Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αμφιλεγόμενος ο χαρακτηρισμός Φυσικός Οίνος στην ετικέτα

Η Κομισιόν απέρριψε την αναγραφή “φυσικός οίνος” στις ετικέτες, καθώς είναι ένας ορισμός δύσκολο να προσδιοριστεί , προκαλώντας αντιπαραθέσεις στον οινικό κόσμο με πολλούς παραγωγούς να υποστηρίζουν αυτή την απόφαση.

Τα μέλη της αλυσίδας εφοδιασμού κρασιού είπαν στο WineNews και στο «Il Corriere Vinicolo» τις απόψεις τους σχετικά με τον χαρακτηρισμό αυτό επισημαίνοντας ότι είναι παραπλανητικός και υποβιβάζει τους άλλους οινοπαραγωγούς. 

Προς το παρόν το ζήτημα είναι ασαφές και αναζητά έναν ορισμό. Δηλαδή, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όπου η εις βάθος ανάλυση του «Il Corriere Vinicolo» μετέφερε την μάλλον σκληρή γνώμη του Διευθύνοντος Συμβούλου Agri στην Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με τη χρήση της φράσης «Φυσικός οίνος» στην ετικέτα. Ουσιαστικά, διαβάζουμε την ένδειξη «φυσικός οίνος» η οποία μας δίνει την ιδέα ότι πρόκειται για κρασί υψηλότερης ποιότητας. Υπάρχει η πιθανότητα η χρήση του όρου «φυσικό» να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία της ΕΕ δεν είναι πολύ σαφής, αλλά ως Γενικός Γραμματέας της Unione Italiana Vini (UIV), o  Paolo Castelletti, δήλωσε, «το επίθετο “παραπλανητικό” που χρησιμοποιείται κατά τη γνώμη του Διευθύνοντος Συμβούλου Agri, παραπέμπει στην έννοια της εξαπάτησης και γι΄αυτό είναι σαφές ότι ο όρος « Φυσικός οίνος»θα μπορούσε να παραπλανήσει σοβαρά τον καταναλωτή σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εσφαλμένες αξιολογήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα του κρασιού γενικά. Είναι, συνεπώς, ένας προφανής κίνδυνος επικοινωνίας για ολόκληρο τον τομέα ». 


Είναι ακριβώς η πτυχή της επικοινωνίας, περισσότερο από την καθαρά νομοθετική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης, δήλωσε ο Ottavio Cagiano, διευθύνων σύμβουλος της Federvini . «Πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε τι σημαίνει« Φυσικός Οίνος ». Το κρασί είναι προϊόν του ανθρώπου και των δεξιοτήτων του, από οινολόγους έως και γεωπόνους, οι οποίοι μέσα στις δεκαετίες έχουν κάνει το κρασί όλο και καλύτερο, τόσο στο μπουκάλι όσο και στον αμπελώνα. Ο κίνδυνος θα αυξανόταν προς μια συνεχόμενη τελειοποίηση. Από τη μία πλευρά, αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κρασιά δεν είναι φυσικά, ενώ από την άλλη, προϋποθέτει κανονισμούς, όργανα ελέγχου και ούτω καθεξής, κάτι που αυτή την στιγμή περιπλέκει την κατάσταση». Αλλά το πρόβλημα είναι η επικοινωνία. «Ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στον καταναλωτή;» Ρώτησε ο Cagiano. «Είναι ένας αόριστος όρος που θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει σύγχυση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, για να περάσεις το μήνυμα για της λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Δεν υπάρχει λόγος να αναγράφεται ο όρος «Φυσικός Οίνος» στην ετικέτα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί το έργο άλλων παραγωγών και οινοποιών, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα »

Ο Matilde Poggi, επικεφαλής της FIVI (Ιταλική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Αμπελουργών), δεν είναι επίσης πεπεισμένος για την αξία της χρήσης του όρου «Φυσικός Οίνος» στην ετικέτα. «Ο σύλλογος μας δεν έχει μόνο ένα είδος κρασιού, αλλά περιλαμβάνει συμβατικούς, οργανικούς και φυσικούς οινοποιούς. Προσωπικά, βρίσκω μια διάκριση που δεν χρειάζεται να επισημανθεί, επειδή η κίνηση των φυσικών οινοποιών δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην υπόκειται σε κανονισμούς. Αντίθετα, η επιβολή ορισμού με μια συγκεκριμένη έννοια αντιτίθεται στον είδος της ελευθερίας που ήδη ακολουθούν. Επιπλέον, είναι ένας πολύ δύσκολος ορισμός για να τον αποσαφηνίσεις και να τον τυποποιήσεις », σχολίασε ο Matilde Poggi.

Η εις βάθος μελέτη του «Il Corriere Vinicolo» περιλαμβάνει τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του CEEV Ignacio Sanchez Recarte, του αντιπροέδρου της Ένωσης Ιταλικών Οίνων (UIV) Sandro Sartor , του General Secretary of Federbio,  Paolo Carnemolla, και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου (FEV), José Luis Benìtez. Συνολικά, η γνώμη της βιομηχανίας οίνου είναι ότι χρειαζόμαστε σαφείς και συντονισμένους κανόνες. «Ο πυρήνας του προβλήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του CEEV, Ignacio Sanchez Recarte, «δεν είναι η απαγόρευση του όρου αλλά η σωστή εφαρμογή. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι δυνατόν για την ευρωπαϊκή νομοθεσία να προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός κατάλληλου όρου για την παρουσίαση των φυσικών οίνων, προς το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών ». 

Πηγή: winenews 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.