Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παρά τη ζέστη ρεκόρ, οι Ευρωπαίοι οινοποιοί είναι ευχαριστημένοι με τη συγκομιδή

Η περίοδος συγκομιδής του 2022 δεν ήταν καθόλου βαρετή, χάρη στην ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες, αλλά οι καλλιεργητές είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα των σταφυλιών, αν και οι αποδόσεις είναι μειωμένες…

Απόδοση: Ζήσης Πανάγος

Αναμφίβολα, μετά από ένα καυτό καλοκαίρι που είδε θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και πυρκαγιές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οινοπαραγωγοί στις τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τον τρύγο του 2022. Πιστεύουν επίσης ότι οι τεχνικές που έχουν υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λειτουργούν.

Το κοινό θέμα σε όλη την ήπειρο ήταν η ζέστη και η έλλειψη βροχής. Μια υγρή άνοιξη έδωσε τη θέση της σε ένα ξηρό καλοκαίρι, που οδήγησε σε χαμηλότερες αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές. Αλλά οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο τρύγος είναι πολλά υποσχόμενος, χάρη στα υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Μπορντό

Εάν το 2022 λειτουργεί ως δείκτης των εποχών που έρχονται, τότε το Μπορντό μπορεί να περιμένει το απροσδόκητο. «Η σεζόν ήταν κάτι το λιγότερο από τα συνηθισμένα!» είπε ο Jean-Jacques Bonnie, συνιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής στο Graves classified-growth Château Malartic-Lagraviere στο Μπορντό. Ο παγετός, το χαλάζι, η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έπληξαν την περιοχή, επηρεάζοντας ορισμένα terroirs περισσότερο από άλλα και δοκιμάζοντας την ανομβρία των καλλιεργητών.

“Παγετός στις αρχές Απριλίου σε τετράγωνα όπου πάντα ξεφεύγουμε, δύο επεισόδια χαλαζιού που δεν χτύπησαν δυνατά, αλλά ήταν και πάλι ασυνήθιστα”, δήλωσε ο Philippe Blanc, γενικός διευθυντής στο Château Beychevelle. “Από την άλλη πλευρά, η καλλιεργητική περίοδος ήταν σταθερή και γρήγορη, αλλά πολύ εύκολη στον χειρισμό, όσον αφορά την πίεση της νόσου”.

Παράλληλα, ο ξηρός καιρός σήμαινε ότι πολλοί παραγωγοί μπορούσαν να μειώσουν τις θεραπείες με μύκητες. Και παρόλο που το καλοκαίρι ήταν ζεστό και ξηρό, οι πρακτικές που υιοθετήθηκαν στους αμπελώνες τα τελευταία χρόνια διατηρούσαν το έδαφος υγρό. Για παράδειγμα, καλύψτε καλλιέργειες που ενθαρρύνουν ένα ζωντανό έδαφος και προστατεύουν από τη συσσώρευση θερμότητας, διαχείριση θόλου που προστατεύει τις συστάδες με μια «ομπρέλα» φύλλων καθώς και μέθοδοι αμπελουργίας ανά οικόπεδο.

“Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ο αμπελώνας συμπεριφέρθηκε τόσο καλά σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Πράγματι, οι πολιτιστικές μας πρακτικές προωθούν τη βαθιά ριζοβολία, ωθώντας τα αμπέλια να διασχίσουν το χαλίκι και, ως εκ τούτου, να βρουν φρεσκάδα στο ασβεστολιθικό υπόστρωμα, αλλά αυτό δεν είναι ειδικό για αυτό το vintage», είπε ο Bonnie.

Μερικά εδάφη αντιμετώπισαν τη ζέστη και την ξηρασία καλύτερα από άλλα, και τα παλαιότερα αμπέλια με ανεπτυγμένα, βαθιά ριζικά συστήματα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά από τα νεότερα αμπέλια, μερικά από τα οποία πέθαναν. Τα βαριά στραγγιζόμενα εδάφη από άμμο ή χαλίκι, χωρίς την καταφυγή στην ενυδάτωση που βρέθηκε σε ένα στρώμα ασβεστόλιθου ή αργίλου, άφησαν τα αμπέλια να υποστούν ακραία υδατική πίεση.

“Τα εδάφη που λειτουργούσαν καλύτερα θα ήταν στο οροπέδιο του St.-Emilion πάνω σε ασβεστόλιθο, όπου τα αμπέλια υπέφεραν λιγότερο. Στο Médoc με καθαρό χαλίκι, ήταν πιο δύσκολο… όλα εξαρτιόνταν από το πόσο βαθύς ήταν ο πηλός”, είπε ο Philippe Castéja , πρόεδρος της Borie-Manoux, η οποία έχει πολλά οινοποιεία στην κατοχή της. “Ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις αποδόσεις να διαφέρουν από το ένα οικόπεδο στο άλλο.”

Έπειτα, καθώς πλησίαζε η ώρα του τρύγου, το κύριο μέλημα ήταν η ωριμότητα των σταφυλιών. Το εκλεκτό κρασί απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ ζάχαρης και οξύτητας, φαινολικής ωρίμανσης και της πολυπλοκότητας των φρέσκων αρωμάτων που σηματοδοτούν ένα κρασί για παλαίωση. Οι δροσερές νύχτες τον Σεπτέμβριο επέτρεψαν στα σταφύλια να διατηρήσουν καλή οξύτητα ενώ τελείωσαν την ωρίμανσή τους.

«Πριν από τη συγκομιδή, ανησυχούσαμε για την ωρίμανση – πάρα πολλές τανίνες, θα είναι ώριμες;» είπε η Claire Villars-Lurton, οινοποιός-ιδιοκτήτρια του Château Haut-Bages Libéral πέμπτης ανάπτυξης στο Pauillac και του Château Ferrière τρίτης ανάπτυξης στο Margaux. «Στην πραγματικότητα, η κρύα νυχτερινή θερμοκρασία [στις] αρχές Σεπτεμβρίου έσωσε τον τρύγο και επέτρεψε στα σταφύλια να ωριμάσουν τέλεια, ειδικά στο Cabernet Sauvignon».

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αποδεχτούμε αυτό που μας έστελνε η φύση: μόνο ξηρασία και ζεστές μέρες», είπε ο Castéja. Την στιγμή, που οι συνθήκες οδήγησαν σε μικρά σταφύλια με λίγο χυμό.

Κοιλάδα του Ροδανού

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Ροδανού ανέφερε επίσης μια μικρή αλλά εξαιρετική συγκομιδή. Στο Βόρειο Ροδανό, η άνοιξη έφτασε αργά, καθυστερώντας την έκρηξη των οφθαλμών, αλλά το καλοκαίρι ήρθε γρήγορα και ήταν ζεστό. Η Inter Rhône, μια περιφερειακή ένωση για όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της κοιλάδας, ανέφερε θερμοκρασίες σταθερά πάνω από τις κανονικές μετά τα μέσα Απριλίου, με συχνές αιχμές ρεκόρ θερμότητας και ετήσια βροχόπτωση 25% χαμηλότερη από την κανονική, γεγονός, που καταπονούσε τα αμπέλια.

“Ο τρύγος του 2022 ήταν ακραίος, τόσο για τα αμπέλια όσο και για τους οινοποιούς”, δήλωσε η Laure Colombo, οινοποιός δεύτερης γενιάς στο Jean-Luc Colombo στο Cornas στο Βόρειο Ροδανό. Μαστιζόμενοι από δραματικά καιρικά φαινόμενα, εκτός από την επιδείνωση της ζέστης και της ξηρασίας που έχουν γίνει κοινά σε όλη την κοιλάδα, το Κολόμπο και άλλοι αμπελουργοί ανέφεραν μια περίοδο ανάπτυξης με υψηλό άγχος που ακολουθήθηκε από μια συγκομιδή που οδήγησε σε μια έκπληξη: μια σοδειά που φαίνεται να είναι εξαιρετική . “Οι τανίνες είναι ώριμες αλλά όχι υπερβολικά ψημένες. Τα αρώματα δείχνουν φρέσκα φρούτα και το φινίρισμα δείχνει απίστευτη φινέτσα”, είπε η Colombo. «Είναι αρκετά ενθαρρυντικό για το μέλλον των κρασιών”.

“Ήταν μια πολύ πιεστική καλλιεργητική περίοδος”, είπε ο Michael Gerin του Jean-Michel Gerin με έδρα το Côte-Rôtie. “Αφού ήταν εξαιρετικά ξηρό, είχαμε δύο χαλαζοθύελλες τον Ιούνιο στο βόρειο τμήμα της ονομασίας!” Το καυτό καλοκαίρι ώθησε τις ημερομηνίες συγκομιδής πολύ νωρίς, ξεκινώντας στις 22 Αυγούστου, οκτώ ημέρες νωρίτερα από το 2021. Η σωτήρια χάρη ήταν κάποια πολύ αναγκαία βροχή στα τέλη του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο είχαμε επιτέλους τη βροχή που αναζητούσαμε”, πρόσθεσε ο Gerin, ο οποίος είπε ότι ανανέωσε τα αμπέλια και επέτρεψε στους όγκους να ανακάμψουν.

Οι ίδιες καιρικές συνθήκες συνέβησαν στο Νότιο Ροδανό, όπου η έκρηξη των βλαστών καθυστέρησε οκτώ έως 10 ημέρες και στη συνέχεια οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν για ένα ζεστό καλοκαίρι με ελάχιστη έως καθόλου βροχή. Με τη συγκομιδή, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε 20 ημέρες πριν από πέρυσι.

Εν συνεχεία, οι προκλήσεις στο Châteauneuf-du-Pape ξεπέρασαν πολύ τη ζέστη και την ξηρασία. Μια καταστροφική καταιγίδα αποδεκάτισε τον φημισμένο αμπελώνα La Crau στις 14 Αυγούστου. “Πάνω από το 80% των αμπελιών μας επλήγησαν και σε ορισμένα τετράγωνα χάσαμε τα πάντα”, δήλωσε ο Ralph Garcin, οινοποιός στο Château de Nalys. Άλλοι παραγωγοί, όπως οι Vieux Télégraphe, Château La Nerthe, Domaine La Boutinière και Guillaume Gonnet, επηρεάστηκαν επίσης. “Ο συνολικός όγκος μας θα μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο, αλλά τα φρούτα που συλλέξαμε είναι πολύ υψηλής ποιότητας”, σημείωσε ο Garcin. «Η τελευταία φορά που είχαμε μια τόσο περίπλοκη σοδειά ήταν το 2018 και βλέπουμε ότι η σοδειά εξακολουθούσε να έχει ως αποτέλεσμα πολλά υπέροχα κρασιά».

Ο Michel Chapoutier, ο οποίος έχει κτήματα πάνω και κάτω στην κοιλάδα του Ροδανού, πιστεύει ότι ο τρύγος είναι υπέροχος, παρά τις προκλήσεις που περιλαμβάνουν μείωση έως και 25% στον όγκο. Τα κρασιά, είπε, είναι «κομψά και βαθιά, με αρωματική φρεσκάδα και λεπτότητα».

Βουργουνδία                  

Παρά το γεγονός, ότι οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες σε πολλές περιοχές, οι οινοποιοί  της Βουργουνδίας ανέφεραν τόσο υψηλή ποιότητα όσο και ποσότητα. Μια υγρή πηγή φαίνεται να έδωσε στα αμπέλια ό,τι χρειάζονταν για να παράγουν τόσο εξαιρετικό Chardonnay όσο και Pinot Noir. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι όχι μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα ανέβηκε φέτος. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του 2022 θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, μετά από αρκετά χρόνια μικρών καλλιεργειών.

Ιταλία

Στην Ιταλία, η ιστορία ήταν παρόμοια σε πολλές περιοχές, καθώς η υψηλή ζέστη και η ξηρασία σήμαιναν ότι ορισμένες περιοχές είδαν λίγη βροχή μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Το άσχημο ξέσπασμα άργησε, αλλά οι θερμοκρασίες ρεκόρ οδήγησαν σε γρήγορη ωρίμανση και πρώιμη συγκομιδή σε αρκετές περιοχές. Ένα κύμα καταιγίδων τον Ιούλιο έφερε κάποια ανακούφιση. Και η ίδια καταιγίδα του Αυγούστου που έφερε ανέμους τυφώνας στο Νότιο Ροδανό έφερε επίσης χάος στη Σαρδηνία και σε μέρη της Τοσκάνης, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις. Οι περιφερειακοί γεωργικοί φορείς εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν μεταξύ 10% και 20% σε εθνικό επίπεδο.

Ισπανία

Οι αμπελουργοί στην Ισπανία αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες το 2022, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών σε ορισμένες περιοχές και των κυμάτων καύσωνα σε όλη την έκταση. Ο Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga, ιδιοκτήτης του Marqués de Murrieta της Rioja και του Pazo de Barrantes του Rías Baixas, σημείωσε θερμοκρασίες μεταξύ 107° F και 109° F. «Νομίζω ότι ποτέ στην ιστορία της Rioja δεν είχαμε [τόσο ζεστές] μέρες χωρίς βροχή», τόνισε.

Αν και πολλοί παραγωγοί ανέφεραν μικρότερη από τη μέση σοδειά, με οπουδήποτε από 10% έως 30% λιγότερα φρούτα, οι απόψεις για την ποιότητα των κρασιών του 2022 κυμαίνονται από πολύ καλή έως εξαιρετική.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις για το 2022 είναι ο ιδιοκτήτης-οινοπαραγωγός της Ribera del Duero Dominio de Pingus, Peter Sisseck. “Το 2022 είναι πραγματικά συναρπαστικό. Δεν ξέρω ακριβώς το πώς, αλλά το 2022 φτιάξαμε απίστευτα κρασιά”, τόνισε. Ο Sisseck περιγράφει τα κρασιά ως “μαλακά, όμορφα, αρωματικά, με τεράστιες τανίνες”, που είναι απίστευτα καλά ενσωματωμένα από την αρχή. Αλλά πηγαίνοντας στη συγκομιδή, ο Sisseck δεν περίμενε ποτέ τέτοια αποτελέσματα.

Είναι ένα συνηθισμένο ρεφρέν μεταξύ των αμπελουργών της Ισπανίας. Μετά από μια ζεστή και ξηρή χρονιά το 2021, οι συνθήκες παρέμειναν ξηρές και ασυνήθιστα ζεστές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Όπως όλη η Ευρώπη, το καλοκαίρι ήταν βάναυσο, με ευρέως αναφερόμενες αιχμές στις θερμοκρασίες και μικρή ανακούφιση τη νύχτα, σχεδόν καθόλου βροχή και, σε ορισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές, καταστροφικές πυρκαγιές. Καθώς πλησίαζε η συγκομιδή, δεν φαινόταν σαν συνταγή επιτυχίας.

Ορισμένοι παραγωγοί μετρίασαν τις συνθήκες του 2022 με τη συγκομιδή νωρίς, μια απόφαση που ο Sisseck πιστεύει ότι ήταν καθοριστικής σημασίας σε έναν τόσο ασυνήθιστο τρύγο. “Πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να μαζέψουν κανονικές ημερομηνίες συγκομιδής και μάζεψαν κάτι εντελώς υπερώριμο: χωρίς οξύτητα, 16% [δυνητικό] αλκοόλ… τρελά πράγματα. Συγκομίσαμε 14% [δυνητικό] αλκοόλ και με πολύ κλασικά, όμορφα φρούτα”, είπε. Ο Sisseck, συγκρίνοντας την ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής του στις 5 Σεπτεμβρίου με εκείνη άλλων στη Ribera del Duero, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Το ένα όφελος της καλλιεργητικής περιόδου ήταν καθαρές και υγιεινές συνθήκες για την ανάπτυξη του σταφυλιού, αν και κατά τη συγκομιδή τα μούρα ήταν μικρά, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού μεγέθους της καλλιέργειας, έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.