Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περιοχή με «τεράστιες δυνατότητες» η Ribera del Duero για τον Tim Atkin

Σε μια εικονική ομιλία και γευσιγνωσία κρασιών από την αναφερόμενη ΠΟΠ, ο Tim Atkin MW είπε ότι για να κατανοήσουν οι άνθρωποι τη Ribera del Duero, θα πρέπει να κάνουν εικόνα μία περιοχή με πολύ καλό και ποιοτικό κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο κριτικός κρασιού Tim Atkin MW απέδωσε χθες τις τεράστιες δυνατότητες του Ribera del Duero για εκλεκτά κρασιά στο «μωσαϊκό» διαφορετικών εδαφών της περιοχής. Ζήτησε επίσης από το DO να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη εδάφους που να απεικονίζει περίπου 30 τύπους εδάφους της Ribera, που κυμαίνονται από «τυφλώς λευκό ασβεστόλιθο» έως αμμώδη άργιλο και προσχώσεις, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καταλάβουν τι ακριβώς δοκιμάζουν.

Σύμφωνα με τον Atkin, η ποιότητα των εκλεκτών κρασιών της Ribera οφείλεται συχνά στους παραγωγούς που «αναμιγνύονται σε όλη την περιοχή», ουσιαστικά που μαζεύουν κεράσι από αυτή την ταπισερί διαφορετικών τύπων εδάφους για να δημιουργήσουν κάτι εξαιρετικό.

Είπε «Αυτά δεν είναι κρασιά για εύκολη κατανάλωση. Μπορεί να είναι αρκετά τανικά, αλλά είναι γραφτό να είναι». Ο Atkin περιέγραψε το στυλ των κρασιών Ribera, που συχνά χαρακτηρίζεται από την «αλμώδη φρεσκάδα» τους ως «κρασί που σίγουρα παλαιώνουν» και αποκάλυψε ότι «είναι στα καλύτερά τους μετά από δέκα έως 15 χρόνια σε φιάλη».

«Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να σκέφτονται τη Ribera ως μια περιοχή εκλεκτού κρασιού», είπε ο Atkin κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η περιοχή συχνά παρεξηγείται και κατηγόρησε την «έλλειψη εξοικείωσης» για τους ανθρώπους που ζωγραφίζουν όλα τα κρασιά της με το ίδιο πινέλο.

«Υπήρχε αυτό το παράδειγμα στη δεκαετία του 1990, όπου τα κρασιά Ribera ήταν μεγάλα, τολμηρά, ισχυρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 14-15%,» είπε ο Atkin. «Τώρα υπάρχει πολύ περισσότερη φρεσκάδα, αποχρώσεις και ισορροπία με αυτά τα νέα κρασιά».

Ο Atkin, ο οποίος συνέταξε μια λεπτομερή έκθεση για την περιοχή το 2021 μετά από ένα εντατικό ταξίδι 11 ημερών εκεί, απέδωσε επίσης την πιο χαλαρή και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση του Ribera’s DO, το οποίο λέει ότι είναι πιο γρήγορο στα πόδια του και «σε αντίθεση με τη Rioja, έχει εξαγορά των παραγωγών του».

Μία από τις υψηλότερες οινοποιητικές περιοχές στην Ευρώπη, η Ribera del Duero έχει επίσης ένα από τα πιο «βάναυσα» κλίματα από όλα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα στους -10 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα. Οι παγετοί είναι μια «διαρκής απειλή» και μια τοπική έκφραση ισχυρίζεται ότι η Ribera έχει «εννιά μήνες χειμώνα, τρεις μήνες κόλαση».

Το 2017, μια ιδιαίτερα σκληρή σοδειά, πολλοί οινοποιοί έχασαν το 50% της σοδειάς τους από τον παγετό, όπου έκανε τόσο κρύο την εποχή του μαζεύματος που τα οινοποιεία άναβαν φωτιές στα χωράφια για να ζεστάνουν τους εργάτες.

Τα κρασιά Ribera βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Tempranillo (υπάρχουν περίπου 24.000 εκτάρια με αμπέλια στο DO και από αυτά, τα 23.000 εκτάρια φυτεύονται με Tempranillo). Ένα κρασί πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 75% Tempranillo για να είναι μέρος του DO.

Η επαρχία του Μπούργκος φιλοξενεί το 73% των αμπελώνων και πολλά από τα βασικά οινοποιητικά χωριά της περιοχής, ενώ το Βαγιαδολίδ έχει το 21% των φυτειών της περιοχής.

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.