Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παλιές και νέες δυνάµεις διαμορφώνουν την ελληνική αγορά οίνου

Σε πεδίο ευρέων ανακατατάξεων εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά κρασιού. Χαρακτηρίζεται από την είσοδο νέων οινοποιείων και διεύρυνση του οινικού χάρτη της Ελλάδας και ανατροπές ισορροπιών όπου µικρότερα οινοποιία ενισχύθηκαν σηµαντικά, κερδίζοντας µερίδια από κραταιές δυνάµεις του χθες. Με βάση στοιχεία Stochasis στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 1.500 οινοποιεία, από τα οποία τα 692 παράγουν κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ (2020).

του Γιώργου Λαµπίρη

Ξεχωριστή περίπτωση στην ελληνική αγορά αποτελεί αυτή της Μπουτάρης, η οποία διατηρεί υψηλή δανειακή επιβάρυνση που ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ενώ επίκειται στο τέλος Μαρτίου η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης του οµίλου στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Η Μπουτάρης έχει έρθει αυτή τη στιγµή σε διπλή συµφωνία αφενός µε την εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, Premia Properties, µε δραστηριότητα στη διαχείριση ακινήτων, προκειµένου αυτή να αποκτήσει τα οινοποιεία και τα ακίνητα της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα υφίσταται συµφωνία µε τον Ηλία Γεωργιάδη (µεγαλοµέτοχο της Premia) και οµάδα επενδυτών για ανάληψη της δραστηριότητας της οινοποιίας Μπουτάρη. Σ’ αυτήν ο σηµερινός επικεφαλής της οινοποιίας, Κώστας Μπουτάρης, θα διατηρήσει καθήκοντα συµβούλου χωρίς µετοχική συµµετοχή. Εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά η Premia θα νοικιάζει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα οινοποιεία της Μπουτάρης (π.χ. Σαντορίνη και Σκαλάνι), τις οποίες προτίθεται να αναπτύξει και τουριστικά. Να σηµειωθεί ότι ο τζίρος του οµίλου Μπουτάρη ήταν 8,42 εκατ. ευρώ έναντι 10,10 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ πιο πίσω το 2011 ήταν 15,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την σταδιακή του συρρίκνωση.

Η οινοποιία Ε. Τσάνταλη έκανε στις αρχές του έτους κίνηση να διευρύνει την παρουσία της στην αγορά, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της τα κρασιά του οινοποιείου Στραταριδάκη. Στόχος της να διαθέτει και προϊόντα του κρητικού αµπελώνα που δεν είχε. H Tσάνταλης είναι επίσης επιβαρυµένη µε υψηλό δανεισµό, σε επίπεδα άνω των 45 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 22,2 εκατ. ευρώ από 28,2 εκατ. ευρώ που είχε το 2016, ενώ ακόµη πιο πίσω το 2011 ήταν 35,9 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Κελάρια Οίνου διατηρούν εκτός από τα δικά τους προϊόντα και διανοµή των κρασιών του ΕΟΣ Σάµου, τα οποία ανέλαβαν το 2016 από την Καρούλιας, ενώ το 2021 ανέλαβαν και το χαρτοφυλάκιο κρασιών της Ένωσης Συνεταιρισµών Θηραϊκών προϊόντων (Santo Wines). Τα κρασιά της Santo Wines προσφέρουν τζίρο περί το 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό που µέχρι πρότινος εισέπραττε η Τσάνταλης που διατηρούσε προηγουµένως τη διανοµή. Σε τζίρο κατέγραψε 22,9 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το 2019 και 31,2 εκατ. ευρώ το 2018.

Εξετάζοντας άλλες επιχειρήσεις της αγοράς, η Cavino ανέλαβε πρόσφατα την εµπορική διακίνηση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων Μπαµπατζίµ, ο συνολικός τζίρος του οποίου υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριµένο χαρτοφυλάκιο λόγω της µεγάλης δηµοφιλίας που έχει στα σηµεία εστίασης αποτελεί και ένα όχηµα για να µπορέσει η Cavino να µεγαλώσει στην ελληνική αγορά, αποτελώντας αυτή τη στιγµή αµιγώς εξαγωγική επιχείρηση µε 75% των πωλήσεων να προέρχεται από τη διεθνή της δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που µέχρι πρότινος διακινούσε η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Κουρτάκης). Ο τζίρος της το 2020 ήταν 22,17 εκατ. ευρώ, από 22,82 εκατ. το 2019, ενώ µε την προσθήκη της Μπαµπατζίµ, µπορεί να υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Σηµαντική αλλαγή στο τοπίο αποτέλεσε και η πώληση της οικονοµικά προβληµατικής Ε. Μαλαµατίνας στον όµιλο Μάντη, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022.

Οι νέοι ισχυροί παίχτες

Την ίδια στιγµή όλο και περισσότερα οινοποιεία ανέρχονται σταδιακά σε ισχυρότερους παίκτες της οινικής αγοράς µε τζίρους από 7 έως 13 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 65 εκατ. τζίρο στο σύνολό τους, και αποσπώντας πωλήσεις από τους µεγάλους. Παράδειγµα αποτελεί το Κτήµα Κυρ Γιάννη µε πωλήσεις 5,6 εκατ. ευρώ το 2016, να ανέρχονται σε 8,15 εκατ. το 2019 και σε 7,87 εκατ. το 2020.

To Κτήµα Άλφα το 2016 είχε κύκλο εργασιών 5,88 εκατ. ευρώ για να φτάσει το 2019 στα 8,87 εκατ. ευρώ και το 2020 στα 6,45 εκατ. ευρώ, δεδοµένης της επίπτωσης που είχε η πανδηµία. Στις ανερχόµενες δυνάµεις των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται τα κτήµατα Γεροβασιλείου και Βιβλία Χώρα, συµφερόντων των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Β. Γεροβασιλείου Bασίλη Τσακτσαρλή µε τζίρο 7,6 εκατ. το 2019 και 6,6 εκατ. το 2020 και 9,38 εκατ. και 8,2 εκατ. αντίστοιχα. Στους ανερχόµενους δυναµικά παίκτες είναι η Οινοποιία Nico Lazaridi (τζίρος 5,04 εκατ. το 2020 και 7,17 εκατ. το 2021) αλλά και το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη όπου σχεδόν οι µισές πωλήσεις προέρχονται από το τσίπουρο Ηδωνικό (τζίρος 13,18 εκατ. ευρώτο 2019 και 12,35 εκατ. ευρώ το 2020).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.