράντσο στην αρχική ιδιοκτησία Anderson Valley του Navarro, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στο νεότερο Pennyroyal Farm στο Boonville, ένα αγρόκτημα 100 στρεμμάτων με 23 στρέμματα αμπελώνων και ένα αιγοπρόβειο άρμεγμα και τυροκομείο. . Η ιδιοκτήτρια δεύτερης γενιάς Sarah Cahn Bennett είπε: «Οι στόχοι μας με την έναρξη της βοσκής των προβάτων ήταν να μειώσουμε τα περάσματα των τρακτέρ και να εξαφανίσουμε την εργασία στους αμπελώνες». Οι αμπελώνες είναι σχεδιασμένοι με πέργκολα με ψηλό κορδόνι V-top για να επιτρέπουν στα πρόβατα Babydoll να ρουφούν αμπέλια και να ξεριζώνουν το καλοκαίρι.

Η Kelly Mulville είναι σύμβουλος αμπελουργίας και βοσκής που σχεδίασε και ανέπτυξε έναν αμπελώνα 25 στρεμμάτων για να ενσωματώσει πλήρως τη βοσκή προβάτων στο Paicines Ranch 7.000 στρεμμάτων κοντά στο Hollister, μια φάρμα πολλαπλών καλλιεργειών, λιβαδιών, κτηνοτροφίας και παραγωγής κρέατος. Η πέργκολα του αμπελώνα χρησιμοποιεί ένα διαιρεμένο κουβούκλιο σε σχήμα V με σύρματα κορδονιού και στάχτες 66 ίντσες πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Η απόσταση των αμπελιών είναι 12 πόδια μεταξύ των σειρών και 6 πόδια εντός των σειρών. Ο αμπελώνας είναι εντελώς μη καλλιεργημένος με καλλιέργειες και αυτοφυή κάλυψη. Το ράντσο έχει έως και 1.000 προβατίνες στο κοπάδι του και παρέχει συμβατική βοσκή για κοντινούς αμπελώνες και ράντζα. Ο Mulville είπε: «Εργαζόμαστε για να εξαλείψουμε όλα τα κόστη τρακτέρ στον αμπελώνα. Η εστίασή μας είναι να αυξήσουμε τη βιοποικιλότητα και τη γονιμότητα του εδάφους του αμπελώνα. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης για την αποκατάσταση της υγείας του οικοσυστήματος και του εδάφους και την παραγωγή καλής καλλιέργειας σταφυλιού.»

 

ΠΗΓΗ: winebusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...